Bugünün şirketleri 3 kuşağı birlikte çalıştırıyor. 10 sene sonra bu çeşitliliğe Z kuşağı da katılınca insan kaynakları yönetimi, iş ortamı ve iletişim yeni bir boyut kazanacak.
İş dünyası bir süredir BB, X,Y kuşağını anlaştırmaya, uyumlu çalıştırmaya uğraşıyor. Bu önemli bir konu çünkü arkadan bilinmeyen, denenmemiş sadece tahminler yürütülebilen Z kuşağı geliyor. Bugünün şirketleri ister yeni kurulmuş, ister eskiden bu yana devam ediyor olsun 3 kuşağı birlikte çalıştırıyor. 10 sene sonra bu çeşitliliğe Z kuşağı da katılınca 4 kuşak bir arada olunca insan kaynakları yönetimi, çalışma şartları, iş ortamı ve iletişim nasıl olacak dersiniz?
BB, X,Y, Z kuşakları ne demek?
BB (Baby Boomer) kuşağı; 45-63 yaş arası vefakar, fedakar, gelenekleri görerek büyümüş, uzun süre aynı işte çalışabilen ilk çocukluğunda radyo, çocukluk sonlarına doğru televizyon gören, oyuncağını kendi yapmış ama yetişkin olana kadar yaratıcılığı büyükleri tarafından biraz törpülenmiş, yine de yılmayan, azimli, bugünün iş sahibi ya da deneyimli çalışanı. Bu kuşağın daktilodan bilgisayara, numaraları parmakla çevrilen telefondan cep telefonuna geçme becerisini de unutmamak gerek. Bazıları emekli olsa da bu kuşak hala büyük bir gayret ile çalışıyor.
X Kuşağı; 30- 44 yaş arasında BB’lerden daha fazla teknoloji gören bir grup. Evlerinde radyo dışında elektrikli cihazları vardı. Yeni çıkan cihazlara sahip olmak ve kullanmak için para odaklı oldular. İş ortamında duyarlı, motivasyonlu, kanaatkar, saygılı davrandılar.
Y Kuşağı; 29-10 yaş aralığında teknolojiyi hayatlarının içine bilerek ve isteyerek sokan, tüketim alışkanlığı yüksek, birçok şeye zahmetsizce sahip olmuş bir kuşak. Yokluk bilmeyen, sabırsız, hazırcı, özgüveni yüksek ama fazla bilmeyen, desteklenip yardım edince yaratıcılığı ortaya çıkan, akranlarına önem veren bir grup. Öyle çok ve fazladan iş yapma kaygıları yok. Kendilerine zaman ayırmayı ve bireyselliği ön planda. tutuyorlar.
Z Kuşağı; En büyükleri 9 yaşında. “İnternet çocukları“ Bu kuşak, teknolojinin en iyi kullanıcısı. Tek başlarına dünya ile bağlantı kurup ağlarını geniş tutuyorlar. Yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak, sonuçları görmek istiyorlar. Birkaç konuya birden odaklanarak çok diplomalı olacaklar. Anne ve babaları olan X kuşağından biraz gelenek, saygı ve iş yaşamıyla ilgili kulak dolgunlukları olacak. Hız onlar için önemli. Her şeyden çabuk sıkılıyorlar. Sabırsızlar. Her türlü iletişim cihazını iyi kullanıyorlar. Sürekli bağlantıda olmaları gerektiğini düşünen bir kuşak. Sanal olarak çok sosyal, gerçekte yalnızlar.
Sürdürülebilirlikte uyum ve paylaşma kültürü
İş ortamında kuşaklar arası çatışma yerine uyum ve bilgi paylaşma kültürü gelirse şimdilik 3 kuşağı da yönetmek zor olmayacak. 10 sene sonrası Z’lerin de iş hayatına katılması ile BB ve X’ler azalsa da 4 kuşak bir arada çalışacak. Bu sebepten tam bu dönemde kuruma yerleştirilecek doğru kültür ve disiplin gelecek 10 yılda ve sonraki 10 yılda kurumları hem rahatlatacak hem de sürdürülebilir kılacak.
Şirketlerdeki personel devir hızına bakıldığında durum iç açıcı değil. Bir önlem alınamazsa şirketler ne kadar sürdürülebilir olabilir? Çünkü işe her yeni başlayanın yaptığı hatalar, her çıkanın götürdüğü bilgi, rekabetin keskinleşmesi ve diğer faktörler şirketleri zora sokacak.
Bugün BB ve X kuşağı yöneticileri kilit önem taşıyor
Bugün yönetici durumundaki BB ve X kuşağına önemli görevler düşüyor. Bu görev kurumların ve işlerin değişim kültürü çerçevesinde sürdürülebilir olması için Y kuşağına iş ile ilgili değerleri benimsetmek ve onların da 10 sene sonra yönetici olduklarında bu değerleri Z kuşağına benimsetmeleri.
Bugün yönetici durumundaki BB ve X kuşağına önemli görevler düşüyor. Bu görev kurumların ve işlerin değişim kültürü çerçevesinde sürdürülebilir olması için Y kuşağına iş ile ilgili değerleri benimsetmek ve onların da 10 sene sonra yönetici olduklarında bu değerleri Z kuşağına benimsetmeleri.
X kuşağı önümüzdeki 10 yıl içinde global anlamda kilit önem taşıyor. Dünyadaki X kuşağı yöneticileri de benzer özellikler taşıyor. Ayrıca yine dünyadaki Y ve Z kuşakları da temel benzer özelliklere sahip olacaklar. Önümüzdeki 10 ve 20 yıl içinde küresel anlamda yönetim ve şirketler açısından sıkıntı yaşanmaması, şirketlerin hayatının kesintiye uğramaması, şirketlerin devamlılığı açısından X kuşağının sonraki kuşağa deneyim ve bilgi aktarımı, yol göstericiliği, sabrı önem taşıyor.
Sözün özü, global veya yerel anlamda şirketlerin sürdürülebilirliği açısından BB ve X kuşaklarının geleceği düşünerek bugün yönetim tarzlarını gözden geçirmesi, Y kuşağını iyi dinlemesi ve Z kuşağı için sağlıklı zeminler hazırlanması gerekir. İyi bir strateji ile korkmadan, şaşırmadan, suçlamadan geleceği hazırlamak zor değil. Global birçok şirket hazırlıklarını çoktan başlattı. Siz hangi aşamadasınız?