NETWORK MARKETING VE LİDERİN ÖNEMİ

Abone Ol
İnsan hayatında haritanın önemi oldukça fazladır. Hiç bilmediğimiz yerlerde ulaşmak istediğimiz noktalara harita sayesinde ulaşırız. Doğru adrese ulaşmak için doğru haritaya bakmamız gerekir. Vizyonu geniş, ileriyi görebilen, doğmamış sorunlara çözüm olabilen diye nitelendirebileceğimiz lider ise tıpkı hayatımızdaki harita gibidir. Tecrübe ve birikimleri bakımından hayatımıza adeta ışık saçan liderler, liderlik yaptığı kişilerin amacına daha kısa yoldan ve daha iyi bir sonuçla ulaşmasında önemli pay sahibidirler. John C. Maxwell “bir insanın hayatta başarılı olabilmesi için ilişkiler, donanım, tutumlar ve liderlik alanlarında ustalaşması gerekir” diyerek liderin ve liderliğin önemini vurgulamaktadır.

BAŞARI
Hayatta hemen hemen herkesin en çok istediği bir şey vardır, başarı. Başarı oldukça büyük öneme sahip olmakla birlikte liderlik yeteneği ile başarıyı birleştiremezsek başarının hayatımızdaki etkisi o kadar az olacaktır. İkisi bir bütün olduğu zaman aşılmazlar aşılacak, engeller tanınmaz hale gelecektir. Hayatımızda ne kadar geniş çevreye pozitif bir etki bırakırsak hedeflerimize o kadar hızlı ulaşabiliriz. Bir kişinin çevreyi etkileme derecesi ise başarı düzeyi ile liderlik yeteneğinin çarpımına eşittir. Aşağıdaki tablo bunu göstermektedir.

 

A

B

C

D

E

Başarı Düzeyi

9

5

9

8

10

Liderlik Yeteneği

2

4

4

8

10

Çevreyi Etkileme
(Başarı * Liderlik)

18

20

36

64

100








Tabloda görüldüğü gibi A oldukça başarılı bir kişi olmakla birlikte (10 üzerinden 9) liderlik yeteneğinin yeterince gelişmemesinden dolayı çevresinde 18 kişilik (%18) bir etki oluşturabilecektir. Bunun yanında başarı düzeyi daha düşük olan B liderlik yeteneğinin daha fazla olmasından dolayı A’ ya göre çevresine daha fazla etki edecektir (%20). Hem liderlik hem de başarı düzeyi yüksek olan D ise çevresindeki potansiyelin %64’ üne etki edebilme gücüne ulaşacaktır. Çevreyi etkileme düzeyi hayatımızda birçok alanda önem taşımaktadır. Çevremizdeki insanların bize bakışları, bizim izlediğimiz yolu izlemeleri, prestij vb. daha sayamadığımız unsurlar buna bağlı olarak değişmektedir. Çevresinde insanlara ışık olarak, yol göstererek onlarında hayatına hayat katmayı, ulaşılamazlarına ulaştırmayı kim istemez ki?

AĞIZDAN AĞZA PAZARLAMA
Ağızdan ağıza pazarlama modeli ve öğrenilenlerin kopyalanması özelliği ile hızla genişleyerek birçok insanın hayatında ulaşmak istediği hedeflere ulaşabilmesine aracılık eden Network Marketing (NM) sisteminde ise liderlik ve başarı düzeyi oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü NM sisteminde bir girişimcinin hedefine ulaşabilme derecesi ve süresi, girişimcinin çevreyi etkileme gücü ile doğru orantılıdır. Çevrenizde etki alanınızda kalan kişiler sisteme girerken genellikle ilk başta SİZ varsınız diye girerler ve daha sonra kendileri için bir şeyler yapmaya başlarlar. Burada ki siz faktörü sisteme girişlerde ve kalıcı olmada oldukça önemlidir. Karşılıklı kazan kazan ilkesine ve 1 kişinin %100 performansı yerine 100 kişinin %1 performansı ile daha verimli ve kalıcı sonuca ulaşabilme mantığına göre işleyen NM sisteminde hedefe ulaşmanın en büyük sırrı burada gizlidir. Doğru trene binmez isek doğru istasyona ulaşamadığımız gibi doğru klavuz ile yola çıkmaz isek hedefimize ulaşmamız da güç olacaktır. Eğer NM sisteminde ulaşmak istediğiniz hedefler varsa ve bunlara zaman kaybetmeden ulaşabilmeyi istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı gözden kaçırmanınız gerekir.

* Öncelikle NM sisteminde olmak istediğiniz firmanın kurumsal, güvenilir, tanınmış ve köklü bir firma olması yönünde bir tercihte bulunmak, tanınmışı tanıtmanın daha kolay olmasından dolayı daha yolun başında iken size çok büyük (zaman kazandırma, kolay pazar bulma, etki düzeyinizi artırma gibi…) avantajlar sağlayacaktır.

* Firma tercihinden sonra ilgili firmada başarısı kanıtlanmış liderlerin ekibinde yer almak sizin başarının anahtarını elinize almanız demektir. Çünkü NLP’ nin temel kurallarından biri şunu söyler: Bir işi biri başardıysa SENde başarabilirisin. Liderinizin size başarısını kopyalaması ile sizde kısa sürede başarı merdivenlerini tırmanmaya başlamış olacaksınız.

* Liderlerinizin sizin için hazırlamış olduğu programlara katılmak ve verilen görevleri zamanında yerine getirmek varacağınız limana daha güvenle ve hızlı bir şekilde varmanızı sağlayacaktır.

* Sorun üreten beyin çözüm üretemez (çözümü görmekte zorlanır) ilkesi gereği herhangi bir sorunla karşılaştığınızda liderinize zaman geçmeden danışarak yardım istemek sizi kısır döngülerden kurtaracaktır.

* En az ayda bir liderinizle karşılıklı görüşerek oluşturulan sinerji atmosferi sayesinde hedef analizlerinizi ve yol haritanızı birlikte gözden geçirerek ortaya çıkan/çıkabilecek olan sorunları ve çözüm önerilerini birlikte ele almanız gelecekte alacağınız liderlik rolü için size çok büyük katkı sağlayacaktır.

TECRÜBE
Hedeflere ulaşmamızda sahip olduğumuz tecrübenin de büyük önemi vardır. Tecrübe iki şekilde kazanılır. Birincisi bizzat yaşayarak, fakat bu yöntem zaman ve maliyet gerektirir. İkincisi ise başkalarının yaşadıklarından ders alarak tecrübe edinmek, bu yöntem ise hiçbir zaman kaybı ve maliyet gerektirmez. Sadece çevrenizde olup bitenleri çok iyi analiz ederek ders çıkarmanız ve liderinizin tecrübelerinden yararlanmanız yeterli olacaktır. Yusuf Has Hacip’ in şu sözü lider seçiminin önemi açıkça ortaya koymaktadır. Arslan köpeklere baş olursa, köpeklerin her biri karşısındakilere arslan kesilir. Eğer arslanlara köpek baş olursa, o arslanların hepsi köpek gibi olur. Günümüzde iş hayatının artık patronlara değil liderlere ihtiyacı olduğu açıkça ortadadır. Bu yüzden son yıllarda büyük firmalar bile artık birçok lideri transfer etmeye çalışmaktadır. Çünkü patronla lider arasında iş hayatının işleyişi bakımından çok büyük fark vardır. Roosevelt’ in dediği gibi “liderler, rehberlik eder; patronlar ise sadece çalıştırır.” Geleceğiniz, sizi sadece çalıştıran patronların sayesinde değil, size doğru rehberlik eden liderlerin sayesinde sizin olacaktır.
{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }