DOLAR/TL PARİTESİ ERDEM BAŞÇI İLE ZITLAŞIYOR

Abone Ol


Merkez Bankası Başkanı Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte de “Politika faizine dokunmayacağım, USDTRY kuru yıl sonunda 1,92 seviyesini görür” demişti ve USDTRY paritesi 2,04 seviyesine kadar yükselmişti. Başçı’yı son zamanlarda Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’ye benzetiyorum. Piyasalar Erdem Başçıyı gördüğü anda Jean-Claude Trichet’in 2011 yılında konuşmaya başladığı andaki gibi satış baskısına giriyor. Merkez Bankası Başkanı aslında genel anlamda olumlu konuşsa da faiz, kur ve endeks tarafında negatif fiyatlanıyor. Belki de piyasalar Merkez Bankası’nın bu kadar kendisine çok güvenmesinden ve hata yapmasından korkuyor. Erdem Başçı’nın açıklamalarından 2014 yılından dünya piyasalarında olumlu bir beklentisinin olduğu ortaya çıkmakta, fakat FED parasal genişlemeden çıkışa başlarsa faiz tarafındaki yukarı yönlü hareket ülkenin büyümesini negatif etkileyebilir. Diğer taraftan Avrupa tarafına bakarsak, toparlanma gözlemleniyor, ancak istenen seviyede değil. Hindistan ve Brezilya örneklerini alırsak, bu ülkeler Nisan’dan bu yana faiz artırımı yapıyor, bu artırımların etkileri 2. yarıda yoğun bir şekilde görülebilir ve büyümede aşağı yönlü riskler artar, ki Hindistan yine para birimini savunmak adına geçen hafta faiz artışına gitti. Buradaki faiz artırımları önümüzdeki yıl ülkenin büyümesini sekteye uğratabilir. Çin ise kredilerde artış hızı nedeniyle risklerle karşı karşıya, IMF’in 2014 Çin büyüme beklentisi ise yüzde 7,7.   Japonya tarafı incelendiğinde ise parasal genişlemenin yoğun olduğu bir ülke, dünyada büyüme anlamında aslında tek umut vaat edici ülke olarak gözüküyor.

PEKİ BİZ NE DURUMDAYIZ?
Cari açık şimdilik sorun yaratmıyor, altın ithalatı çıkartıldığında cari açıkta düzelme gözlemleniyor. 2013 1. Çeyrekte  yüzde 2,9, 2. Çeyrekte yüzde 4,4 (ilk yarı ortalama yüzde 3,65) 2012 2. Yarıda Türkiye yüzde 1,45’a yakın büyüme göstermişti, buradaki  baz etkisi ve 2013 Temmuz ayında açıklanan sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gelmesi, büyümenin bu yılın ikinci yarısında da devam edebileceğine işaret etmekte ve 2013 büyüme beklentisi olan yüzde 4 büyüme yakalanabilecektir.

20 YILDIR DEVAM EDEN GELENEK DEVAM EDECEK Mİ?
Yapılan incelemelere göre BİST 100 Ekim ayında 20 yıldır bazı istisnalar olsa da ralli dönemine giriyor ve bu ralli Ocak ayına kadar devam ediyor. Son zamanlarda açıklanan yabancı takası incelendiğinde yabancı oranında artış gözlemlenmekte. Bunun yanında geçtiğimiz hafta FED parasal genişlemeye devam deyince perşembe günü BİST ralli yaptı ve tarihinde görmediği  bir hacimle yükseldi. Son zamanlarda açıklanan yabancı raporlarında Türkiye’ye pozitif yaklaşılmakta, bu da yılsonunda bir rallinin olabileceğini gösteriyor.  Bu arada 4. Çeyrekte yabancı girişi olması ile birlikte USDTRY’de aşağı yönlü bir hareket görülebilir. FED’den 2013 yılında bir parasal genişlemenin azaltılması yönünde açıklama beklemiyorum, açıklasa bile fiyatlandığı için ilk etapta sert etkiler olsa da sonradan etkisi sınırlı kalabilir. Bu nedenler ışığında BİST tarafında pozitif eğilimin artmasını ve 85.000 seviyesini test etmesini bekliyorum.
{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }