Akaryakıt taşımacılığı, petrol, benzin, mazot ve gazyağı gibi petrol türevlerinin taşınması olarak tanımlanmaktadır. Taşımalar denizlerde tanker gemileri, demiryollarında tanker vagonları, karayolunda akaryakıt tankeri dediğimiz kamyonlarla ve son olarak boru hatları ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin taşınması için hangi taşıma şeklinin kullanılacağı taşınan ürünün miktarına, taşıma mesafesine, deniz kıyısında olup olmadığına, demiryolu hattının bulunup bulunmadığına, ihtiyacın durumuna ve taşınan miktara bağlıdır. Akaryakıtın taşınmasıyla ilgili en büyük problem; öncelikle taşıma güvenliği, çevreye olabilecek zararın önlenmesidir. Akaryakıtların çevreye yayılmasının temizlenmesi çok zordur ve insanlar, canlı hayvanlar, tabiat için çok tehlikelidir.
Taşıma metotlarını incelemek istersek;
DENİZ TAŞIMASI (TANKER GEMİLERİ)
(TANKER GEMİLERİ) Dünya üzerinde ton-km olarak en yüksek oranda taşıma tanker gemileri ile yapılmaktadır. Diğer taşıma metotlarına göre ton olarak en ucuz taşıma şekli de deniz tankerleri ile yapılan taşımadır. Kıtalar arası taşımada zorunluluktur. Deniz kıyısında limanı olan, dünyanın her ülkesine taşıyabilir. Bu gemiler çok fazla yakıt taşıyabildikleri için, bu yağı taşımak için ton başına maliyeti çok ucuzdur. Genellikle daha büyük tankerler, bu yakıtı küresel ölçekte taşımak için kullanılır ve bir kıtadan diğerine akaryakıt taşır. Taşımanın büyük miktarı ham petrol olmaktadır, rafinerilerin oldukları limanlara taşıma yapılmaktadır. Küçük tanker gemileri de rafineri limanlarından petrol türevlerinin diğer limanlardaki akaryakıt tanklarına taşıma yaparlar. Akaryakıtlar bu limanlardan kara yolu ile akaryakıt istasyonlarına taşınır.
BORU HATLARI
Boru hatları ham petrolü kuyulardan rafinerilere veya limanlarda bulunan depolama tesislerine taşımak için kullanılır. Boru hatları, petrolü karada taşımanın en uygun maliyetli yoludur. Petrol önce kuyuların başında veya petrolün depolandığı bir yerde toplanır. Toplanan ham petrol boru hattı vasıtasıyla, hatta bulunan pompaların yardımıyla pompalanır, rafineri olan varış yerinde tanklara veya uzak mesafelere taşınmak için limanlardaki tanklara boşaltılır. Boru hatları, benzin, dizel ve hatta jet yakıtı gibi rafine edilmiş yakıtları rafineriden dağıtım tesislerine veya bir tüketiciye ulaştırmak için kullanılabilir. Bu boru hatlarında, yakıtın uzun bir mesafe boyunca hareket etmesini sağlamak için pompalar, yakıtın herhangi bir kirletici madde almadığından emin olmak için test alanları ve hatta yol boyunca birden fazla teslimat yeri de olabilir. Bu boru hatlarını kurmak maliyetli ve uzun zaman alsa da, işletme maliyeti diğer ulaşım türlerinden çok daha azdır.
DEMİRYOLU TANKERLERİ
Demiryolu tank vagonları, akaryakıtları kara üzerinden taşımanın başka bir yoludur. Petrol veya petrol türevleri tank vagonlarına yüklenir ve bir lokomotif ile raylar üzerinden rafineriye veya trenin planlanan varış noktasına taşınır. Trenler, çok sayıda tank vagonu kullanarak, büyük bir miktarını taşıyabilir. Her akaryakıt katarı, büyük bir deniz tankeri gemisinden çok daha az petrol taşısa da, karayoluna göre çok ekonomiktir. Bu vagonlar, tıpkı boru hatları gibi, rafinerilerden bir dağıtım tesisine rafine edilmiş yakıt taşımak için de kullanılabilir.
KAMYONLAR (KARAYOLU TANKERLERİ)
Karayolu tankerleri rafine edilmiş yakıtı bir terminalden, bir akaryakıt istasyonuna veya akaryakıt tüketen fabrikalara taşır. Genellikle daha küçük kapasitelerde akaryakıtı kısa mesafelerde taşımak için kullanılır. Akaryakıt istasyonları büyük miktarda akaryakıt gerektirmediğinden ve genellikle pratik olarak demiryollarına bağlanamadığı için, akaryakıt tankerleri akaryakıtları tüketicilere ulaştırmak için rasyonel ve uygun maliyetli bir yöntemdir.