Koreli otomotiv üreticisi SsangYong, SUV segmenti için geliştirdiği yeni modeli Tivoli ile otomobil severlerin ilgisini şimdiden çekmeyi başarmış görünüyor. Adını İtalya'nın Lazio şehrinde bulunan Tivoli kasabasından alan model kendine özgü tasarımı ve konfor özellikleriyle geniş kitlelere hitap ediyor. Tivoli’ye genel hatları ile baktığımızda kendine özgü çizgilere ve sportif hatlara sahip olduğunu görüyoruz. Mini SUV/Crossover'lar arasında kendine yer bulan Tivoli'nin tasarımı ile öne çıkacağı aşikar. Önde gündüz LED'leri ile detaylandırılmış xenon far grubu, piyano siyahı sportif ön ızgara ve çift bölümlü ön tampon, yanda belirgin çamurluklar, krom detaylar ve keskin referans çizgileri, arka bölümde ise şeffaf görünümlü LED stop grubu ve aşağı orta bölümde konumlandırılmış sis farı ile Tivoli rakipleri arasındaki en sportif görünümü vaad ediyor. Special Edition ve Platinum adlı üst donanım seviyelerinde opsiyonel olarak sunulan 2 Tone donanımı ile tavan ve aynaları test otomobilimizdeki gibi farklı renkte kişiselleştirmek mümkün. Yine aynı donanım seviyelerinde 18 inçlik elmas kesim alaşım jantlar, siyah veya beyaz olarak tercih edilebiliyor.

İç tasarımı iddialı
SsangYong Tivoli'nin iç tasarımı oldukça iddialı. Red Pack opsiyonu tercih edildiğinde Tivoli'nin iç mekanı kırmızı ve siyah kombinasyonu ile geliyor. Aynı kombinasyon bej-siyah olarak da mevcut. D formundaki çift renk deri direksiyon sportif dokuyu tamamlarken, yanal destekleri oldukça başarılı olan ısıtma-soğutmalı deri koltuklar da hedeflenen premium algısını araç içi yaşam alanında fazlasıyla hissettiriyor. Gösterge panelinin zemin rengini de 6 farklı renk arasından kendi zevkinize göre seçebiliyorsunuz. Cam açma-kapama düğmeleri, havalandırma ızgaralarının çerçeveleri ve vites topuzu gibi sık dokunulan elemanlar da, gümüş gri renk kullanılarak öne çıkartılmış. Orta konsolda dikkati 7 inçlik dokunmatik multimedya ekran çekiyor. Akıllı telefon entegrasyonu bulunan sistemin kullanımı karışıklıktan uzak ve oldukça kolay. Hoşuma giden diğer bir özellik ise Tivoli'nin iç mekanında irili-ufaklı birçok kullanışlı saklama alanının bulunması oldu. Arka bölümde diz ve baş mesafeleri yeterli.

Konfor ve yol tutuşta beklentileri karşılıyor
Tivoli, 1.6 litrelik benzinli ve dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile kombine ediliyor. Bu modelde 6 ileri düz ve 6 ileri otomatik vitesli seçenekleri bulunuyor. İsteğe göre Tivoli'nin 4x4 çekiş opsiyonunun mevcut olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Test konuğumuz olan Tivoli 1.6 litrelik e-XGI benzinli motorla donatılan 4x2 çekiş sistemine sahip versiyondu. Gücünü yola 6 ileri AISIN otomatik şanzımanla ileten ünite, genel olarak bekleneni veriyor. 6000 devir/dakikada 128 PS maksimum güç üreten motor, 4600 devir/dakikada 160 Nm maksimum tork üretiyor. Saatte 175 kilometre maksimum hıza ulaşabilen SsangYong Tivoli'nin karma yakıt tüketim değeri ise 7.6 litre. Orta sertlikte diyebileceğim süspansiyon sistemi konfor vaadini yerine getirirken, yol tutuş açısından da sürücüsünü oldukça mutlu ediyor. Tivoli'de ayrıca yakıt tasarrufu odaklı Eco, performans odaklı kullanım için Power ve kış koşullarında tork kontrolü odaklı Winter modları bulunuyor. Optimum direksiyon duyarlılığı için Normal, Konfor ve Spor modları arasından seçim yaparak, direksiyon sertliğini ayarlamak mümkün.