Bilişim dünyasının korkulu rüyası olan hackerlar, aslında zekalarıyla tüm dünya çapında isimlerini duyurmayı başarmışlardır. Kimine göre hobi kimine göre amaç kimine göre de sadece eğlence için yapılan hackerlık bir meslekten çok yetenek temalı bir aktivitedir.
Amerika'da her yıl dünyaca ünlü bir firma dünyanın her ülkesinden hackerları davet eder ve bir yarışma düzenler. Bu yarışmanın sonunda ise yarışmayı kazanan hacker'a devasa bir ödül ve çok yüklü bir maaşla iş imkanı sunar. Ve çok gariptir ki bu yarışmayı kazanan hiçbir hacker bugüne kadar işi kabul etmemiştir. Yarışmayı kazanmış, hacklenmesi istenilen projeyi hacklemiş ve ülkesine geri dönmüştür. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi hackerlık bir meslek değil bazıları için bir tutkudur...
1- Richard Stallman
Richard Stallman günümüz GNU işletim sisteminin kurucusudur. Stallman, okul yıllarında eş zamanlı olarak MIT'te "kadrolu beyaz hacker" olarak Emacs projesinde görev yapmıştır. Bu projede görevliyken her kurulan şifreli koruma sistemini kırıp öğrencilere açık hale getirmesiyle hacker camiasında ün kazanmıştır.
2- Gary McKinnon
İskoç bir hacker olan Gary McKinnon, gelmiş geçmiş en büyük askeri hackleme olayının suçlusudur. McKinnon, sayısızca ABD askeri bilgisayarına ve 16 NASA bilgisayarına giriş yapmıştır.
3- Linus Torvalds
Linus Torvalds, bilgisayar dünyasına Commodore VIC-20 ile başlamıştır. Kendisine ün yaptırmış hackleme çalışması ise ev bilgisayarı Sinclair'in işletim sistemini değiştirip daha kullanılabilir hale getirmesi olmuştur. Torvalds, 1991 yılında Windows'un en büyük rakibi Linux sistemini ortaya çıkartması ile artık dünyaca tanınan bir isim olmuştur.
4- Kevin Poulsen
Hacker camiasında “Dark Dante” olarak tanınan Kevin Poulsen oldukça yaratıcı bir faaliyeti ile ün yapmıştır. Poulsen LA radio radyoevinin KIIS-FM telefon hatlarına girmiş kendisine yapılan çekilişle bir Porsche ve başka bir dizi ödül kazandırmıştır. Poulsen yakalanmasının ardından beş yıl hapis cezası almıştır.
5- Robert Tappan Morris
Kendisi 1988 yılında, bilgisayar dünyasında ilk solucan yazılım olan Morris solucanının yaratıcısı olmuştur. Robert Tappan Morris aslında Morris solucanını “internet âleminin ne kadar büyük olduğunu test etmek için" yazdığını söylemiştir. Fakat yapmış olduğu bu program çok büyük sayıda bilgisayara yayılmış ve internete bağlı olan bilgisayarların %10′unun ağlarını çalışmaz hale getirmiştir. Akabinde Morris tutuklanmış 3 yıl hapse girmiştir. 400 saat sosyal hizmet görevi yapmış ve 10.500 $ ceza ödemiştir.
6- Stephen Wozniak
Stephen Wozniak, hem hacker hem de Apple'ın "Woz" lakaplı yöneticisidir. Wozniak, genç yaşlarda telefon sistemlerini hackleyerek bedava uzun mesafe telefon görüşmeleri yapmıştır. Daha sonra Wozniak Steve Jobs ile beraber Apple'ı kurmuş ve bilişim dünyasında olay yaratmışlardır.
7- Kevin Mitnick
Kevin Mitnick "abartılmış olan ününün kurbanı" olarak kendisini nitelendirmiş ünlü bir hackerdır. Mitnick, ABD adalet bakanlığının en çok aranan bilgisayar suçlusu olarak tanınmıştır. Freedom Downtime ve Takedown adlı sinema filmleri onun hayatı baz alınarak hazırlanmıştır. Mitnick’in hacker camiasındaki ünü ise Sun, Motora ve Nokia’nın ağlarına girmiş, NORAD ve FBI gibi kuruluşların görüşmelerini kaydetmiştir. Bunun yanında Digital Equipment Corporation'ın bilgisayar ağına girip yazılımını çalmaya başarmıştır. Beş yıl hapis yatan Mitnick, arkasından 8 ay bilgisayara dokunmama cezası almıştır.
8- Adrian Lamo
Adrian Lamo, internet kafeleri, kütüphaneleri ve kafeleri kullanarak hack girişimlerini bu mekanlarda yapmasıyla bu camiada "Evsiz hacker" olarak adını duyurmuştur. Lamo'nun en bilinen hack işlemi New York Times ve Microsoft'un sistemlerine girmeyi başarmış olmasıdır. 65,000 dolar ceza alan Lamo’ya altı ay ev hapsi ve 2 yıl bilgisayardan uzak durma hükmü verilmiştir. Lamo, aynı zamanda Yahoo!, Bank of America, Citigroup ve Cingular sistemlerine de girmiş olduğu ihtimallerini üzerinde tutmuştur.
9- Tsutomu Shimomura
Tsutomu Shimomura, Kevin Mitnick`i yakalayan hacker olarak tarihe geçmiştir. Shimomura, FBI ile ortak çalışma yaparak kendisini zamanında hacklemiş olan Mitnick`ten intikamını bu şekilde almıştır. Shimomura’nın her türlü cep telefonunu kolaylıkla modifiye edebilmesi onun bilinen özellikleri arasındadır.
10- Jonathan James
cika-insaat-duyurular-dunyaca-unlu-hackerlar-icerik-img-9
Dünyanın en ünlü hackerlarından birisi olan Jonathan James, henüz 16 yaşında iken hacker suçlaması ile tutuklanmıştır. James dünyada yargılanan ve hüküm giyen ilk 18 yaş altı hacker olma özelliğini hala kendisinde taşımaktadır. James, ABD savunma bakanlığındaki bilgisayarlardan birine bir arka kapı (backdoor) programı yerleştirerek, NASA bilgisayarlarından 1.7 milyon dolarlık yazılımı çalmıştır. James Uluslararası Uzay İstasyonu’nun nem ve sıcaklık değerleriyle değiştirmesiyle kendisini ele vermiştir. 18 yaşının altında olduğu için 6 ay ev hapsi cezası alan James, ev hapsi kurallarına uymadığı için Alabama'ya askeri hizmete gönderilmiş ve burada 6 ay hizmette bulunmuştur. Yetkililer eğer James 18 yaşının üzerinde olsaydı en az 10 yıl ceza alabileceğini öngörmüşlerdi. Gözetleme süresi bittikten sonra 2007 yılında James'in adı TJX, BJ's ve Barnes & Noble gibi şirketlere yapılan ve milyonlarca kredi kartı numarasının çalındığı bir saldırılarıda geçti. James ısrarla saldırılarla alakasının olmadığını söylese de Amerikan gizli servisi, evini ve aile bireylerinin evini basarak arama yaptı. 2008 yılında ise işlemediği suçun cezasını çekeceğini düşünen Jonathan James, silahla kendisini başından vurarak intihar etti ve arkasında şu notu bıraktı: " Benim gerçekten TJX olayı ile ilgi hiçbir ilgim yok. ABD adalet sistemine tüm inancımı kaybettim, belki şu anki hareketim ve mektubum halka kuvvetli bir mesaj olacaktır. Her halükarda ben bu durum üzerindeki kontrolümü kaybettim ve bu benim tekrar kontrolü kazanmamın tek yolu."
(kaynak:cika.com.tr)
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te ekovitrin sitemize
abone olun.