KURUMLARDA GÖZ ARDI EDİLEN RİSKLER

Abone Ol
Çalışanlar farklı bir açıdan da kurumları için zaman zaman veya her zaman risk oluşturabilirler. Bu riskler bilinçli veya bilinçsiz olabilir. Çalışanları düşünmeye yönlendiren eğitimler, kurumlarda risklerin azaltılması ve fark edilmesi konusunda en büyük yardımcılardan biri. 

Kurumunuzdaki riskler neler? Aklınıza belki de hemen iş güvenliği ve işçi sağlığı kuralları geliyor. Elbette bunlar dikkat edilmesi gereken konular ve önemli riskler içeriyor. İster üretim isterse hizmet sektöründe tüm çalışanlar kendisi ve kurumu için bu konuda dikkat etmeli. Dikkatsizlik, kurallara uymamak başlı başına bir risk.

Kurumlardaki gizli riskler 
Çalışanlar farklı bir açıdan da kurumları için zaman zaman veya her zaman risk oluşturabilirler. Bu riskler bilinçli veya bilinçsiz olabilir. Elbette risk oranı küçük de olsa bir sorun ortaya çıkma ihtimali daima var.
Bugün hiçbir işletme öngörülen veya öngörülemeyen risklerden zarar etmeyi göze alamıyor. Rekabet şartları, maliyetlerin yüksekliği, karlılık oranlarının beklenen düzeyde olmaması işletmeleri daha da dikkatli olmaya zorluyor.
Çalışanlar işletmenizde hangi konularda risk yaratabilir dersiniz?  İş güvenliği ve işçi sağlığı kuralları dışında pek düşünülmeyen veya göz ardı edilen bazı konular var ki bunlar da işletmelerde görünmeyen gizli riskleri oluşturuyor. Hatta iş güvenliği ve işçi sağlığının kurallarının doğru uygulanıp uygulanmamasını bile etkiliyor. İşe isteksizlik, motivasyonsuzluk yüzünden yaşanan dikkatsizlikler, çalışanların iletişimlerinin sağlıklı olmaması sonucu yanlış anlamalar yüzenden yaşanan iş kazaları gibi.

Çalışanlar hangi konularda risk yaratabilir?
Konuyu çalışanların bireysel özellikleri ve iş ile ilgili yetenek ve yetkinlikleri diye ayırmak mümkün.
Çalışanların; zamanı kullanma becerileri, yeni konulara açık olup olmamaları, sosyal olma dereceleri, teknolojiyi doğru kullanıp kullanmamaları, özellikle her ortamda şirket bilgilerinin gizliliği konusunda gerekli özeni gösterip göstermemeleri, doğru, sağlıklı iletişim kurup kurmamaları, şirket hedeflerine bağlılık dereceleri, müşteri ihtiyaçlarını önemseme veya önemsememe, ihtiyaçları tespit etme veya görmezden gelme, şirket hedeflerine bağlı olmamak, kurum araç ve gereçlerini doğru kullanmaları veya kullanmamaları, sahadaki personelin, piyasayı yeterince gözlemlemesi veya gözlemlememesi, kişisel gelişim konusunda isteksiz olması ama kendini istekli göstermesi, kurumda kendini torpilli olarak görmesi, şirket bilgilerinin farklı amaçlarla kullanılması veya kendi menfaati için kullanılması, müşteri bilgilerinin satılması, vb. konular.
Faaliyet alanınıza, sektörünüze, şirket yapınıza göre buradaki maddeleri azaltmak veya çoğaltmak mümkün.  Bu konular elbette şirket yönetimlerinin istemediği, ölçümlemesi de zor konular olabilir. Çalışanları sürekli kontrol altında tutmak mümkün değil. Şirketler, kurumlar, teknolojinin de yardımıyla çalışanlarının risklerini azaltmaya çalışıyorlar. Ayrıca zaman zaman yönetim sistemi, yönetici veya yöneticiler de işletme için risk oluşturabilir.
10 çalışanınız varsa her birinde her gün bir risk oluşsa 10 risk eder. 100 çalışanınız varsa 100 risk. Çalışan sayınıza göre değerlendirdiğinizde ortaya çıkan günlük, aylık, yıllık tablo iş açıcı olmayabilir. Bu risklerin gerçekleşme olasılıklarını da düşündüğünüzde, neden planlarınızın tam gerçekleşmediği ve ulaşılabilir hedeflere ulaşılamadığı ortada değil mi?

Çalışan risklerini nasıl azaltılabilir?
Özetle, çalışanların sorunları veya aklına takılan konuları anlatabileceği, tartışabileceği bir ortam, açık iletişim, ihtiyaç hissedilen konularda düzenli çalışan eğitimleri, toplantılar, zaman zaman danışman gözlemi, yardımı kısacası işletmeye dışarıdan destek, vb. yöntemler riskleri azaltma konusunda etkili olacaktır. 
Elbette öncelikle risk olabileceğini kabul etmek, fark etmek ve önlem alma isteği önem taşır. Yönetici olarak “ben her şeyi bilir ve kontrol ederim” düşüncesi kurum için en büyük risk olabilir.  
Kurumlarda risklerin azaltılması ve fark edilmesi konusunda en büyük yardımcı ise eğitim. Düzenli, gerçekten davranış değişikliği yaratabilen sadece eğlendirip iyi vakit geçirten değil, çalışanları düşünmeye yönlendiren  “eğitim amaçlı” eğitimler. 
“Eğitim amaçlı” eğitimler ifadesini özelikle kullanıyorum.  Birkaç eğitim dinleyip, sonra çeşitli Showlar ekleyerek eğitim veren kişi ve eğitim kurumları, eğitim alan kuruma sadece zaman kaybettirmekte. Hatta kurumsal riskleri çoğaltmakta.  Elbette iyi bir yönetim bu konuda da dikkatli olmak zorunda.
Sözün özü, kurumlarda gizli ve görünmeyen riskler kurumların performansını düşürerek, rekabet yarışında geride bırakır. Önemsenmeyen birçok risk damlayarak göl olunca, durum ortaya çıkar ve geç kalınmış olur. Bu günden riskleri belirleyip önlem almak ve yönetim sisteminizi, tarzınızı gözden geçirerek zaman kazanmak, daha verimli olmak elbette mümkün.


{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }