İŞ HAYATINDA BAŞARILI OLMANIN SIRLARI

Abone Ol

2) Belirli bir konuda uzmanlık geliştirmek kariyerinizde bir atılım sağlar ancak belirli bir noktadan sonra yönetici olabilmek için genelleşmeniz ve mümkün olduğunca çok alanda bilgi ve tecrübe sahibi olmak önemlidir. Prensibiniz bir alanda çok iyi olmak olmalıdır ancak farklı alanlarda asgari bilgi sahibi olmak da önemli bir gerekliliktir. İnsanlar çok iyi mantı yapıyorsanız köftenizin de fena olmadığını düşünecektir!
3) Fırsatları araştırmaktan asla vazgeçmeyin ve keşfettiğinizde harekete geçmekte gecikmeyin. Birçok işi ilk kez yapmış olmak piyasada başarıyı getirir yoksa en iyi yapmak değil. Dünyayı dikkatle izleyin, ülkede nelerin eksik olduğunu farkedin, trend değişimlerini inceleyin. Herzaman yükselen alanları bulmak mümkündür. Ben üniversiteden mezun olduğumda sermaye piyasaları popülerdi, oradan gayrimenkul finansına atladım, zira burası boştu. Sonra GYO’lar ve proje geliştirme işi geldi, sonra inşaat piyasasında satış pazarlama işinin eksik olduğunu farkettim, en son olarak da bu hizmetlerin outsource edilmesi gereğini farkederek Satış Küpü’nü kurdum. Etrafınıza bakın fırsatlar asla bitmez ama gecikmeyin!
4) Bir işe soyunmadan önce ev ödevinizi yapın. Bir müşteriyle görüşmeden önce onu araştırın. İnsanlar ve şirketler kendilerine önem verilmesini takdir eder. İş görüşmelerinde adayların %70′i başvurduğu şirketi araştırmıyor, siz başvurduğunuz yeri araştırmazsanız onlar sizi niye araştırsın? Araştırmanız yalnız piyasa uygulamalarını değil, o işin teorisini de kapsasın. Yalnız tecrübe etkili bir bilgi sağlamaz. Her işle ilgili iş planı yapmayı, fizibilite hazırlamayı öğrenin. Fikirlerinizle ilgili 3 dakikalık bir konuşmanız hep hazır olsun, asansörde kimle tanışacağınız belli olmaz.
5) Gerektiğinde risk alamamak iş hayatında kaybetmenin önemli bir nedenidir. Riskten korkmayın ancak hesaplamayı öğrenin. İş hayatında risk kontrolü alevle gösteri yaparken yangın tüpünün dolu olduğundan emin olmaktır. Ancak her şeyi kontrol etmek mümkün değildir! İslamiyet bunun için güzel bir kavram getirmiştir -tefekkül- yani elinden geleni yap gerisini Allaha bırak! Kendini tanı, her ay sabit bir parayı hesabında görmek istiyorsan memuriyetten şaşma, zira bugün çok başarılı gördüğün insanlar iş hayatlarında mutlaka batıp çıkmışlardır… Steve Jobs bile.
6) Asla vazgeçme. İş hayatında başarı hiç düşmemek değil düştüğünde hızla ayağa kalkabilmektir. Edison ampülü 6000 denemeden sonra bulmuştu. Tavuk suyuna çorba hikayeleri 150 milyon kopya sattı, yazarı 144 kere yayınevleri reddedince kitabını kendisi yayınlamak zorunda kalmıştı. İş hayatı satıştır aslında, satıcıları başarısız kılan en önemli şey ilk -hayır- cevabında vazgeçmeleridir oysa müşteriler ortalama 5 denemeden sonra satın almayı kabul ederler.
7) Olaylara farklı bak ve herkesin düşündüğü gibi düşünme. Meksikalı bir adam yıllarca motosikletinin arkasındaki çantayla sınırı geçti, sınır muhafızları her seferinde durdurur çantada kum olduğunu görünce isteksizce adamı bırakırdı. Muhafızlar emekli olduğunda adamı bulup sordular “yıllardır bir şey kaçırıyordun ama biz bulamadık, neydi o?” Güldü adam “motosiklet” dedi. Kural ve standartlara uyanlar yaratıcı olamaz. Einstein’e aptal bu çocuk okuyamaz dediler. Harward’a gidenlerin her yıl %10′u okulu bırakıp kendi işini kuruyor.
8) Yeniliklere açık ol. Dünya sürekli olarak değişiyor, son 20 yıldaki gelişmeler insanlığın 2.000 yıllık tarihindeki gelişmelerden daha fazla. Hiçbir şey sana öğretildiği gibi kalmayacak. Bilgisayar için “insanlar niye bir bilgisayara ihtiyaç duysun ki” demişlerdi, Koç Holding cep telefonu teklifi kendisine geldiğinde bir ticari potansiyel görmemişti, bugün Turkcell’in önünden geçerken gözleri yaşarıyordur. Bizim çocukluğumuzda kaptan Kirk gelirken kapı kendiliğinden açılıyor biz de nasıl yani? diye şaşkın şaşkın bakıyorduk. Bugün elle açılan kapı kalmadı neredeyse! Aya giden modüldeki görev bilgisayarının kapasitesi bugün sıradan bir hesap makinesinden bile daha azdı. Sende bir kaç yıl içinde demode olacaksın – kendini geliştirmezsen tabi.
9) İş hayatında yönetici değil lider olmaya çalış. Lider emir veren değil ilham veren ve toplulukları harekete geçirebilen kişidir. Hiyerarşi önemini kaybediyor. Bir işletmenin lideri çoğunlukla genel müdür değildir.
10) Esnek ol, değişikliklere kolayca uyum sağlamalısın. Dünya global bir köy, yarın başka bir ülkede yaşayabilmelisin. Amacın bir Dünya vatandaşı olmak olmalı. Koşullar değişkendir, herzaman beklediğin gibi olmayabilir. Köpek balığı evrimleşmeden gelen başarılı bir canlıdır, eski zamanlardan beri aynıdır, ama köpek balığı yüzmezse nefes alamaz… Yani hiç durmaz mükemmelliğini buna borçludur.
11) Bu Dünya’da iz bırakmalısın, bu şekilde iş hayatı sana saygı duyar. Yaz, konuş, öğret, kendini bir referans noktası haline getir. İnsanlar uzmanlığa saygı duyar ve ikna edici bulur. Uzmanlığını kanıtlamak için değerli içerik yaratmalısın. Dünya’da artık içerik pazarlaması kavramı önem kazanıyor. Bilgi eğer kullanmasını bilmiyorsan hiçbir işe yaramaz. Özellikle internet bu konuda benzersiz kapılar açar, yarattığın değerli içeriği paylaş, insanlar seni izleyecektir. Bir çok değerli iş bağlantısı bu yolla kurulur. Henüz 4-5 aylık bir şirketken bile internet sayesinde yarattığımız içeriğe değer veren şirketlerle buluştuk. Bunun değeri parayla ölçülemez bile.
12) İş standartlarını sektöre, meslekdaşlarına veya rakiplerine göre belirleme. Kendi standartlarını kendin koymazsan ancak o standartları koyanlar kadar iyi olabilirsin. Standartlarını iş yaptığın insanların beklentileri belirlesin. Yaptığın işi her zaman sorgula ve nasıl daha iyi yapılabileceğini araştır… En iyi yolu insanlara, müşterilerine sormaktır!
13) Kurallara ve hiyerarşiye çok takılma! Ancak aptallar bütün kurallara uyar. Eğer Dünyanın asi, uyumsuz, çılgın diye tanımladığı insanlar olmasaydı insanlık hiçbir ilerleme kaydedemezdi. Siz hiç anne kuzusu bir dahi duydunuz mu? Üniversitede ön sırada not tutan o çalışkan arkadaşlar şimdi nerede? hiçbir şirketin başında okulda inekliğiyle meşhur bir adam hatırlamıyorum. Oysa tersi çok yaygındır. İş hayatı üniversiteye değil liseye daha yakındır, popüler, eğlenceli, cana yakın insanlar daha çok iş yapar, işi gücü ineklemek olanlar ancak hiyerarşi içinde kendilerine bir yer bulabilirler.
14) Kendini geliştirmek ve okumak hayati önemdedir. Ben günde en az 3 saatimi okumaya ve araştırmaya ayırıyorum. Ancak çok okuyanlar kendilerine gösterilen resmin ötesini görebilirler. Ünlü bir gitar virtüözü “ben günde 9 saat çalıyorum, siz 10 saat çalarsanız benden iyi olursunuz” demişti, başarının sırrı yoktur! Koşulu bellidir… Yiyorsa!!
15) Düşünce sistemini bir işin nasıl yapılamayacağına değil nasıl yapılabileceği üzerine geliştirmelisin. İş hayatında bir işin yapılamaması için onlarca neden sunabilecek bir yığın aptal vardır ancak nasıl yapılabileceğini bilen tek bir kişi bile altın değerindedir.
16) Nasıl başarılı olunabileceğini ancak başarılı olmuş insanları takip ederek öğrenebilirsin. Başarısız, sorumsuz ve hayatından şikayetçi olan insanlarla zaman harcama… Başarılı kişilerle takılırsan başarılı olursun, çevren neyse sen de osun!!
17) Hatalarından kaçma, sorumluluğunu üstlen ve bunu gelişiminin bir gereği olarak kabul et. Bir kez hata yapmak eğitimsizliktendir, ikinci kez hata yapmak beceriksizliktendir, üçüncü kez hata yaparsanız o artık sizin değil yöneticinizin hatası olmuştur! Hiç hata yapmıyorsanız hiç bir iş yapmıyorsunuzdur! Önemli olan hata yapmak değil, bunu düzeltmek ve bundan ders almaktır.
18) Kişisel imajınız iş hayatınızda önemli bir belirleyicidir. İş hayatında başarının %25′ i bilgiden %75′ i kişisel imajdan gelir! Başka türlü bu kadar aptal insanın nasıl yükseldiğini açıklayamayız. Giyiminiz ve vücut diliniz iş hayatınızda sizi tanımlar, bu konularda kendinizi geliştirmelisiniz. Elbiseniz siz değilsinizdir ama görünen kısmınızın %90′ıdır.
19) Sözlerinizi tutun. Bu güvenilirliğin temelidir. Güvenilirlik ise iş yapmanın, satışın, kendinizi kabul ettirmenin anahtarıdır. Kısa vadeli çıkarlarınız için kimseyi aldatmayın, dürüstlük uzun vadede sizi zengin edecek bir özelliktir.
20) .. ve son olarak, sizi neyin başarılı kılacağını ve kişilik özelliklerinizi belirleyerek gereğini yapın. Başarı asla tesadüf değildir! Amerikan başkan adayı Perot ilk satışını yapmadan önce tam 77 kez reddedilmişti ama sonra 78.ncisinde tam 4 milyon dolarlık bir satış yaptı, başkanlık yarışına girdiğinde ise 77 yaşındaydı.
{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }