Türkiye’nin en prestijli Zirvelerinden olan, Avrasya Ekonomi Zirvesi bu yıl kapılarını; “Çağımızın İkilemi Teknoloji mi? Politika mı? ana teması ile açtı. Yurtdışından Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan düzeyinde 30’dan fazla siyasetçi katıldı. Ayrıca 44 ülkeden 300’e yakın yabancı, Türkiye’den de 700’den fazla bilim insanları, akil adamlar, sanayici ve iş insanları, diplomatlar ile siyaset, ekonomi ve ticaret hayatının önde gelen isimler vardı. İki gün süren Zirve boyunca çeşitli oturumlar, çalıştaylar ve interaktif tartışmalar gerçekleştirildi.
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın açılış konuşması yaptığı zirveye ayrıca bakanlar Mehmet Şimşek ve Nihat Zeybekçi de katıldı. Açılış konuşmasında zirvenin öneminden, hızla yükselen teknolojik gelişime karşın, dünyanın aynı hızla kutuplaşmasına dikkat çeken ve yaşanan terör ve şiddet eylemlerine karşı ortak mücadeleye çağrı yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, “BM’nin kararları havada kaldığı için, zirvede Avrupa’da, Kafkaslarda, Ortadoğu’da ve Balkanlar’da barışçıl çözümler aradıklarını” söyledi.
Zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Avrupa ülkeleri mültecilere sınırlarını kapatırken Türkiye’nin 3 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapmasının dünyada eşi görülmeyen insani bir davranış olduğunu söyleyerek, özetle Türkiye'nin ekonomisi üzerine düşüncelerini aktardı. Konuşmasında küresel piyasada Türkiye'nin daralan değil, genişleyen ve büyüyen bir strateji izleme mecburiyetinde olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bunun için de birçok reformların yapılmasının ve devam ettirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Çalıştay kapsamında “Sürdürülebilir Enerji, Telekomünikasyon, Ulaşım ve Ekonomi Gelişiminde Arz-Talep Dengesinin Rolü; Aktörler ve Figüranlar”, “Avrupa Birliği'nin Karşılaştığı Meydan Okumalar ve Gelecek Kaygıları”, “İslam’la Dayanışma Ruhu Çerçevesinde Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı; Mültecilik ve Terörün İlişkisi” konularında tartışmalar da gerçekleştirildi.
21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin son toplantısı ise “Çağımızın İkilemi; Cumhurbaşkanları Oturumu” başlığıyla yapılmış ve toplantıya Bosna Hersek, Hırvatistan, Letonya, Makedonya, Moldova, Romanya KKTC Cumhurbaşkanları konuşmacı olarak katılmıştır.
"Çok anlamlı"
Zirve’den sonra, Zirvede raportör olarak görev yapan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker ile birlikte ortak görüşümüz şudur; Son derece geniş katılımlı bu zirvenin, dünyanın sıcak savaş tehdidini çok yakından hissettiği bu günlerde yapılması çok anlamlıdır. Dünya “global köy” pozisyondadır. Ulusların çıkar hesaplarının iş birliği ve dayanışma ruhuyla birlikte, insanlığın hizmetinde olabileceği görülmektedir. Somut adımlar atıldığında Türkiye, köklü devlet geleneğiyle Avrupa ile Asya arasında stratejik köprü durumunda olabilecektir. Savaşın yerini, toplumların refah seviyesinin artırılması alabilir. Göç ve terör yerine de tekonoloji ve dijital çağın bu ülkelerde de var olması ortamı yaratılabilir.