DEPOLARDA YENİ TEKNOLOJİLER KULLANIYORUZ

Abone Ol

“Büyüyen depolarda, içerideki palet ve koli hareketinin hızlanması için, konveyörlerle çıkışa kadar taşıma yapılıyor. Yükleme alanlarında palet veya koli, hatta ürün barkoduna göre ayrıştırma yapan, farklı kapılara otomatik yönlendiren ayrıştırıcılar kullanılıyor.”

Lojistik bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişiyor. Lojistik şirketler büyüyor. Yabancı kuruluşlar ortaklık veya kendi isimleri ile Türkiye’de çalışmaya başladılar. Sayıları artıyor. 3PL dediğimiz lojistik hizmet veren şirketler, daha çok üreticilere hammadde, yarı mamul ve üretilen ürünlerin taşıma, depolama ve dağıtımına, ithalatçı şirketlere ithal ürünlerinin depolanması ve dağıtımı hizmeti vermeye başladılar. Büyük market zincirleri de depolama ve dağıtım hizmetlerini dış kaynaklardan almaya devam ediyorlar. Lojistik süreçlerde depo işletmesi daha önce geçmişte şirketlerin kendileri tarafından yapılırken, ölçeklerin büyümesi ile daha büyük oranda dış kaynak olarak kullanılıyor. 5.000-10.000 m2 ile başlayan depo ölçüleri, artık 50.000-100.000 m2’lik depolara çevrilmekte. Küçük ölçekli çok sayıda deposu olan şirketler, depolarını birleştirmekte, tek depoda hizmet vermeye çalışmaktadır. Şehir içi arazi fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı, yeni depolar şehirlerin dışındaki ucuz arazilere yapılmakta. Ana depo olarak çalışan bu tesislerde çok ürün hareketi ve araç trafiği olması nedeniyle, eskiden her 1.000 m2’de 1 adet projelendirilen rampalı kapı sayıları, her 700 m2’de bir kapı olarak hazırlanmakta ve kapı sayıları artmaktadır. Depoların ölçüleri büyüdüğü için elleçleme verimliliği artırmak amacıyla, depo içinde kullanılan raf sistemleri de değişmektedir. Artık amaç depolara mümkün olduğu kadar çok palet konulması ve ürünlerin elleçleme hızlarının artırılmasıdır.

Geçmişte sırt sırta raf sistemi kullanılan, alçak tavan yüksekliği ile yapılmış olan depolar, artık yüksek tavan yüksekliğinde, yüksek raf sistemlerine, iki sıra palet dizilecek depo raflarına, koridorları ortadan kaldıran, içine girilebilir raf sistemlerine, yine koridor gerektirmeyen rafların içinde çalışan mekik sistemlerine dönüşmektedir. Tavan yüksekliğinin limitinin yüksek olduğu projelerde, 25-30 m yüksekliğinde depolar inşa edilmekte, içinde insansız palet veya koli elleçleme makinaları, ASRS sistemleri çalışmaktadır. Bütün bu değişimlerde amaç, depo içinde birim paletin depolama maliyetlerinin düşürülmesidir. Büyüyen depolarda, içerideki palet ve koli hareketinin hızlanması için, konveyörlerle çıkışa kadar taşıma yapılmakta, yükleme alanlarında palet veya koli, hatta ürün barkoduna göre ayrıştırma yapan, farklı kapılara otomatik yönlendiren ayrıştırıcılar kullanılmaktadır. Ürünlerin araçlardan el değmeden indirildiği, el değmeden yüklendiği full otomatik insansız depolar planlanmaktadır. Çok başarılı depo yönetim yazılımları kullanılmakta, depo içinde ürün toplama operasyonlarına kullanılan; sesli toplama, ışıklı toplama, bantlı sorter sistemleri devreye alınmaktadır. Depoların içinde ürünlere takılı RFID etiketleri ile toplamalar hızlanmakta, hatalar azaltılmaktadır. E-ticaretin artması da değişik metotların uygulanmasını gündeme getirmiştir. Yüksek raflı palet depolarının yerine, ürünlerin elle toplandığı mezanin sistemi, yani çok katlı, yürüme yollu depoların ve raf sistemlerinin kullanılmasını gerektirmektedir. Burada elle toplanan ürünlerde, günlük paket adetlerinin yüzbinlere çıkması ile otomatik ayrıştırıcılar, paketleme sistemleri, kargo bağlantıları zorunlu hale gelmiştir. Piyasadaki performansını sürdürmek, hatta bununla yetinmeyen, geliştirmek isteyen tüm kuruluşların, iş süreçlerini gözden geçirmeleri, revizyon sistemleri uygulamaları, değişimin parçası olmaları, hatta değişimi yaratmaları gerekmektedir. Kendinizi bilgiden uzaklaştırmayın. İhtiyacınız olan şey size bir telefon, bir mail kadar yakın.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }