Kuzey Kutbu İle İlgili Daha Önce Hiç Duymadığınız 11 İlginç Bilgi
Abone Ol
1. Kuzey Kutbu’nda güneş, yılda bir kere doğar ve yılda bir kere batar
Kuzey Kutbu’nda ya gece ya da gündüz vardır. Güneş, 20 Mart civarlarında doğar ve 6 ay boyunca gökyüzünde kalır. 22 Eylül civarlarında ise batar. Yani Kuzey Kutbu, kış ayları boyunca karanlıktır.
2. Kuzey Kutbu’nda kara parçası yoktur
Kuzey Kutbu’nda herhangi bir kara kütlesi bulunmaz. Bunun yerine kalınlığı 2 metre ile 3 metre arasında değişen bir buz kütlesi bulunur. Buzun altındaki suyun derinliği ise neredeyse 4 kilometreyi bulur.
3. Birbiriyle rekabet eden iki kaşif, Kuzey Kutbu’na ayak basan ilk insanlar olma özelliğini taşıyor
20. yüzyılın başlarında Kuzey Kutbu, dünyada henüz keşfedilmemiş tek bölgeydi. Bu da kaşifler arasında sıkı bir rekabete yol açtı. 1909 yılının eylül ayında iki kaşif, Kuzey Kutbu’na ulaştıklarını bildirdiklerinde işler değiştir. Tabii daha sonra bununla ilgili çeşitli tartışmalar yapıldı. İşin özü biz bunu böyle kabul ediyor olsak da gerçekte kimin ilk olarak Kuzey Kutbu’na ayak bastığını hala kafa karıştırıcı bir konu.
4. Kuzey Kutbu, hiçbir zaman kuşağı içerisinde yer almaz
Kuzey Kutbu’nda, maceraperestler, turistler ve araştırmacılar dışında kimse bulunmuyor. Yani orada yaşayan hiç kimse yok. Bu nedenle Kuzey Kutbu’nun herhangi bir zaman kuşağında bulunmasına da gerek yok. Kuzey Kutbu’na giden insanlar, diledikleri zaman kuşağına dahil olabilir.
5. Sovyetler, Kuzey Kutbu’na araştırma istasyonu kuran ilk ülkedir
Antartika’da çeşitli araştırma istasyonları bulunsa da Kuzey Kutbu için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Özellikle de bundan 50-60 yıl önce! Sovyetler Birliği, 1937 yılında Kuzey Kutbu’na bir araştırma istasyonu inşa etti ve burada bir istasyon inşa eden ilk ülke oldu. Tabii bu geçici bir istasyondu.
6. Noel Baba, aslında 19. yüzyılın ortalarında Kuzey Kutbu’na taşınmıştır
7. Rusya, Kuzey Kutbu’nda hak iddia eden ülkelerden biridir
2007 yılında iki Rus denizaltısı; Kuzey Kutbu’nun deniz tabanına doğru, rekora imza atacak bir dalış gerçekleştirdi. Ancak amaçları keşif değil, gaz ve petrol bulmaktı. Denizaltılar, okyanusun tabanına titanyumdan yapılmış 3 metrelik bir Rus bayrağı dikti. Ardından Kuzey Kutbu’nun Rusya anakarası dolayısıyla bir uzantıları olduğunu iddia etti. Danimarka ise Kuzey Kutbu’nun kendi uzantıları olduğunu iddasıyla karşılık verdi. Tabii tüm bu iddialar, diğer ülkeler tarafından kabul edilmedi. Birleşmiş Milletler, on yılı aşkın bir süredir bu iddiaların hiç birini tanımadı.
8. Kuzey Kutbu’nda, kuzey kutup bölgesinin geneline göre pek de fazla bitki ve hayvan türü bulunmaz
Kuzey kutup bölgesi, soğuk iklimine rağmen biyolojik açıdan oldukça zengindir. 21. binden fazla hayvan ve bitki türü, bu bölgede yaşar. Ancak kara parçasının bulunmadığı Kuzey Kutbu, kuzey kutup bölgesi kadar şanslı değildir. Burada oldukça az canlı yaşayabilir.
9. 1987 yılında maceraperest bir Japon, Kuzey Kutbu’na dek motor sürmüştür
1987 yılında Shinji Kazama adındaki bir yarışçı, Kanada’dan başlayan Kuzey Kutbu’na dek uzanan bir motor yolculuğuna çıktı. Ekip, buzun üzerinde tam tamına 2 bin 11 km yol gitti. Tabii bu yolculuk oldukça uzun sürdü zira motorlar saatte 50 km hızla gidebiliyordu. 44 günlük bir yolculuğun sonunda Kazama, hedefine ulaştı ve benzer bir yolculuğu 5 yıl sonra Güney Kutbu’nda gerçekleştirdi.
10. Kuzey Kutbu, her sene bir maratona ev sahipliği yapıyor
Kuzey Kutbu, 2003 yılından bu yana dünyanın en ekstrem sporcuları için bir maratona ev sahipliği yapıyor. Sporcular, -29 dereceye düşen sıcaklıklarda 40 kilometrelik bir parkuru tamamlıyor. Rekor ise parkuru 3 saat 36 dakikada tamamlayan İrlandalı Thomas Maguire’in elinde bulunuyor.
11. Kuzey Kutbu, 30 yıldan kısa bir süre içerisinde yaz aylarında tamamen erimeye başlayacak
Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanına göre iki kat daha hızlı ısınıyor. İklim krizi bu şekilde ilerlemeye devam ederse bilim insanları, kısa bir süre içerisinde Kuzey Kutbu’nun yaz aylarında sular altında kalacağını söylüyor. Tabii Kuzey Kutbu’nda yaşanacak değişimin bizleri de etkileyeceğini unutmamamız gerekiyor. Burada yaşanancak bir buz erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesinden tutun da şiddetli hava olaylarına, pek çok sorunu beraberinde getiriyor.
(kaynak:listelist.com)
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te ekovitrin sitemize
abone olun.