BALONDAKİ İĞNE UCU DELİĞİ: ZAAFLAR;1

Abone Ol

Yönetici zaafının işletmelere, kurumlara zarar vereceği konusunda herkes hemflkirdir sanırım. Fakat herkes zaafları kendi dışında görüyor sanki. Herkes kendini mükemmel, bir başkasını zaflyet sahibi olarak değerlendiriyor. Işte bu bakış açısı daha çok zaafa sebep oluyor. 

Yönetim ve yöneticilik becerisi her geçen gün daha önemli olmaya başladı. Değişen dünya, rekabet şartları, kaynakların giderek daha da değerlenmesi, insanı yönetmek, kısacası her anlamda makro ve mikro boyutta değişimi yönetmek zorlaştı. Yönetici bu değişimlerle tek başına başa çıkabilir mi? Elbette ekip çalışması gerekli. Malum, bu ekibi yönetmek için de farklı özellikler gerekiyor. Farklı özelliklerin yanında da zaafların olmaması gerekiyor. Mümkün mü? Zor. Çünkü insan beşer, şaşar. Şöyle bir düşünün yönetici zaafları, bireye, kuruma, ülkeye hangi zararları verebilir? Yönetici derken her kademedeki yöneticiden bahsediyorum. CEO da var, alt birim yöneticisi de var. Yönetici zaafının işletmelere, kurumlara zarar vereceği konusunda herkes hemfikirdir sanırım. Fakat herkes zaafları kendi dışında görüyor sanki. Herkes kendini mükemmel, bir başkasını zafiyet sahibi olarak değerlendiriyor. İşte bu bakış açısı daha çok zaafa sebep oluyor.

YÖNETİCİ ZAAFLARI

Giderek değişen, kurumsal aidiyeti azalan çalışandan, tamahkar durumlardan bahsediyoruz da yönetici zaafını pek konuşmuyoruz. Değerli yöneticiler, hangi kademede olursanız olun lütfen bir düşünün. Siz de bir insansınız, zaaflarınız olacaktır. Önemli olan bu zaaflarınızın;

  • Ne kadar farkındasınız?
  • Ne kadar üstesinden gelmeye çalışıyorsunuz?
  • Ne kadar kontrol edebiliyorsunuz?
  • Zaaflarınızın sonuçları neler?
  • Zaaflarınızdan dolayı kurumunuza, ülkenize neler kaybettiriyorsunuz?
  • İnsan kaynağını ne kadar zayi ediyorsunuz?
  • Zaafınızla zamanı nasıl tüketiyorsunuz?
  • Zaaflarınızla insanların güvenini nasıl, ne kadar etkiliyorsunuz?

Sizin bireysel duygu ve davranışınız kimleri, nasıl etkiliyor?

Zaafınız, “her şeyi ben bilirim” düşüncesi, para, hırs, karşı cins, unvan, pohpohlanmak, araba, saat, lüks, kendine aşırı güvenmek, iletişim başarısızlığı her ne ise, unutmayınız ki, zaaflarınızı törpüleyebildiğiniz, profesyonelce yönetebildiğiniz kadar iyi ve profesyonel bir yöneticisiniz. Yine unutmayınız ki, çevreniz bu zaafların mutlaka farkında. Bu zaaflarınızla sizi kullanmaya, şaşırtmaya, başarısız yapmaya hazır olanlar var. Sadece sizi değil, zaafınızla kurumunuzu başarısız hale getirmeye, yok etmeye çalışanlar da olacaktır. Elbette bu yeni bir durum değil, tarihte örnekleri de çok. Fakat öyle bir zamandayız ki, en küçük bir zaaf, balondaki delik gibi. Yavaş yavaş söndürür de deliğin nerede olduğunu fark edene kadar, iş işten geçmiş olur. Yani artık yönetim/yönetici zaaflarına hoşgörü ile bakmak, katlanmak zor. Sözün özü; Zaaf meselesi mühim. Herkesin selameti için bir düşünmek lazım. Sizin zaaflarınız nedir?

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }