MEVDUATA GETİRİLEN DÖVİZE ENDEKSLİ GARANTİ, PİYASALARA İLAÇ OLACAK MI?

Abone Ol

Piyasalara verilen güvenle piyasaların en azından yakın vadede normalleşeceğini düşünüyorum. Işin bu tarafından bakıldığında olumlu bir hareket, en azından piyasaların ateşinin düşmesi ve fıyatlamaların normalleşme sürecine gireceğinden dolayı sevindirici bir gelişme. 

Politika faizini indirme inadı, dolarda 18’li rakamların görülmesine neden oldu. Peki sonrasında gelen döviz garantili mevduat getirisi garantisi piyasaların ateşini düşürecek mi? Bu alınan karar ne anlama geliyor? Bu aslında örtülü faiz artırımı mı? Bu konuları bu yazımda ele aldım. İlk önce alınan karar gerekli miydi diye bakarsak piyasaların ateşini söndürmek için güzel bir hamle diyebilirim. Fakat alınan bu kararın negatif ve pozitif sonuçları olacaktır. İlk önce pozitif yanından başlayalım. Hükümet TL’de duranların kaybı olmayacağının garantisini verince döviz yüzde 30 geri geldi. Bulunan ortam değerlendirilip düşünüldüğünde doğru bir hamle. Verilen güvenle piyasaların en azından yakın vadede normalleşeceğini düşünüyorum. İşin bu tarafından bakıldığında olumlu bir hareket, en azından piyasaların ateşinin düşmesi ve fiyatlamaların normalleşme sürecine gireceğinden dolayı açıkçası sevindim.

DÖVİZ GARANTİLİ MEVDUAT GETİRİSİ

Döviz garantili mevduat getirisi kararının ayrıntıları şöyle: Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak. Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek. birkaç konuyu irdeleyelim. Belirlediğiniz yüzde 14 politika faizinden vazgeçtiğinizi baştan kabul ediyorsunuz. Çünkü 1 haftada yüzde 25 artan dolar kuru karşılığında demek ki yüzde 14 faiz uygulanmayacak, arasındaki 10-20-30 puanlık farklar faiz olarak ödenecek diyorsunuz bu kararla. Aslında bırakın faizi belli baremlerde artırmayı, resmen ucu açık bir faiz öneriyorsunuz. Bunu yapacağınıza faizleri 2 puan artırsanız, döviz zaten bu rakamı bulmayacaktı bile.

Bu kadar yüksek ucu açık faiz veriyorsunuz, yine kur 13’lerde. Eğer siz kurları ve enflasyonu tutamazsanız, Hazineye ucu açık, altından kalkamayacağı bir yük bindirdiğinizin farkında mısınız? Piyasa dinamikleri ile lütfen oynamayın. Bırakın piyasa kendi dengesini kendi bulacaktır. Bu dünyanın neresinde olursa olsun böyledir. Siz FED’in Wall Street’e ya da ABD Başkanına rağmen ekonomi kurallarının dışına çıktığını gördünüz mü? Güven bu şekildetahsis edilir. Bu program ve alınan kararlar tutmazsa dövizi de enflasyonu da faizi de tutamazsınız, hiç ağzıma almak istemesem de Arjantin’de yaşananlara bir bakın, oraya doğru gittiğimizi anlarsınız. Bu alınan kararla 3-5 ay biraz rahatlama geleceğini düşünüyorum. Fed’in faiz artışları yapması ile birlikte yine piyasalarda yeni kırılmalar bekliyorum.

Borsa konusunda da bir uyarı yapmak istiyorum. Bu artan kurlar nedeni ile bilançoların çoğu bozulacaktır. Son günlerde gelen satışın esas altında yatan sebep budur. İyi firma ve kötü firma ayrımının olacağı ve endeks bazında özellikle dolar bazında ucuz olmamıza rağmen riskler barındırdığını belirtmek istiyorum.

ENFLASYONİST ORTAMA GİRİLECEK

Bu yaşanan kur türbülansı nedeniyle enflasyonist ortama girileceğini söyleyeyim. Son iki ayda yaşadıklarımızın 2-3 ay sonra enflasyon yaratacağı unutulmamalı, bu mutlaka rakamlara yansıyacaktır. Bunların rakamlara yansıması ile birlikte FED’den bir faiz artırımı gelmeye başlayınca yine ekonomimizin ateşi yükselecektir. Ben bu şekilde okumalarımı yapıp siz takipçilerimizi uyarmak istiyorum. Benim şimdi korkum ne biliyor musunuz sevgili Ekovitrin okurları; döviz düştü diye Merkez Bankası politika faizini düşürmeye kalkarsa ve piyasa da bunu ters algılarsa ne olacak? Eğer güven oluşmazsa, döviz yukarı giderse farkı kapamak için para basmanız lazım. Peki bu durumda enflasyonu nasıl kontrol altına alacaksınız? Yani şunu net söylemek isterim, eğer ki, bu iş ters giderse Türkiye hiper enflasyonla karşı karşıya kalacaktır. İnşallah böyle bir şeyle karşı karşıya kalmayız.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }