Borsanın Tadını Kaçırdılar mı?

Jeopolitik risklerin artmasıyla piyasalarda tansiyon dinmiyor. Yaşanan bu gelişmeler piyasaların keyfini kaçırdı. Risk iştahında dalgalanmalar yaşanıyor.

Abone Ol

Kasım ayına girdiğimiz bu günlerde de bu tansiyon artmaya devam ederse bu durum ay içerisinde borsalardaki yükselişin önüne geçmeye neden olacaktır. Bir analist olarak işin piyasa kısmına değinmek benim görevim. Ama bir insan olarak en büyük dileğim, yaşanan bu gelişmelerin en kısa sürede sona ermesi ve daha fazla can kaybı olmamasıdır.

RİSKLER SÜRERSE GÜÇLENME ZORLAŞIR

Haziran ayından bu yana alınan kararların etkisi yurt içi piyasalar üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Ancak jeopolitik gelişmeler sebebiyle BIST100 endeksinde de ivme kaybına neden oldu. Son dönemde rekor üzerine rekor kıran endekste 8562 seviyesinde son zirvemiz bulunuyor. Ancak bu zirveden başlayan ivme kaybının aşağı yönlü devam etmesi ve risklerin de artmasıyla satışların daha derinleşmesine neden olduğuna şahit olduk. Kasım ayında bu riskler sürdüğü sürece yükselişinde güçlenmesinin zor olabileceğini değerlendiriyorum.

ENDEKS 7000-8000 BANDINDA YÖN ARIYOR

Bizim iç hikâyemizde bu ay bilançolarda olacak. Şirketlerin 3. çeyrek kârları takip edilecek. Bu nedenle hisse ve sektör bazlı ayrışmaların olması beklenebilir. Ancak bilançoların da etkisinin ben sınırlı kalmasını beklerim eğer bu riskler devam ederse. Teknik anlamda 8000 puan bölgesi direnç olarak izlenecektir. Bu direnç üzeri kapanışlarda yükselişin kademeli bir şekilde devam etmesi beklenebilir. Aşağıda ise 7000 puan önemli bir destek olarak görülmektedir. Yazıyı kaleme aldığım dönem endekste 7500 puanlardayız.

Bu nedenle geniş bir aralık vermek durumundayım. Özellikle haber akışlarına bağlı olarak endekste fiyatlamalar değiştiği için ana resimde 7000-8000 puan aralığında olması yeni bir yön bulmasını zorlaştıracaktır. Bu belirttiğim aralığın dışına çıkması halinde endeksin yeniden rota belirlediğini söyleriz. Özellikle 7000 puan altı endeksteki satışların daha da devam etmesine neden olabileceğini belirtmek isterim. Bu nedenle 7000 puan üzeri kaldığımız sürece satışların belli noktalardan yerini tepki alımlarına bırakmasını bekleyebiliriz. Ancak 7000 puan altı kapanışlarda ise görünüm daha da bozulabilir.

KREDİ KURULUŞLARINDAN YEŞİL IŞIK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışı görüşmeleri devam ediyor. Geçtiğimiz ay, IMFDünya Bankası’nın düzenlediği toplantılara katıldıktan sonra rotayı Fransa’ya çevirmişti. Körfez ülkelerine ziyaret yapacağını hatta görüşülmedik ülke bırakmayacaklarını belirtti. Amaç doğrudan yatırımcıya ulaşmak. Aslında Haziran ayından bu yana bu görüşmeler sıklaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan olmak üzere bu noktada çok fazla çaba sarf ediyorlar. Bunun meyvelerini de son dönemde özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından almaya başlamıştık. Not görünümlerinde güncellemelere gidildi. Kredi notları içinse ilerisi için yeşil ışık yaktılar. Bu nedenle bundan sonraki süreçte Türkiye’deki gelişmeler, faiz kararları, makro görünümde belirtilen hedeflere ulaşmak adına atılacak yeni adımlar, uluslararası kuruluşların takibinde olacaktır. Kasım ayında bu konuların gündemde kalmasını bekleyebiliriz. Her yazımda sağlık, mutluluk ve bol kazançlar diliyorum. Bu yazımda da aynı dileklerimi korurken en başa BARIŞ’I eklemek istiyorum. Dünyanın buna çok ama çok ihtiyacı var

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }