Avrupa’daki potansiyel güç
ALMANYA’NIN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDEKİ GENÇLERİN YÜZDE 40 ‘I YABANCI KÖKENLİ
Gün geçtikçe Alman nüfusu ciddi oranda yaşlanıyor. Almanya’nın büyük şehirlerindeki gençlerin %40 ‘ı yabancı kökenli. Bugün, Almanya’da 3 Milyon Türk yaşıyor. Çoğunluğunu Türkler’in oluşturduğu bu gençler, Almanya’da, ekonomik ve sosyal sistemin korunabilmesi için çalışabilecek nüfus olarak kazanılmak zorunda. Büyük teknoloji yatırımlarının yapıldığı Güney Almanya’nın Karlsruhe kentinde, Alman nüfusunun yaşlanması ve artan vasıflı genç iş gücü ihtiyacıyla birlikte, Türk gençlerine yönelik oluşan iş fırsatlarını değerlendirmek amacıyla “High Potential” isimli bir konferans düzenlendi. Konferansta bizimle birlikte olan Karlsruhe Belediye Meclisi Üyesi Tilman Pfankuch da; Alman ekonomisini ayakta tutan ve ileri teknoloji üreten markaların işgücü ihtiyacını karşılayabilmek için yabancı kökenli gençlerin eğitim almalarına yönelik çalışmalara, hükümetin daha da ağırlık vermesi gerektiğinden bahsetti. Yine konferansta açıklanan ve bizi çok sevindiren başka bir gelişme ise, Mercedes Benz Global Diversity Office and Performance & Potential Management Direktörü Ursula Schwarzenbart ise, yabancıların entegre edilmesi ve yetiştirilmesi için dünya çapında çalışmalarının olduğunu, ileride Mercedes’in başında bir Türk’ün olabileceğini söyledi.
YABANCILARI ENTEGRE EDEBİLME
Bu görüşler, Almanya’nın yabancıları entegre edebilme, ya da Almanlar’ın yabancılara entegre olabilme kapasitesini zorlamaya başlayacak. Almanya’da entegrasyona yönelik yapılan etkinliklerde Türkler’in yanı sıra Almanlar’ın da ilgisi oldukça fazla. Bu meselenin sadece Türkler için değil, Alman toplumu için de önemli bir sorun olduğu konusunda fikir birliği oluşmaya başladı. Alman hükümeti bu konuda çok ciddi girişimlerde bulunuyor. 18 Ocak akşamı Bertelsmann Stiftung ev sahipliğinde bir buluşma düzenlendi. Benim de katıldığım bu gecede, Almanya Başbakanı Sayın Merkel ile Almanya’nın önde gelen medya kuruluşlarının patronları ve Entegrasyon Vakfı Yöneticileri bir araya geldi. Sayın Merkel, Almanya’da yaşayan yabancı kökenli gençleri yetenekli iş gücü olarak topluma kazandırmak amacıyla hükümet kanadında stratejik çalışmalar yaptıklarını söyledi. 5 yıldır düzenlenen Uyum Zirvesi’nin, entegrasyon sorununa katkılarından bahsetti. Almanya Entegrasyon Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olan Almanya’nın köklü medya kuruluşlarından Burda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hubert Burda da, medya kuruluşlarına paradigma değişikliği yapıp, Alman toplumunun bakış açısını değiştirerek entegrasyon sürecine katkıda bulunmaları için çağrıda bulundu. Gecede, bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığından sık sık bahsedildi.
TÜRK GENÇLERİN ALMAN TOPLUMUNA KAZANDIRILMASI
Eğer Almanya, mevcut yabancı gençleri okutamaz, entegre edemez, işgücü, uzman veya yönetici olarak kazanamazsa; gelecekte Avrupa’daki önemini kaybedecek. Demografik olarak nüfusun yaşlanması ve küçülmesinden dolayı dünya arenasında önemlerini yitiren süper güçlerin yerini, genç nüfusa sahip olan ülkelerin alacağı tezi de artık araştırma kurumları tarafından net olarak ortaya konmakta. Almanya’da yetişen yeni kuşak Türk gençlerinin geleceğinin daha iyi temeller üzerine kurulması, yaratıcılıklarının ortaya çıkması ve Alman toplumunda iyi yerlere gelebilmeleri için çalışmalar artırılmalıdır.
Uzun yıllardan bu yana, birçok sivil toplum kuruluşunun organize olmasına önderlik ettim. Halen birçoğu, Türk Kökenli gençlere eğitim vermek ve onları topluma kazandırmak için çalışmalar yapmaktadırlar. Kurucu başkanlığını yaptığım TD-IHK ve ATİAD‘ta Türk kökenli gençlere mesleki eğitimler veriliyor. Şahinler Holding olarak da Almanya’daki firmalarımızda her yıl 50’ye yakın gence meslek eğitimi veriyoruz. Daha sonra belirli bir kısmını, 15 farklı ülkede bulunan firmalarımızda istihdam ediyoruz.
En son olarak; yaklaşık 6 yıl önce, bazı üniversite öğrencisi ve akademisyenlerle bir araya gelerek, eksiklikleri saptadık. Ardından da, gerçekten güçlü bir Danışma Kurulu’nun desteği ile Türk-Alman Öğrenci ve Akademisyenler Platformu (TD – Plattform)’nu, öğrenci ve akademisyenlerimizle birlikte hayata geçirdik. Almanya’da yaşayan gençlerimizin eğitimine katkı sağlayacak, onlara ciddi bir network sunarak daha iyi kariyer imkanı yakalamaları için destek verecek çalışmalarda bulunması için TD – Plattform’u kurduk. Almanya çapında örgütlenen, yaklaşık 700 üyesi bulunan TD-Plattform, yüzlerce konferans, workshop ve firma ziyaretleri düzenlendi. Artık resmi merciiler tarafından da ciddi bir muhatap olarak kabul edilmekte ve Almanya Başbakanı Sayın Merkel tarafından gerçekleştirilen Uyum Zirvesi’nin de daimi üyeleri arasında yer almaktadır. Türk gençlerin Alman toplumuna kazandırılması için gençlerin yanı sıra, ailelerini de eğitimin önemi konusunda aydınlatmalı ve önce onları bilinçlendirmeliyiz. Almanya’da yaşayan Türk toplumunda “biz okuduğumuz zaman varız ve iyi yerlere gelebiliriz” bilincini oluşturmak şart. Alman toplumu içerisindeki başarılı isimler arasında yer alacak olan gençlerimizle Avrupa’da, güçlü ve iyi yetişmiş elit Türk diasporası oluşacak. Ancak iyi yetişen Türk gençliği; hem Almanya’ya, hem Türkiye’ye ciddi katkılar sağlayabilir ve küresel dünyada aktif rol üstlenebilir.