KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI OCAK'TA ÇIKIYOR...

Abone Ol
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın davetlisi olarak, İstanbul Swissotel’de kahvaltıdayız… Söz Van depremi ve Kentsel Dönüşüm’den açılıyor. Bakan, Kentsel Dönüşüm için kararlı: “Risk alıp, kelle koltukta işin üzerine gideceğiz” diyor.

Hükümetin dinamo bakanlarından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Ankara’dan sonraki ikinci adresi Van oldu diyebiliriz. Sayın Bakan deprem sonrasında bu kente yerleşti. Erdoğan Bayraktar, depremzedelerin yaralarının sarılması yönünde olağanüstü bir gayret gösteriyor. Sayın Bakan’ın TOKİ Başkanlığı yaptığı dönemde elde ettiği başarı ve çalışkanlığı O’nu, Bakanlık koltuğuna taşıdı… KİPTAŞ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemden beri tanıdığım ve İstanbul’da aynı sitede komşum olan Erdoğan Bayraktar’ın  kendi deyimiyle bir bürokratı; “Kafanda saç yok, kelsin. Gel seni Bakan yapalım!..” demiyorlar. Erdoğan Bayraktar,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlayıp, bugüne uzanan ve “Çekirdek Kadrosu” dediğimiz ekibin içinde yer aldı.

Çok az insan Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin temposuna ayak uydurabilir.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar işte bu birkaç isimden biri. Bir diğer isim de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım…

Yazılı medyadan gazeteci arkadaşlarımızla İstanbul Swissotel’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Bakanlığın organize ettiği “kahvaltılı sohbet” toplantısında  bir araya geldik. Sohbetin ana konusunu Van depremi ve Kentsel Dönüşüm oluşturdu… Bakan Bayraktar,  Van’daki son gelişmeleri aktarırken,  40 bin civarında ağır hasarlı ve yıkık binanın olduğunu söyledi. Bakan kararlı görünüyor: “Van’ı  yeni baştan inşa edeceğiz” diyor. Erciş’te 10 köyün tamamen bir başka yere taşınması, yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi Bakan Bayraktar. Ancak köylü buna direnç gösteriyor ve yerleşik düzenini bozmak istemiyormuş. Bayraktar, “Yeni köyler inşa edelim deyi insanları ikna etmeye çalışıyoruz” diyor. Kolay olmayacağa benziyor, Allah yardımcısı olsun. Bağ bahçesini, tarlasını, alışık olduğu düzeni terk etmeye yanaşmıyor köylü…  Bakan Erdoğan Bayraktar,  depremzedelerin geçici  olarak barınabilmelerini sağlamak amacıyla 22 bin konteyner sipariş ettiklerini, bunun 10 binden fazlasının geldiğini açıkladı.  2012 Ağustos sonu ise  kalıcı evler depremzedelere teslim edilecek  Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kalıcı konutları maliyetinin altında fiyatlarla depremzedelere vereceklerini de sözlerine belirtti.

Van’ın yeniden inşası bölge ekonomisine çok büyük bir canlılık getirecek. Bakan Bayraktar’ın ifadesine göre 100 bin kişiye de istihdam imkanı sağlanacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI OCAKTA ÇIKACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile kahvaltılı sohbetimizde ikinci önemli konu Kentsel Dönüşüm ile ilgiliydi. Erdoğan Bayraktar, bu konuyla ilgili soruları cevaplandırırken; özellikle İstanbul’da başlatılacak olan Kentsel Dönüşüm çalışmaları için “güçlü bir siyasi irade ile birlikte finansal altyapıyı” oluşturmaya çalıştıklarını söylüyor.

Bakan Bayraktar, İstanbul’un Türkiye için önemine dikkat çekiyor. Bayraktar; “Van’daki gibi 7.2 şiddetinde bir depremin İstanbul’da olması durumunda sadece Zeytinburnu, Bakırköy ve Bahçelievler ilçelerinde 110 bin konutun yıkılacağını hesapladık” diyor ve ekliyor: “Bu Van ve Erçiş’in 10 katı.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Taslağı”nın Ocak ayında Meclise getirileceğini ve TBMM çatısı altındaki partilerin hepsinin mutabakatı ile çıkarılacağı  görüşünde.

Erdoğan Bayraktar, kahvaltıda bir araya geldiği gazetecilere dönüp; “Bize Hammurabi Kanunları’nı getirmiş diyorlar. Ancak demokrasilerde halka rağmen ve devlete rağmen bir şey yapamazsınız” diyor ve ekliyor: “ Devlet, hayati bir konuyu ranta havale edemez. Devlet anadır, babadır. Fakirden alacak, zengine verecek böyle bir şey olamaz. Hangi yerde fakirden aldık, zengine verdik. Basın ve bilim adamları kentsel dönüşüme destek vermeli!..”  

Bakan Bayraktar,  Türkiye’de 19,5 milyon konut stoku bulunduğunu bunun yüzde 40’ının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.  Yani 7 milyon 800 bin konutun yenilenmesi demek bu. Bu ise 20 senelik bir süreci kapsıyor. Bayraktar, vilayetlerimizin yarısında çok ciddi kaçak yapılaşma, ecekondulaşma olduğuna dikkat çekiyor.

Bakan kararlı; “Risk alıp, kelle koltukta işin üzerine gideceğiz” diyor.

“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Taslağı” Mecllis’ten çıkar çıkmaz, Devlet işin üzerine gidecek… Bakan Bayraktar, Almanya’dan getirdikleri bir röntgen cihazından söz ediyor. Bu cihaz binaların temeline kadar röntgenini çekecek. Ak-kara ortaya çıkacak. Binalar  taranacak, hangi bina riskli ve çürük ise Devlet “Yık!..” diyerek vatandaşa 3 ay süre tanıyacak. Yıkılmadı mı, ardından ikinci uyarı gelecek ve 30 gün içinde vatandaş binasını yıkmaz ise devlet gelip yıkacak.  İşin sonucunda ciddi yaptırımlar var. Para cezası, hapis cezası var. Vatandaş “Param yok ben yıkamıyorum, yardım et!..” derse devlet el uzatacak. Riskli alanlar Bakanlar Kurulu, riskli yapıları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  veya belediyeler belirleyecek. Vatandaşa iş desteği, ev desteği, kira yardımı verilecek. Kimse sokağa atılmayacak.  Ancak bütün bunlara rağmen direniş olursa Devlet  kararlı; kamulaştıracak…

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 600 MİLYAR TL GEREKİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile  Kentsel Dönüşümün mali alt yapısını da konuşuyoruz. Kentsel Dönüşüm için ne kadar para gerekecek diye soruluyor… Bakanın cevabı: “600 milyar TL. Yaklaşık 400 milyar dolar.”  Bakan Bayraktar, Meksika ve Brezilya’dan örnekler veriyor. Brezilya kentsel dönüşüm için önce 200 milyar dolar ayırıyormuş ve bunu 500 milyar dolara kadar çıkarmayı planlıyormuş.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  Kentsel Dönüşüm uygulamalarında  parsellerin adeta hamur yapılarak, büyütüleceğini ve yeni imar planlarının oluşturulacağının altını çiziyor.

Kentsel Dönüşümde sadece binalar yıkılmayacak, alt yapı modern bir şekilde yenilecencek. Vatandaşın can emniyet sağlanırken, modern yaşam alanları oluşturulacak.  Eğitim, sağlık ve çevre altyapısı gelişecek.

Bakan Bayraktar,  Kentsel Dönüşümün ana ruhunun mümkün olduğu kadar vatandaşı kendi yerinde ev veya işyeri sahibi yapmak olduğunu söylüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar son sözü söylüyor: “Önümüzdeki en büyük mesele şehirlerimizi rehabilite etmektir. Kentsel Dönüşümü, risk altındaki binaların dönüşümünü  birlikte sağlayacağız!..” 
 
Bakana katılıyorum… Kentsel Dönüşüm demek, hayata dönüş demek…




{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }