Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım bankacılığının 2025 stratejisi içinde yer alan yüzde 15’lik hedefin tutacağını söyledi. Utku, katılım bankacılığının büyüdüğünü, sigortacılık ve fon yönetimi alanında genişlediğini belirterek, “Sistemin merkezine insani finansı alan yeni bir yapı oluşturmak istiyoruz” dedi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım finansmanı ya da İslami finans adı altında katılım bankacılığının yıllardır tartışıldığını belirterek, “Bu model başka ülkelerde ilgi çekiyor ama İslami finans denmesi körfez ülkelerinde bile soru işareti oluşturuyor. Model güzel, yaygınlaştırabiliriz ama adını farklılaştırmamız lazım. Katılım bankacılığı, katılım finansmanı güzel bir isimdi ama ilk aşamada insanlarda bir çağrışım yapmıyor” şeklinde konuştu.

“FİNANSMAN DEĞİL KATILIM TARAFI ÖNEMLİ”

Ekovitrin’e yaptığı açıklamada, katılım bankacılığında finansman tarafının değil katılım tarafının önemli olduğuna değinen Utku, “İnsani finans söyleminde paydaş sayısını artırarak ve modelin merkezine insanı koyarak nasıl yaygınlaştırabileceğimizi ve nasıl rol model olabileceğimizi yeniden düşünelim dedik. Sistem büyüyor, sigortacılık ve fon yönetimi alanında genişliyor. Ama işin merkezinde insan olduğunu ve biraz daha o tarafa ilerlememiz gerektiğini ortaya koyan yeni yapı oluşturmak istedik. Dünya Bankası, IMF ve bir çok kuruluş bu işin bir tarafından tutmaya çalışıyor. Kimi yeşil finansman diyor, kimi sürdürebilirlik diyor, kimi kadın, emek, çocuk, genç girişimci diyor, kimi sosyal sorumluluk diyor. Herkes işin bir tarafından tutmak istiyor ama insani finans hepsini kapsayan bir yapı” dedi.

“BU MODEL OSMANLI’DA KULLANILDI”

Melikşah Utku sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle 2008 krizinden sonra çok bariz bir şekilde böyle bir ihtiyaç doğdu. Bu model yüzlerce yıl önce Osmanlı’da kullanılan bir modeldi. Devletin bugün sosyal sorumluluk anlamında yaptığı bir çok iş Osmanlı’da vakıflar üzerinden yapılıyordu. Özel sektör bu işin sahibiydi ve rol modelliğini devletle birlikte yapıyordu. Ama bugün sosyal devlete bırakıyoruz. İnsanlar sadece kar amaçlı yaşamaya çalışıyor, bu da işe yaramıyor, krizler çıkıyor, eşitsizlikler meydana geliyor. İnsanın merkez olacağı bir model olması lazım, biz finansmandan başlayalım dedik, inşallah diğer alanlarda da yaygınlaşır.”

“2025 HEDEFİNİN TUTACAĞINA İNANIYORUM”

Katılım bankacılığının 2025 stratejisi içinde yer alan yüzde 15’lik hedef hakkında da konuşan Melikşah Utku, “Üçlü bir strateji bu, zamanlama belki tutturulamayabilir ama eninde sonunda bu potansiyelin ve hedeflerin tutacağına inanıyorum” diye konuştu. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, 2017’nin yavaş ve yatay bir seyirle başladığını, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile birlikte bankacılık sektöründeki önemli kredi artışıyla ekonominin ciddi anlamda toparlandığını söyleyerek, “Katılım bankaları iş oldukça KGF’yi kullanabildi. İnsanlar borcunu öderken yanında olamıyoruz ama yeni bir makine alacakları zaman, işine yatırım yapacakları zaman yanında olabiliyoruz. O yüzden son dönemde KGF daha kullanılabilir hale geldi. Katılım bankaları 2017’de bankacılık sektöründeki büyümenin üzerinde bir büyüme performansı gösterdi. 2002’den beri ise neredeyse sektörün 2 katı oranında büyüdü” şeklinde konuştu.