2023’TE PİYASALARIN SEYRİ NE OLACAK?

Abone Ol

Borsa İstanbul bayram havasında geçirdiği 2022 yılını geride bıraktı. Yüksek enflasyon ortamında fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı, risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve alternatif getiri arayışı içerisinde yerli yatırımcı ilgisinin artması BİST’i 2022’de destekleyen önemli unsurlar arasında yer aldı.

2023 yılına ise kaldıraç fazlalığı, siyasi gelişmelerin etkisi, onaylanan halka arzlar ve kar realizasyonları ile başladık. BİST100 endeksi zirvesinden yaklaşık yüzde 24 gerilerken 4.600 seviyesinde destek buldu. Endeks 12 Ocak sonrasında 22 ve 60 g HO'nun kırılması ile yükseliş trendine girerken, 5.400 seviyesinin üstünde kalındıkça endeksteki pozitif görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. 2022 yılınım tamamında görülen yüksek enflasyon etkisinin son çeyrek finansallarına yansıyacak olması ve güçlü bilanço açıklamaları beklentimizden dolayı 4Ç sonuçlarının endekse yukarı yönlü katalist olmasını beklemekteyiz. Enflasyon kaynaklı gelişmeler nedeniyle tüketim eğilimlerinin yüksek seviyede devam etmesi, iç talebin öne çekilmesi sonrasında dördüncü çeyrek finansallarının konsensüs beklentilerini de aşabileceği düşüncesindeyiz. 2022 yılı dördüncü çeyrek finansalları 25 Ocak’ta Arçelik ile başladı. Bankacılık tarafı da 31 Ocak’ta Akbank finansallarının Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklanması ile başlayacak. Dördüncü çeyrek finansallarının son açıklanma tarihleri ise konsolide olmayanlar için 1 Mart 2023 Çarşamba, konsolide finansallar ile bankacılık finansalları için 13 Mart 2023 Pazartesi olarak belirlendi.

Bankalar, son bilanço dönemlerinde açıklanan finansalları ile endeksin rekor kırdığı dönemlerde endekse öncülük etti diyebiliriz. Özellikle dalgalı makroekonomik ortamda da bankacılık sektörünün ön plana çıkması, 2020 yılından bu yana açılan (pandemi etkisi) sınai & bankacılık makasının bankalar lehine kapanmasını sağladı. Son düşüşte zirveden geri çekilen BİST’te en hızlı değer kaydeden sektör gruplarının başında bankacılık sektörü gelmesi ardından tepki alımlarında da bankacılık başı çekti. TCMB tarafından gerçekleşen faiz indirimleri ile birlikte bankaların Açık Piyasa İşlemleri ve Kur Korumalı Mevduat fonlama maliyetlerinde gerileme olmasına rağmen, 2023 yılında çıplak mevduat (KKM’nin olmadığı) maliyetlerinin artması, kredi oranlarının düşmesi ve kredi yavaşlaması yüzünden net faiz marjlarında daralma bekliyoruz.

Buna karşılık TÜFE endeksli kağıt getirilerinde enflasyona paralel artışı sayesinde bankacılık sektöründe nominal karların 3Ç’ye oranla yüzde 15 civarında artmasını bekliyoruz. Özel bankalardan Akbank ve İş Bankası’nın finansallarıyla bu çeyrekte ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Kamu bankaları arasında ise Vakıfbank’ın güçlü finansallar getirmesini beklemekteyiz. Demir-çelik finansallarında baskının devam etmesini bekliyoruz. Geçen çeyreğe demir çelik paylarına resesyon endişeleri damgasını vurmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile birlikte çelik ve hurda fiyatları sert yükselmiş ve kurdaki gelişmelere bağlı olarak da çelik sektörü payları yılın ilk iki çeyreğinde ön plana çıkmıştı. Ancak yılın üçüncü çeyreğinde resesyon fiyatlamalarının fazlasıyla artması ve bu duruma ek olarak sert geri çekilen çelik/hurda fiyatlarının üçüncü çeyreğe göre durağan seyretmesi nedeniyle finansalların baskılanacağını düşünüyoruz. Enerjiye bağlı yüksek maliyet ve fiyatlardaki durağanlığın Ereğli ve Kardemir finansalları üzerinde baskı ile karşılanma potansiyeli olduğunu düşünmekteyiz. Ulaştırma şirketlerinden bu çeyrekte de güçlü finansallar beklemekteyiz. Turizm sezonunun sadece yaz ayı için değil kış sezonunda devam etmesi, toplamda 2019’a paralel gelen, dış hatlar tarafında ise yolcu trafiğinin 2019’u geçmesi karlılığı destekleyecek olup, Türk Hava Yolları’ndan güçlü performans beklemekteyiz.

Bu durumlara ek olarak Euro tarafının yukarı yönlü seyri Pegasus’u da ön plana çıkarıyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının ön plana çıkmasını bekliyoruz. Yükselen enflasyon ve yeniden değerleme oranları neticesinde son çeyrekte değerleme farkları kaynaklı olarak GYO’larda güçlü finansallar beklemekteyiz. Ayrıca talebin öne çekilmesi de GYO finansallarını destekleyebilir. Yeni iş sözleşmeleri, tahsilatların genellikle son çeyrekte gerçekleşmesi ve nakit akışının yıl sonunda düzelmesi nedeniyle dolayı savunma sanayinin öncü şirketi Aselsan’ın finasallarını güçlü beklemekteyiz.

Gıda perakende’deki olumlu seyirin bu döneme de yansıyacağını düşünüyoruz. Yüksek gıda enflasyonu neticesinde bu durumu satışlarına yansıtabilmeleri, maliyet yönlü baskının kısmi de olsa azalması ve tasarrufların azalmasıyla indirim marketlerine olan ilgi nedeniyle gıda perakendecilik sektörünün yılın son çeyreğinde de ön plana çıkmasını bekliyoruz.

(Bim, Şok Marketler, Migros) Hacim daralması ve Rusya operasyonlarındaki karışık seyre rağmen meşrubat gruplarının karlılıkları Anadolu Efes’i ön plana çıkarabilir. Şirket için kısa vadede en önemli katalist Rusya bira operasyonlarının geleceği ile ilgili stratejik gelişmeler olmaya devam ediyor. 2022 Yılı 4. Çeyrek Finansal Beklentileri Sektörel Görünüm İletişim sektöründe tarifelerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve maliyet artışları nedeniyle daralma bekliyoruz. Güçlü ürün marjları nedeniyle Tüpraş ve iştiraklerinin güçlü etkisiyle Koç Holding’in bu dönemde de ön plana çıkmasını bekliyoruz. Kur tarafındaki stabilizasyona rağmen, güçlü maliyet yönetimi ile Şişecam’ın, talebin öne çekilmesi ve iç piyasadaki yüksek karlılıklar nedeniyle otomotiv sektörünün ön plana çıkmasını bekliyoruz.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }