Ekovitrin Dergisi Haziran 2023

Yoğun ve Bunaltıcı Stresin Üstesinden Gelmeye Yardımcı Olabilecek 7 Yöntem

Abone Ol

İnsan bazı zamanlar öylesine yoğun ve bunaltıcı bir stresin altında ezilir ki, yaşamak istediğinden emin olmadığı anlar dahi yaşayabilir. Böyle bir an yaşayana kadar, stresin böylesine hayatı etkileyen, ezici ve yıpratıcı bir unsur olduğunu anlamanız pek mümkün olmayabilir. Sonunda stresin size verdiği zararı fark ettiğinizde, onu zararsız hale getirme, başka bir ifadeyle evcilleştirme konusunda ciddi olmanız gerektiğini fark edersiniz.

Gerek pandemi, ekonomi, savaş gerekse de dünyanın dört bir yanındaki acılarla veya hayatta kalmanın günlük talepleriyle ilgili olsun, çoğumuz bugünlerde kendimizi stres altında ezilmiş gibi hissediyoruz. Kaynak ne olursa olsun, stresi sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için araştırma temelli üç yöntem üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Bilinçli bilişsel davranışçı terapiden (BBDT) doğan bu üç bileşeni “Düşün – Harekete Geç – Var Ol” olarak özetlemek mümkün. BBDT’nin bilişsel kısmı olan düşünmek, strese neden olan düşüncelere meydan okumamıza yardımcı olur. BBDT’deki “davranışsal” kısım olan Harekete Geç bileşeniyle, belirli faaliyetleri yaparak (veya yapmayarak) stresi azaltırız. Ve bilinçli BDT’nin farkındalık parçası olan Var Olmak aracılığıyla, anda olmayı ve koşullarımıza karşı direnci salıvermeyi uygularız. İşte stres yönetimine yardımcı olması için uygulayabileceğiniz 7 yöntem:

1. Düşün: Düşünceleri İnceleyin Düşüncelerinizin bir stres reaksiyonunu ne zaman tetiklediğine dikkat edin. Stresle ilgili yaygın düşünceler şunları içerir: Bunu bitirmeliyim. Daha fazlasını yapıyor olmalıyım. Bu çok uzun sürüyor. Başarısız olacağım. Dinlenmek için zamanım yok. Genellikle bu tür düşünceler zihnimizin anlattığı hikayelerdir ve tamamen doğru değildirler. Bu varsayımları sorgulamaya başlayın. Bir projeyi bugün bitirmek zorunda mısınız, yoksa keyfi bir son teslim tarihi mi? Belki de üzerinde çalıştığınız şey tam olarak gerektiği kadar zaman alıyor. Stres yaratan düşünce kalıplarını bırakmanın nasıl bir his olduğunu görün.

2. Harekete Geç: Keyfini Çıkarın Her gün size zevk veren şeyler yapmayı planlayın. Bunları takviminize ekleyin ve zamanı bir iş taahhüdü gibi kullanın. Unutmayın öz bakım, bugün yapacağınız her şey kadar önemlidir. Kendi hayatınızın neşesini siz getirebilirsiniz.

3. Harekete Geç: Vücudunuzu Hareket ettirin Tutarlı fiziksel egzersiz, stresi yönetmenin en güvenilir yollarından biridir. Hoşunuza giden hareketi bulun – belki koşmak sizin işinizdir ya da belki daha çok dans insanısınızdır. En iyi egzersiz şekli, sürekli olarak yapacağımız egzersizdir. Vücuduna iyi bakarsan hayatında bir düzene girecektir.

4. Harekete Geç: Dinlen Bugün yaptığınız en önemli şeyler, yapmadığınız şeyler olabilir. İş günü boyunca tam uzunlukta tatillerden mini molalara kadar programınıza kısa molalar ekleyin. Ayrıca gerekli olmayan ve sizi zihinsel, fiziksel veya duygusal olarak tüketen faaliyetlere hayır demekten çekinmeyin. Yapmaktan nefret ettiğiniz şeyleri yapma stresini azaltın.

5. Var Ol: Şimdiye Odaklanmak Stresimizin çoğu, dikkatimizi şu an ve şimdi dışında bir yere çekmekten gelir – gelecek için endişelenmek, geçmişe takılıp kalmak gibi. Şu anda olmadığımızda, zihnimizin üzerimize yığabileceği stresli şeylerin sınırı yoktur. Farkındalığınızı bu ana getirmek, güçlü bir stres panzehiri olabilir, çünkü şu anda ne oluyorsa, yönetebileceğiniz bir şeydir.

6. Var Ol: Bilinçli Kabul Stres, aynı zamanda, olanın olmaması gerektiği konusunda sessizce ısrar etmekten de kaynaklanır. Bu iç direnç, çözmemiz gereken gerçek sorunların üzerinde fazladan bir gerilim katmanı yaratır. Direnmek yerine tüm deneyiminize açılma alıştırması yapın. Örneğin, beklenmedik sorunları, asla olmaması gereken felaketler olarak değil, sorun çözme fırsatları olarak karşılayın. Bu, yanlış giden şeylere sevinmemiz gerektiği anlamına gelmez, ancak olan biteni hayatın bir parçası olarak kabul edebiliriz. (Evet, bunun kolay olmadığını biliyoruz.)

7. Var Ol: Zihin-Beden Egzersizleri Zihinlerimizi ve bedenimizi birleştirmek, stresimizi otomatik olarak hafifletme eğilimindedir. Gerginliği çözen ve kontrol edemediğimiz şeyleri bırakmamıza yardımcı olan, farkındalığımızı bedene yerleştirmekle ilgili bir şey var. Zihin-beden egzersizlerinin örnekleri arasında yoga, meditasyon, progresif kas gevşemesi, yavaş nefes alma ve tai chi bulunur.

Fark Etme, Niyet Etme ve Planlama: Stresi ne zaman yönetmeniz gerektiğini Fark Ederek başlayın; ezici derecede yüksek seviyelere ulaşmadan önce stresi azaltmak daha kolaydır. Ardından, ayağınızı gazdan çekmek ve frene basmak için kendinize izin verip dinlenmeye Niyetlenin. Örneğin kendinize “Kendimle ilgilenmeye iznim var” veya “Mola vermek için kimsenin iznine ihtiyacım yok” diye hatırlatabilirsiniz. Ve son olarak, yukarıdaki Düşün – Harekete Geç – Var Ol uygulamalarından yararlanarak izlenecek belirli bir Plan yapın. Stres yönetimi uygulamaları, onları tutarlı bir şekilde kullandığımızda etkilidir. Stres hayatınızın içine yerleştirilmiştir, bu nedenle stres yönetiminin benzer şekilde öngörülebilir olması gerekir. Bu teknikleri günlük programınıza eklemenin yollarını arayın. Stresi asla ortadan kaldırmayacağız – bunu hedeflememeliyiz de – ama daha sakin ve daha dengeli bir hayatın tadını çıkarabiliriz. Kaynak: (biacaip)

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }