NEW YORK (AA) - ABD Enerji Enformasyon İdaresinden (EIA), ülkenin kaya petrolü üretiminin 2040 yılına kadar yüzde 45 artmasının öngörüldüğü bildirildi. 

EIA'dan yapılan açıklamada, ABD'nin kaya petrolü üretiminin 2015'te günlük ortalama 4,89 milyon varilden, 2040'da 7,08 milyon varile yükselerek yüzde 45 artış göstermesinin tahmin edildiği belirtildi. 

Düşük petrol fiyatlarının üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle, ülkenin kaya petrolü üretiminin 2017'ye kadar günlük ortalama 700 bin varil azalmasının beklendiğinin kaydedildiği açıklamada, "Ancak, üretim maliyetindeki azalmalar ve sondaj tekniklerindeki ilerlemeler sayesinde üretim miktarındaki düşüş hafifleyecek. Daha verimli hidrolik çatlatma teknikleri sayesinde, üreticiler tek bir kuyudan daha fazla petrol çıkarabilecek." ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde bulunan Bakken sahasından elde edilen kaya petrolü üretiminin 2040'ta günlük ortalama 2,3 milyon varile ulaşmasının beklendiği bilgisine yer verilirken, bu bölgenin, ülkenin bir numaralı kaya petrolü üretim sahası olacağının da altı çizildi. 

- Kaya gazında yüzde 114 artış

Açıklamada ayrıca, ABD'de kaya gazı üretiminin de 2040 yılına kadar yüzde 114 artacağının tahmin edildiğini bildirdi. 

Açıklamada, ABD'nin kaya gazı üretiminin 2015'te günlük ortalama 1,06 milyar metreküpten, 2040'da günlük ortalama 2,26 milyar metreküpe yükselmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Düşük petrol fiyatlarının ABD'de kaya petrolü üretimini 2017'ye kadar olumsuz etkilemesinin beklendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, buna rağmen, kaya gazı üretiminin düşük doğalgaz fiyatlarına rağmen 2040'a kadar kademeli olarak artmaya devam edeceği vurgulandı. 

Açıklamada, ABD'nin kuzeydoğusunda bulunan Marcellus ve Utica sahalarının elverişli jeolojik yapılarına ve ülkenin doğalgaz pazarlarına olan yakınlığına işaret edilerek, söz konusu bölgelerin düşük gaz fiyatlarına karşı dirençli olduğu ve ABD gaz üretimine uzun dönemde katkı sağlamaya devam edeceği kaydedildi.