Tasarruf günümüz koşullarında zorunlu hale geldi.  Kurumlarda maliyetler giderek yükseliyor.
Kurumlar maliyetleri düşürme derdindeler. Ama nasıl?  Maliyetler nasıl düşer? Her kurum kendince çareler buluyor. Kimisi kalıcı, kimisi geçici, kimisi de personelin motivasyonunu düşürücü tasarruf tedbirleri oluyor. Elbette her şirketin, büyüklüğü, çalışan sayısı, niteliği, sektörü, rekabet şartları, kaynakları, yönetim şekli ve yöneticisinin bakış açısı farklı farklı.
Yıllar önce çalıştığım bir şirket tasarruf tedbiri olarak çalışanlara verdiği çay adedini azaltmış ve sadece bu sebepten işten çıkan, işi yavaşlatan, verimsiz çalışanlar olmuştu.
Bu gün tüm şirket çalışanlarının maliyetleri düşürme konusunda kafa yorması, doğru yöntemlerin bulunmasına yardım etmesi ve destek olması gerek.
 
Tasarrufu yöneticinin de uygulaması şart
Bireysel tasarruf bilinci ile olabilecek bu davranışların bizzat yönetici tarafından destekleniyor ve uygulanıyor olması kurumlarda tasarruf bilincinin yaygınlaşması ve benimsenmesi için önemli bir şart. 
Kurumun en büyük giderleri neler ise, yöneticinin de bu gider konusunda alınan tedbirlere bazı özel durumlar hariç diğer personel gibi uyabilmesi gerekiyor.
Benzin tasarrufundan zamana, kırtasiyeden temizlik ürünleri kullanımına, araç lastiği kullanımından kullanılan araç sayısına, araçların modeline kadar bütün bu malzemeleri doğru ve yerinde kullanarak tasarruf etmek mümkün.
Şirketlerde araç kiralama sisteminden dolayı araç kullanımı konusunda dikkatsizlik ve israf büyük boyutlarda. Uydudan takip eden şirketler var, takip edemeyenler var. Bunun dışında da ikramlardan tutunda organizasyonlara, sanayide kullanılan sudan, atığa (ar-ge çalışmalarıyla azaltılabilir),  kırtasiyeden, personelin performansını kullanmasına kadar, inanılmaz israflar var. Günlük işler arasında bunlar gözden kaçıyor ve önemsenmiyor. Oysa bunlar aslında milli ekonomi ve ülke kayıpları.
 
Tasarruf konusunun daima kurumların gündeminde olmasında fayda var
Kurumların zaman zaman akılcı tasarruf tedbirlerini düşünüp personelin motivasyonunu düşürmeden bilinçlendirerek tasarruf yapmalarında fayda var. 
Bugün her şeyi dışarıdan kiralamaya alışmış şirketler,  bazı konularda rahatlıyor ama bazı konularda israfa dalıyorlar.
Bütün kurumların, şirketlerin şu an bulundukları durumdan yüzde 5’lik tasarruf ettiğini düşünürseniz rakamlar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
 
İsteyen kuruluşa tasarruf eğitimi
Bugün kurumlar her ne kadar sıkıntılı iş yaptıklarını söyleseler de aslında bolluk ve rahatlık var gibi görünüyor. Gelecekte kaynaklar bu kadar rahat olmayacak. Verdiğimiz tasarruf bilinç eğitimi ile çarpıcı örneklerle şirketlerde, kurumlarda konuya destek olarak sürdürülebilir tasarruflar sağlayabiliyoruz. Sizin şirketinizde tasarruf konusu ne boyutta? 
Sözün özü; Her kurumun, şirketin tasarruf konusunu düşünerek en tepeden ve kurumların tüm birimlerinden itibaren uygulamasında fayda var. Hatta tasarruf konusu ülke olarak özel ve devlet her kurumda yaygınlaşmalı ve uygulanmalı daima.