Tasarrufa dayalı finans sistemiyle ev ve otomobil sahibi olunmasını sağlayan finansman modeli Türkiye’de giderek daha çok rağbet görmeye başladı. Ödeme gücüne göre taksitlendirilen finansmanla ev ve otomobil sahibi olanlar, bu sistem sayesinde bankaların uyguladıkları ağır faiz maliyetlerinden de kurtuluyorlar. Finansmanı kullanan kişi tek bir kuruş faiz ödemiyor. Tasarrufa dayalı finans sisteminin ülkemizdeki geçmişi çeyrek yüzyıla uzanıyor.
Sektöre 2 yıl gibi kısa bir süre önce dahil olan Katılımevim, hızlı bir çıkış yakalayarak önemli bir başarıya imza attı. Aralık 2018’de faaliyetlerine başlayan Katılımevim bugün 30 şube ve 300 çalışanıyla Türkiye genelinde hizmet veriyor. Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı genç ve başarılı girişimci Serdar Turhan ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Serdar Turhan, kısa sürede elde ettikleri başarıyı “mutlak müşteri memnuniyetine” bağlıyor. Turhan, “Vatandaşlarımızı kredi çekmenin ağır yükünden kurtararak ev ve otomobil sahibi yapıyoruz. Bizim yaptığımız iş bir sosyal dayanışma projesi. Sunduğumuz model gayrimenkul alımında bir devrim niteliği taşıyor” diyerek iddialı konuşuyor. Mart sayımızın kapak konusu olan bu özel röportajda Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, tasarrufa dayalı finansman sisteminin ayrıntılarını Ekovitrin’e anlattı.
DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU
Avrasya Üniversiteler Birliği’nin (EURAS) bu yıl 5’incisini düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) 62 ülkeden 200 üniversiteyi temsil eden 2 bin 500 akademisyeni İstanbul’da bir araya getirdi. Bu önemli zirveyi Mart sayımızda sayfalarımıza taşıdık. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda üç gün süreyle devam eden zirve ve diğer etkinliklerin ev sahipliğini yapan EURAS ve EURIE Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın’ı tebrik ediyorum. İstanbul Aydın Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı da olan Doç. Dr. Mustafa Aydın’ın, Türkiye’de eğitimin gelişmesine büyük katkıları var. Vizyoner bir eğitimci olan
Doç. Dr. Mustafa Aydın, üniversitelerin yöneticilere ışık tutan kuruluşlar olması gerektiğinin altını çiziyor.
JAPONYA, ÇALIK’IN BAŞARISINI KONUŞUYOR
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında İstanbul Çırağan Sarayı’nın görkemli atmosferinde düzenlenen bir törenle Japonya İmparatorluğu Devlet Nişanı ile taltif edilmişti. Türkiye ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinde Ahmet Çalık’ın önemli katkıları var. 30 yılı aşkın bir süredir Japon iş dünyasının dev firmalarıyla birlikte çalışan Ahmet Çalık’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Çalık Holding, Japonya İş Federasyonu Keidanren’e üye kabul edilen ilk Türk şirketi. Bu önemli kuruluşa ikinci kabul edilen Türk şirketi ise THY oldu. Geçtiğimiz ay Tokyo’da Japonya İş Federasyonu yönetim merkezinde Ahmet Çalık için özel bir tören düzenlendi. Japonya iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı törende Türk işadamı Ahmet Çalık’ın başarısı konuşuldu. Ekovitrin, bu başarı haberini Mart sayısında sayfalarına taşıdı.
CORONAVİRÜS, TÜRK EKONOMİSİNE YARADI
Coronavirüs salgını canlar alırken küresel ekonomiye de darbe vuruyor. Dünya Ticaret Örgütü (WTO) coronavirüs salgınının 2020 ilk çeyrekte küresel ticareti aşağı çekeceğini açıkladı. Türkiye’ye gelince, ülkemizde henüz coronavirüsün sebep olduğu bir ölüm vakasına rastlanmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve ekibi olağanüstü bir çalışma örneği sergiliyor. Çin’de ortaya çıkan coronavirüs salgını küresel ekonomiyi tehdit ederken, tam aksine Türkiye ekonomisini hareketlendirdiği gözlemleniyor. Virüs nedeniyle Çin’in üretim ve satış süreçlerinde yaşanan sıkıntılar, alternatif tedarikçilerden biri haline gelen Türkiye’de ek üretim ve ihracat kapasitesi oluşturdu. Tekstilden gıdaya, makineden elektroniğe kadar pek çok sektörde yüzde 15’lere varan üretim ve ihracat artışı bekleniyor.