24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde halkın yüzde 52.6’sı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin “Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin ilk Başkanı olarak seçmiştir. 24 Haziran seçimleri Türkiye için yeni bir milattır.
Türklerin tarihinde önemli kilometre taşları vardır. Bu tarihler hep birer dönüm noktası olmuştur. Milattan sonra 750 yılında Türklerin Oğuz boyu, İslam ordularıyla yapılan ve 70 yıl süren savaşlardan sonra Müslümanlığı kabul etmiştir. 1071’de Alpaslan, Malazgirt Savaşı’nı kazanarak, Romen Diyojen’i esir alarak ordularıyla Anadolu’ya girmiş ve yerleşmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti, 1075 yılında İznik’i fethederek başkent yapan Süleyman Şah tarafından kurulmuştur. Haçlı ordularının İznik’i geri almak için sürekli yaptığı baskınlar yüzünden Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’ya taşınmıştır. 1299’da Ertuğrul Şah’ın oğlu Osman Gazi tarafından Osmanlı Devleti Söğüt’te kurulmuş; 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmiş. 1517’de Yavuz Sultan Selim Mısır’ı fethettikten sonra halifelik Osmanlılar’a geçmiştir. 23 Nisan 1923’de Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edilmiş, Anadolu ve Trakya topraklarında Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 95 yıllık mazisinde de önemli kilometre taşları vardır. 1960 darbesi ve Menderes’in idamı, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı, 12 Eylül 1980 Kenan Evren darbesi, 1983 Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi’nin iktidara gelmesi ve Türkiye’nin kapalı ekonomiden serbest pazar ekonomisine geçişi ve dış siyasetinin değişmesi, 28 Şubat darbe girişimi ve Refah-Yol Hükümeti’nin baskıyla istifaya zorlanması, 2001’de kurulan AK Parti’nin kuruluşundan bir yıl sonra 3 Kasım 2002’de tek başına iktidara gelmesi, 15 Temmuz 2016 Fetö terör örgütünün darbe girişimi ve TBMM’nin tarihinde ilk kez bombalanması.
Ve 24 Haziran 2018…
Türkiye’de başkanlık sistemi için yapılan 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde halkın yüzde 52.6’sı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin “Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin ilk Başkanı olarak seçmiştir. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” Türkiye için bir yeniliktir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde en önemli yenilik; Bakanlık sayısı 16’ya indiriliyor. Bakanlar Meclis dışından atanacak ve Cumhurbaşkanı’na bağlı olarak görev yapacaklar. Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni hükümet sisteminde artık Başbakanlık makamı olmayacak. Bunun yerine Cumhurbaşkanı yardımcıları görev yapacak.
24 Haziran seçimleri Türkiye için yeni bir milat. Çünkü çok büyük bir mücadele vardı. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için mücadele verirken, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile dışarıdan destek veren HDP mevcut parlamenter sistemin devamı için çaba sarfetti. Son sözü halk sandıkta söyledi ve yeni dönem başladı. Son 2 yıldır Türkiye, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün şifrelerini çözmeye çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bombalama cesaretini bulan Fetö terör örgütünün beslendiği iç ve dış mihraklar tam olarak çözülemeden yeni bir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Yönetim Sistemi devreye girerken AK Parti ve MHP’nin Cumhur ittifakına karşı CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi’nin Millet ittifakı, çok yoğun bir seçim kampanyası yönetti.
Muharrem İnce’yi CHP, Cumhurbaşkanı adayı olarak sahaya sürdü. Muharrem İnce, seçim kampanyasında iyi bir rüzgar yakaladı. Montajlanarak sosyal medyada servis edilen meydan toplantıları bazı kesimlerde acaba Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalabilir mi? gibi bir düşünce ile psikolojik ve sosyolojik algı geliştirildi. Ancak Anadolu’nun sağduyulu insanları ülkeyi maceraya sürüklemeye izin vermedi. 16 yıldır güvendiği, inandığı Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk turda Başkanlık koltuğuna layık buldu. İşin garip yanı, seçim gecesi bazı mihrakların sosyal medya yalanlarıyla halkın sokağa çağrılmasıydı. Ancak buna da CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, “Adam kazandı. 10 milyon oy fark attı. Siz neyin hesabındasınız? Üç beş şizofren insanın yalanlarına itibar etmeyin” diyerek tepki gösterdi. Seçimlerden 48 saat sonra sahneye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne dediğini kimse anlayamadı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi suçladı ve “Hedeflenen oy hedefine ulaşamadı” dedikten sonra Erdoğan’ı tebrik etmeyeceğini söyledi. Sürekli Erdoğan karşısında kaybeden Kılıçdaroğlu, kendini nerede görüyor? Kendini nasıl konumlandırıyor? Anlamak mümkün değil. CHP’nin bir an önce halkı anlayacak bir lidere ihtiyacı var. Demokrasi devam edecekse önce CHP’deki diktatörün gitmesi şart… Herkes bunu dillendiriyor. Çünkü; Muharrem İnce tam 41 yıl sonra CHP’yi yüzde 30 barajının üstüne taşıyan tek adam oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’si Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce’den tam 8 puan düşük oy almasına rağmen “Biz kazandık. AK Parti seçimin kaybedenidir” gibi kimsenin anlamadığı bir dilde açıklama yapması sosyo-psikolojik bir vaka olarak karşımızda... 24 Haziran seçiminin kaybedenleri; Başta CHP ve diğer “millet ittifakı” İYİ Parti ve Saadet Partisi… Kaybedenler listesinde 1- Muharrem İnce 2- Kemal Kılıçdaroğlu 3- Meral Akşener 4- Temel Karamollaoğlu…
Peki kaybedenler neden kaybetti?
