Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan bir antik kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir.
Tiyatrosunun tasarımından burada gladyatör dövüşleri yapıldığı anlaşılır.Şehrin giriş kapısında işlenmiş olan Medusa figürü, tanrıça Medusa'dan korunmak için yapılmıştır. Bu inancın Türk kültürüne nazar boncuğu olarak geçtiği sanılmaktadır.
Ülkemizin Denizli şehrinde bulunan Pamukkale Travertenleri, jeolojik olaylar sonucu oluşmuş fay hatlarından gelen termal sıcak su kaynaklarının buradaki kayaçlar üzerine dökülmesiyle ortaya çıkan bir yapıdır. Tamamen doğal yollarla oluşmuş olan Pamukkale travertenleri şifa kaynağı olan 17 adet sıcak su alanı içermektedir. Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde tanınan travertenler yoğun bir şekilde turist ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Laodikeia Antik Kenti, coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada ve Lykos Irmağı'nın güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir.Diğer antik kaynaklara göre ise kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Laodikeia MÖ I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir.
Oldukça geniş büyüklüğe sahip olan bir yeraltı deresinin ve yer altı tavanının çökerek oluşturduğu eşsiz bir güzelliğe sahip olan bir yapıdır Kaklık Mağarası. 2002 yılının Mayıs ayında topluma açılmış bulunmaktadır. Toprağın 5 metre altında bulunmaktadır. Giriş kısmına nazaran en derin noktası -14 metredir. Ve toplam uzunluğu 190 metredir. Kaklık Mağarası’nın yüksekliği ortalama 2,5 metredir. Bu eşsiz yapıya ‘Yeraltının Pamukkale’si’ de denilmektedir. Kaklık Kasabası’nın kuzey ve batısında bulunması sebebi ile mağaranın ismi Kaklık Mağarası olmuştur.
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi’nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi’nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı’nın doğu yamacındadır. Mağara içerisinde çok miktarda dikit, sarkıt ve sütun bulunmaktadır. Mağaranın bol çatlaklı yapısı nedeniyle karstlaşmaya son derece uygun, Jura-krtase kireç taşları içinde gelişen mağara birçok damlataş sütunları ile birbirine geçen çok sayıda adacığa ayrıldığından girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir.
Saklı Göl ya da diğer adıyla Yukarı Dağdere Gölü çam ağaçları arasında oldukça güzel manzaraya sahip doğal bir göldür. Gölün çevresinde piknik yapılabilir. Günübirlik geziler ve doğa yürüyüşleri için ideal bir alandır. Suyu tatlı olup, tatlı su balığı bulunmaktadır.
Acıgöl (Çardak Gölü), göller bölgesinin kuzey batı kenarında Afyon’un Dazkırı ilçesinin güneyinde bulunan bir göldür. Türkiye’de ise bu isim ile anılan göllerin en büyüğüdür. Yüz ölçümü 154 kilometre kare olup, uzunluğu 27 kilometredir. En dar yeri ise 9 kilometredir. Gölün seviyesi denizden 835 metre yüksekliktedir. Etrafı 1500 – 2000 metreyi bulan volkanik kayalar ve kireç taşlarından meydana gelen dağlarla çevrilidir. Büyük menderes çöküntü hendeğinin doğu ucundaki çanakta meydana gelen tektonik bir göldür. Her iki ucunda ise eski tabanını gösteren düzlükler bulunmaktadır.
Mağaranın bulunduğu Alacain, Acıpayam İlçesinin yaklaşık 5 km. batısında bir yerleşimdir. Orman yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Yerleşimin antik dönemdeki adı Agate Chome’dir. Yerleşim, Alacain veya Alicin olarak bilinmektedir. Alacain coğrafi olarak Acıpayam ilçesinin batısında yükselen tepeler arasında, Acıpayam Ovasına hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te ekovitrin sitemize
abone olun.