Ekonomi

Büyük şehirlerde yaşayanların yüzde 34’ü Anadolu'ya taşınmayı düşünüyor

Abone Ol

Son yıllarda büyük şehirlerde artan nüfus kalabalığı, yüksek kira fiyatları, trafik problemi ve enflasyon ve iş bulamama gibi sebepler ‘tersine göç’ konusunun gündemden düşmemesine neden oluyor. Göç eden birçok çalışan hem maddi hem de manevi anlamda pozitif katkılarının olduğunu sık sık dile getirirken, Eleman.net de tersine göç üzerine yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Ankette kullanıcılara “Çalışmak için büyük şehirlerden Anadolu'ya taşınmayı düşünüyor musunuz?” ve “Taşınmanızda, şehir değiştirmenizde en büyük etken nedir?” olmak üzere iki temel soru yöneltildi. 2500 kişinin katıldığı ankette, büyük şehirlerde yaşayan bireylerin taşınmak istemesinin en büyük sebebi ‘kiraların çok yükselmesi’ oldu. Anketle ilgili değerlendirmelerde bulunan Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Eskiden insanlar büyük şehirlere konforlu yaşamak için geliyordu ancak günümüzde gerek yüksek kiralar gerekse nüfus ve trafik yoğunluğu artık birçok insan için yorucu bir hale geldi. Bu nedenle Anadolu’ya taşınma isteğinde yıldan yıla bir artış gözlemliyoruz” dedi.

 Taşınmayı düşünmeyenler ağırlıkta

350 binden fazla firma, 15 milyondan fazla iş arayan ve aylık 5 milyon ziyaretçiyle mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda Türkiye’nin en büyük dijital istihdam platformu olan Eleman.net, düzenlediği ‘tersine göç’ anketi ile önemli verileri bir kez daha ortaya koydu. Anket sonuçları geçtiğimiz yıl ile benzerlik gösterirken, Anadolu’ya taşınan kullanıcıların oranının küçük de olsa arttığı gözlemlendi. 2500 kullanıcının katıldığı ankette “Çalışmak için büyük şehirlerden Anadolu'ya taşınmayı düşünüyor musun?” sorusuna verilen cevaplar; yüzde 13 zaten taşındım, yüzde 34 düşünüyorum, yüzde 52’de düşünmüyorum oldu. Katılımın yüzde 37’sinin İstanbul’dan olduğunu belirten Murat Günay, “Ankete İstanbul’dan katılan kullanıcıların yüzde 39’u gitmeyi düşünüyor. Zaten taşındım diyenler ise yüzde 8’lik bir dilimi oluşturuyor. Ancak yine de gitmeyi düşünmeyen 54’lük bir oran var. Bu yıl İstanbul için geçtiğimiz yıl ile ortalama olarak çok yakın rakamlar” dedi. Ankette gitmeyi düşündüğünü belirtenlerin ağırlığını yüzde 13 ile lise mezunu bireyler oluştururken, lisans mezunları yüzde 9’luk bir oranı kapsıyor. ‘Zaten taşındım’ diyenlerde de yüzde 5 ile lise mezunları önde geldi. Düşünüyorum diyenlerin ağırlıkta erkekler olduğuna değinen Günay, “Gitmeyi düşünenlerin yüzde 21’ini erkekler, yüzde 13’ünü ise kadınlar oluşturuyor ve düşünen bireylerin yüzde 10’u evli yüzde 19’u da bekar. Gitmeyi düşünen çalışanların sektörlerine baktığımızda ise sırasıyla gıda, güvenlik, eğitim, tekstil, çağrı merkezi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Kiraların yükselmesi şehir değiştirmede en büyük etken

Eleman.net’in ‘tersine göç’ için yaptığı ankette “Taşınmanızda, şehir değiştirmenizde en büyük etken nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 35’i kiraların çok yükselmesi, yüzde 27’si maaşın çok düşük kalması, yüzde 35’i iş bulamıyorum, yüzde 3’ü de gıda fiyatlarındaki artış cevabını verdi. Kiraların yükselmesi nedeniyle taşınmayı düşündüğünü belirten kullanıcıların çoğunluğu İstanbul’da yaşarken, sıralamanın devamında İzmir ve Ankara yer aldı. Taşınma etkenleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Günay, “Bugün geldiğimiz noktada, insanların gelirleriyle uyumlu bir yaşam sürdürebilmeleri için zorluklar ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle kiralardaki gözlemlenen artışlar büyük şehirlerde yaşayan insanlar için zorlayıcı bir hale geldi” dedi. Ankette maaşının düşük kalma, iş bulamama, gıda fiyatlarının yüksek olması ve kiraların artması sebebini gösterenlerin çoğunluğu İstanbul’da yaşarken, İstanbul’u İzmir ve Ankara takip etti.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }