Biz duygusu, aitlik, sadakat (BAS) neredesiniz?

Abone Ol

Gerek kamuda, gerekse özel işletmelerde yönetim kurulları, yöneticiler biz duygusu, aitlik, sadakati (BAS*), kurumlarına yerleştirmeye çalışarak kurumları için önemli faydalar elde etmeye çalışıyorlar. Bu faydaların neler olduğu malum, verimlilik, maliyetlerin düşmesi, karlılığın artması, rekabette öne geçme vs. Elbette bu konular işletmelerin devamlılığı için önemli.

Başarılı bir devamlılık için önemli olan BAS’ı oluşturmak aslında hiç de zor değil. İşletmelerde insan kaynakları birimlerinin çokça düşündüğü bu konuyu sadece insan kaynakları birimlerinin üstüne bırakmak da haksızlık olur.

Malum jenerasyonlar değişiyor, birkaç jenerasyon bir arada çalışıyor, ayrıca gelecek on yıl içinde daha farklı bir kuşak geliyor. Ya bu gruplara BAS için uygun bir formül bulunacak ya da her bir grup/jenerasyona farklı uygulamalar hazırlanacak.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMLERİNDE DİSİPLİNLERARASI ÇALIŞMA ŞART

İşin sırrı aslında insan psikolojinin, toplumun, hayatın, dünyanın, var olmanın özünü kavramakta. Bugün ve gelecekteki şehirli insanı BAS için ikna etmek, rızasını almak, yönlendirmek/fark etmeden yönlendirmek çok kolay.

İnsan kaynakları birimlerinin BAS için disiplinlerarası çalışması şart. İnsan kaynakları birimlerinin BAS için sosyolog, iletişim uzmanı, psikolog ile birlikte çalışması gerekiyor. Çünkü insanı anlamadan toplumun gidişatını, geçmişi ve geleceği bilmeden bugünkü insanı yönetemezsiniz.

İşletmeler genellikle günlük ve kısa vadeli sorun ve çözümler üzerinde duruyorlar. Bu konularla ilgili birim yöneticileri kendileri açısından da belki BAS konusunu tam sağlayamadıkları için uzun vadeli düşünemiyorlar.

TEPE YÖNETİCİLERİN KONUYA BAKIŞI ÖNEMLİ

İnsan kaynakları birimi personeli kendilerini işletmelerine ait, sadık görüp, biz duygusunu yaşıyorlarsa farklı disiplinlerle çalışmayı düşünüp farklı bakış açılarını değerlendiriyorlar. Ya da birçok konu insan kaynağı ofisleri içinde öğütülmeden unutulup/unutturulup gidiyor. Tepe yöneticiler durumu fark etseler bile fazla bir şey yapamıyorlar. 

Bir çok işletmede/kurumsal olarak tanımlanan işletmeler de dahil olmak üzere aslında insan kaynakları çalışmalarının revize edilmesi, disiplinlerarası olması gerekiyor. Bunu yapan işletmeler başarılı oluyorlar. Aslında önemli olan BAS konusunda geleceği hazırlayabilmek.

Bugün her ne kadar insanların aidiyetsizlikleri konuşuluyorsa da insan yapısı gereği mutlaka bir yere ait olmak ister. Psikoloji, sosyoloji ve iletişim açısından bu anlatması uzun ama çözümü kolay bir konudur. Bu konularda kafa yoran, disiplinlerarası çalışan, saha tecrübesi olan (sadece teori yetmez) kişilerle çalışılması fayda getirir. Danışmanlık yaptığımız kurumlarda bu konuda önemli yollar aldık.

İşletmede personel sayınızın az ve çok olması da önemli değil. Çünkü BAS her işletme için önemli. Küçük bir atölyeyi de, büyük bir fabrikayı da, sağlık kuruluşlarını da her sektör ve kurumu ilgilendiriyor.

Sözün özü; biz duygusu, aitlik, sadakat/BAS bugünden kurumları daha fazla meşgul etmeli. Her alanda ve her pozisyonda robotlar hemen işe başlayamayacak. İnsan hala önemli ve önemli kalacak.

*BAS/biz duygusu, aitlik, sadakat kelimelerinin tarafımca kısaltılmış baş harfleridir.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }