ÇALIŞANLARINIZ SİZİN İÇİN NE KADAR DEĞERLİ?

Abone Ol

Siz hangi düzeyde olursa olsun bir yöneticisiniz. Sizin de bir üstünüz olabilir veya geçmişte vardı. Üstünüzün yani yöneticinin size değer vermesini ister miydiniz? Yöneticinizin size değer verip vermediğini anlar mıydınız? Yöneticinizin size değer vermediğini düşündüğünüzde hangi duyguları hissederdiniz? Verimlilik, motivasyon, iletişim nasıl olurdu? Eğitimlerimde çalışanlar genellikle değer görmek istediklerini, yöneticileri kendilerine değer veriyorsa bunu hissetmek istediklerini belirtirler. Yöneticinin çalışana değer verdiğini göstermesi, tıpkı bir ailede anne ve babanın çocuklarına değer verdiğini göstermesi gibi aslında. İş yaşamında bu durumu çok profesyonelce bulmayabilirsiniz ama insanlar alışkanlıklarından, hele hele 0-6 yaş çocukluk alışkanlıklarından vaz geçemezler. Çocuklukta nasıl büyüklerden değer görme bekleniyorsa, iş yaşamında da yönetim ve çevreden değer görme ve değerli bulunma önem taşıyor. Üstelik bunun sadece sözlü olması yetmiyor, belgeli, yazılı olmasını bu günün çalışanı önemsiyor. İnsanın doğasında karşısındaki kişi veya canlı tarafından önemsenmek var. İnsan için hangi yaşta olursa olsun önemsenmek ve değer verildiğini görmek bir ihtiyaç. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi hala geçerli. Yöneticiler, bazen çalışana değer verme konusunu unutabiliyorlar. Ya da çalışan ve yöneticinin değer algıları örtüşmeyebiliyor.
 

"Yöneticiler, bazen çalışana değer verme konusunu unutabiliyorlar. Ya da çalışan ve yöneticinin değer algıları örtüşmeyebiliyor"


Çalışana değer verme göstergesi nedir?
Çalışanınıza değer veriyorsanız bunu nasıl gösterirsiniz? Öncelikle temel değer saygı. İnsan olmasından, firmanızda, kurumunuzda ve sizinle olmasından, emeği ile katkı veriyor olmasından dolayı saygı. Ayrıca, yönetici olarak siz de saygı bekliyorsunuz değil mi? Kurumlarda saygı ortamını oluşturmak çok da zor değil aslında. Danışmanlık yaptığım veya eğitim verdiğim kurumlarda bunun pek çok örneğini gördüm. Yönetici çalışana saygı gösterdiğinde yani çalışanı fark ettiğinde, adam yerine koyduğunda sorunlar azalıyor ve kendisi de saygı görüyor ve seviliyor. Yönetici saygı ve sevgi gösterdiği kadar saygı ve sevgi görüyor. Yöneticinin adil olması bir diğer gösterge. Çalışanlar ve yöneticiler farklı görüşlerde olsalar bile saygı, sevgi ve adalet ortamı işe odaklı hale getiriyor ve çalışma iklimi yumuşuyor. Nezaketli davranma çalışana değer verme konusunda bir diğer davranış şekli. Öncelikle insana, insan olmasından dolayı nezaketli davranma, çalışanın varlığını kabul ederek, onu küçük düşürmeme, zor durumda bırakmama ve kurumda nezaketli bir atmosferin oluşmasını sağlama. Unutmamalı ki, çalışanlar yöneticiyi örnek alıyorlar.

Eleman sirkülasyonu sıklığı yöneticinin başarısızlığıdır
Yöneticiler çalışanlarına “biri gider, biri gelir” iş arayan çok düşüncesiyle yaklaştıklarında, elbette biri gidip diğeri geliyor ama kurumlar çeşitli sebeplerle bu durumdan zarar görüyorlar. Bir kurumda eleman sirkülasyonunun çokluğu yöneticinin başarısızlığıdır. Fakat yöneticiler bu durumda genellikle suçu çalışanlara atıp işin içinden çıkmaya çalışırlar. Çalışanlar arasında elemanlara değer verilmediği söylentileri varsa ve elemanlar bu durumu söylentilerin ötesinde bizzat yaşıyorlarsa, kurumlar değer sistemlerini gözden geçirmek zorundadır.

Yöneticinin çalışanlarıyla ekip olduğunu kabul etmesi
Çalışanlara değer vermemenin bir diğer göstergesi de yöneticinin çalışanlar ile kendini aynı ekipte görmemesi, hatta kurumda ekip duygusunun oluşmamış olması. Bir kurumda ekip duygusunun oluşması için yöneticinin kendini ekipte hissetmesi ve sık sık sahaya inerek, ekip üyeleriyle yüz yüze görüşmesi önemli. İş yeri madense, maden ocağına inmek, pazarlama ise, sahayı dolaşmak, ulaşım sektörüise, kendi araçlarında yolculuk yapmak, sağlık sektörü ise, tüm birimleri dolaşmak… Özetle sahaya inerek, sahadaki kısacık zamanlarda tüm iletişim yeteneklerini kullanarak çalışanlara diğer verdiklerini gösterebilirler. Sözün özü, yöneticiler personele değer verdiklerini fildişi kulelerde oturarak değil, sahaya inerek, ekip üyesi olduklarını fark ederek ve ettirerek ekip üyelerine dokunarak, selamlaşarak, konuşarak, dinleyerek, aynı havayı teneffüs ederek, aynı yemeği yiyerek gösterebilirler. Saygı, nezaket, iyi iletişim, şeffaflık, güven verme, güvence verme, paylaşım, ekip olma duygusu, iyi niyet, kolaylaştırıcı olma ve bütün bu davranışlarda samimiyet çalışana değer verildiğinin önemli göstergeleri. Siz bir yöneticiolarak çalışanınıza ne kadar değer verirsiniz? 



"Yöneticiler personele değer verdiklerini fildişi kulelerde oturarak değil, sahaya inerek, ekip üyesi olduklarını fark ederek ve ettirerek ekip üyelerine dokunarak gösterebilirler. "
{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }