1- Dövme bağımlılığı
Birçok insan bir hatıra için, estetik göründüğü için ya da anlamlı bulduğu için dövme yaptırıyor. Fakat bir yaptırıp önünü alamayan çokça insan var. Bazıları için durum biraz öteye geçip tüm vücutlarına dövme yaptırıyorlar. Hep daha da fazla dövme yaptırmak istiyorlar.
2- Sosyal medya bağımlılığı
Bence birçoğumuzda olan bir bağımlılık sosyal medya bağımlılığı. Fakat önünü kesmezsek sosyal medya hesaplarına kısa bir süre bile bakmadığımızda kendimizi kötü hissediyor olup bağımlı birine dönüşebiliriz.
3- Çalışma bağımlılığı
Tembellik, çağın hastalığı olarak adlandırılsa da aramızda çalışmayı çok sevenler hatta ona bağımlı olanlar bile var. Çalışmak gereklidir fakat iç dünyasında duygusal kopukluk yaşayan kişiler bu durumu bağımlılık haline getirebiliyor.
4- Duvar boyası yeme bağımlılığı
Birçok kez yemek bağımlılıkları ve yeme bozuklukları duymuşsunuzdur. Ama "Duvar yemek de ne bileyim garip biraz" diyebilirsiniz. Genellikle çocuklar arasında yaygın olan bu bağımlılık, zehirlenme gibi tehlikeli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Çocukları duvardan uzak tutalım.
6- Parmak emme bağımlılığı
Çocuklarda genellikle sütten kesilme sonrası ortaya çıkan parmak emme dürtüsü, eğer önüne geçilmezse ergenlik ve yetişkinlikte de devam edebiliyor. Parmak emme bağımlılığı, çene ve diş problemlerine neden olabiliyor.
7- Estetik operasyon bağımlılığı
Günümüzde birçok insan 'daha iyi bir görünüm için' defalarca bıçak altına yatıyor. Fakat bazıları bu işi fazla abartabiliyor. 'Standart olan güzelliğe' ulaşmak için girmedikleri ameliyat kalmıyor. Bu insanlar ne kadar çok ameliyat olursa o kadar kusursuz bir görünüme sahip olacağına inanıyor. Bu durum disformik bozukluktan, yani vücutta beğenilmeyen bir yerin sürekli takıntı haline getirilmesinden kaynaklanıyor. Psikolojik ve çevresel faktörler de bu durumu tetikleyebiliyor.
5- Vücut geliştirme bağımlılığı
Birçok insan hem sağlıklı olmak hem de daha iyi bir görünüme sahip olmak için vücut geliştirme egzersizleri yapıyor. Fakat bu durum bazıları için takıntı haline gelmiş durumda. Bigoreksi olarak adlandırılan bu durum sağlık için oldukça zararlı hale gelebiliyor.
8- Cam yeme bağımlılığı
Tıbbi adı Hiyalofaji olan cam yeme bağımlılığı genellikle ilgiden mahrum bırakılan insanlarda ortaya çıkıyor. Çocukluk dönemlerinde sevgisiz ve anne ilgisi olmadan büyüyen kişiler, oluşan psikolojik stres sonucunda cam gibi tüketime uygun olmayan ürünleri yeme dürtüsüne karşı koyamıyor. Bu durum ise kesiklerden oluşan yaralanmalar gibi oldukça olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
(kaynak: milliyet.com)
9- Bronzluk bağımlılığı
Solaryum gibi yapay yollarla bronzlaşma aslında basitçe insanın olduğundan farklı olmak istemesi olarak açıklanabilir. Bu kıvırcık saçlı birinin saçlarını düzleştirmesiyle aynı şeydir aslında. Ayrıca, özellikle güneşin sizi bronzlaştırmaya yetmediği durumlarda da işe yarar.
İşlerin tuhaflaştığı yer ise kendinizi durduramadığınız zamandır. Bronzlaşmayı çok sevdiğiniz için değil de buna bağımlı olduğunuz zaman işin rengi değişir.
Solaryum gibi yapay bronzlaşma sürecine bağımlı olan vaka sayısı oldukça fazladır. Saçlarını düzleştirmeyi bırakamayan insanlarla aynı şey olduğunu düşünüyorsanız, aslında bunun biraz ötesindedir.
Son zamanlarda yapılan birçok araştırma, bronzlaşma bağımlılığının son derece gerçek olduğunu göstermiş ve beynin eroin gibi ilaçlarla aynı bölümünü işgal ettiğini doğrulamıştır.
10- İdrar içme Bağımlılığı
Kendisinin veya başkasının idararını içmenin çok sağlıklı olduğu konusunda ısrar eden insanları duymuşsunuzdur. Bu süreçte size zarar vermedikleri sürece onları ikna etmenin çok imkanı yok gibi.
Bilimsel hiçbir araştırma, idrar içmek ve sağlığa yararlı olmasıyla ilgili herhangi bir ilişki kuramamıştır, yani bu insanların kendi bilecekleri bir iş. Bize de saygı duymak düşer.
Ancak bazen idrar içmek tercih olmaktan çıkabilir. Sayıları az olsa da düzenli idrar içen bir grup insan içmedikleri zaman yoksunluk semptomları gösterdiklerini bildirmiştir.
Mesela, 60 yaşlardaki Robert Wells, kendisini genç insanlardan idrar toplayıp içmekten alıkoyamadığını hatta bunu çoğu zaman onların bilgisi olmadan yaptığını söylemiştir. Kontrol edemediği bir dürtü olduğunu itiraf etmiştir. İdrar içme sebeplerinden birisi de idrarın onu daha uzun süre genç göstereceğine inanmasıdır.
11- Hayvan istifçiliği bağımlılığı
Etrafı kedilerle çevrili, evinin her metrekaresinde kedisi olan çılgın teyzeleri kesin duymuşuzsunuzdur. Hepimiz mutlaka, sosyal eksikliklerini gidermek için etrafını bir sürü hayvanla çevreleyen birini mutlaka tanıyoruzdur. Bu aslında yalnız hissetmekten ziyade hayvanları çok sevmekle alakalı olsa bile sonu bağımlılıkla sonlanabilir.
Bilim, hayvan istifçiliğinin gerçek bir bağımlılığın birçok belirtisini taşıdığını kabul etmiştir. Problemi reddetmek, bunu bir ihtiyaç olarak görmek ve bu davranış için bahaneler üretmek bunlardan bazılarıdır.
“Çılgın kedili kadın” klişesi size doğru bir davranışmış gibi gelebilir, ancak bazı durumlarda bu, çok sayıda evcil hayvanı evinde bulundurmaktan daha ciddi ve tehlikeli bir olaydır, yani bağımlılığa dönüşebilir. Çoğu zaman da yardım olmadan üstesinden gelmek neredeyse imkansızdır.
12- İnsan kanı içme bağımlılığı
Vampirler, Batı folklorunun bir parçası olmuştur. Vampir hikayelerinin gerçek vakalara dayanıp dayanmadığı kesin olarak bilinmemektedir zaten mitolojinin de gerçek olaylarla çok ilgilendiği söylenemez.
Ayrıca insanların, kan içmeye bağımlı oldukları için mi yoksa tadını beğendikleri için mi kan içtikleri bilinmiyor. Vampirlik ve kan içme hikayeleri çoğu zaman kurgusaldır.
Ancak bilimsel olarak, kan içmek bir bağımlılık türüdür. Hatta Türk bir adamın kan içme bağımlısı olduğu biliniyor. Doktorlara göre bu durum 'nefes almak kadar hayati bir ihtiyaç' olarak tanımlanabilir ancak bu raddeye nasıl geldiğini onlar da bilmiyor.
Bunu açıklayabilecek herhangi bi hastalığı yok ancak sebebinin kişilik bozukluğu olabileceği düşünülüyor. Neyse ki, sadece kendi kanını içmeye bağımlıydı.
(kaynak:onedio.com)
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te ekovitrin sitemize
abone olun.