Kazananlar nasıl kazandı?
CHP, her zaman yaptığı gibi köy köy, mahalle mahalle, sokak sokak dolaşarak insanlara ulaşmak yerine onları “göbeğini kaşıyan adamlar” olarak gördü. Lüks evlerinde rahat bir yaşam sürüp rakı kadehlerini tokuşturan bu zihniyetin halkla bir alakası zaten yoktu. Kendi yandaşlarına ‘oy çalınmasın sandığa sahip çıkın’ dedi. Her sandığın başına bir müşahit atadı. İlk defa tüm sandıklarda temsilci bulundurdu. Âmâ sandıklara oy atacak insanlara ulaşmadı. En kolay yolu seçti, yine suçu AK Parti’ye oy veren Anadolu halkında gördüler. Anadolu halkı istikrar istiyor. Kavga istemiyor. Ekonomik refah istiyordu. Seçimin mağlupları ise her platformda “yıkmaktan” bahsediyordu. Türkiye’yi 16 yıldır istikrarlı bir şekilde yöneten Recep Tayyip Erdoğan ise “yeni projelerden, yeni havalimanlarından, savunma sanayiinden, yeni fabrikalardan, yeni otodan, Kanal İstanbul projesinden bahsederek Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirme çabasını her platformda dile getirdi. Peki, CHP bu seçimde hangi hataları yaptı. Hemen ilk göze çarpan, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin PKK ile kol kola olduğu iddia edilen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı hapishanede ziyaret etmesi, Türk ordusunun şerefli bir komutanına Cumhurbaşkanı’nın yanından durduğu ve alkışladığı için “apoletlerini sökeceğim” demesi, seçim sırasında bir kamu görevlisine ağıza alınmayacak küfürler savurması ve bazı kişisel hataları vb. gibi… En önemlisi seçim kampanyasında Muharrem İnce ile Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin farklılığı ve televizyon reklamlarında ya- 24 HAZİRAN; YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde halkın yüzde 52.6’sı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin “Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin ilk Başkanı olarak seçmiştir. 24 Haziran seçimleri Türkiye için yeni bir milattır.
Ekovitrin Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ŞEREF ÖZATA yımlanan Kılıçdaroğlu’nun “yürüdüğü” reklam filmleri…
CHP’nin büyük oranda hazine yardımı almasına rağmen Muharrem İnce’nin seçim masraflarına katkı sağlamadığı iddiası… Seçim kampanyalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52,6 oy almasına karşılık AK Parti oylarının yüzde 42’de kalması ise il ve bölgelerde aday gösterilen milletvekillerinden kaynaklanıyor. Diğer önemli sebep ise; bir çok il ve ilçede AK Partili Belediye Başkanlarının tutumlarından dolayı partiye küskünlük. Halk, AK Parti’den değil, sonradan AKP’li olanlardan hoşlanmadı. Lüks araçlara binen, her türlü fırıldağı çeviren, millete tepeden bakan insan tipinden hoşlanmıyor. Tavrını “ikaz” şeklinde sandıkta gösteriyor. AKP’li yerel yöneticiler, il ve ilçe başkanları, belediye başkanlarının bir çoğu büyük tepki çekiyor. Halk sosyal medya hesaplarında bunu alenen ilan ediyor. Tarım sektörü, fındık, çay, üzüm, incir, kayısı ve bakliyat üreticilerinin son üç dört yıldır mağdur. Devletin kendilerine sahip çıkmadığını her platformda dile getiriyor. Hükümetin kendilerini serbest piyasada tüccarların ve stokçuların insafına terk ettiğini düşünüyor. Stokçu ve karaborsacıların yaptıklarının cezalandırılmadığını düşünüyor.
Karadeniz Bölgesi’nde fındık üreticilerinin tekel İtalyan Ferreno firmasının inisiyatifine bırakılması ve o bölge milletvekillerinin vaadlerini yerine getirmediklerini, üreticinin sorunlarıyla ilgilenmemesi vatandaşın güvenini sarsıyor. 24 Haziran sonrası Türkiye’de parlamenter sistemdeki değişiklik, ülkede işsizlik, kalkınma, huzur ve barışa büyük katkı sağlayacak umuduyla herkes yeni bir yönetim tarzı için seçimini yaptı. Temmuz ayının ikinci haftasında 16 kişilik yeni Bakanlar Kurulu’nun çalışmaya başlamasıyla anayasada yapılacak uyum yasalarıyla yeni bir Türkiye’nin kapıları aralanıyor. Dünya liderleri Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı kutlarken, Türkiye’ye olan bakış açılarını da yeniden gözden geçiriyor. Umuyoruz ve bekliyoruz. 2023’te Türkiye Cumhuriyeti, 100. Kuruluş Yıldönümü’nü dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olarak kutlayacak. Hedefler bir bir aşılacak. Türkiye, İslam dünyasının yeniden en büyük lideri olarak dünya sahnesinde yerini alacak.
24 Haziran seçiminin kazananları ise Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı’na destek veren MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli.
Herkesin baraj altında kalacak, yüzde 3 oyu var dediği MHP, yüzde 11,1 oy alarak meclisin kilit partisi haline geldi.
24 Haziran seçiminin kaybedenleri belliydi. Başta CHP ve diğer “Millet İttifakı” İYİ Parti ve Saadet Partisi…
Kaybedenler listesinde 1- Muharrem İnce 2- Kemal Kılıçdaroğlu 3- Meral Akşener 4- Temel Karamollaoğlu…