Günümüz dünyasında artan rekabet ortamı ile birlikte birim başına düşen maliyetleri düşürebilmek kritik bir faktör haline gelmiştir. Lojistik sektörünün Türkiye ekonomisine katkısı düşünüldüğünde, rekabet avantajı sağlayabilmek için farklı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Asıl amaç maliyetleri minimuma indirmek olduğundan, bu noktada farklı yük türlerinin konsolidasyonu bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.
Karayolunda kullanılan FTL (Full Truck Load/Tam kamyon yükü) kavramı, kamyonun yük kapasitesinin tam olarak doldurulduğu, tek bir yükü taşıdığı nakliyatlar için kullanılıyor, sektörde komple taşımacılık olarak da adlandırılıyor. Denizyolunda ise FCL (Full Container Loading) kavramı komple taşımacılık için kullanılıyor. Eğer taşınacak olan yük bütün konteyneri kapsıyorsa buna komple konteyner yükü deniliyor.
Komple taşımacılık, bir firmaya ait yükün tek başına ve tek bir taşıma aracına yüklenerek gerçekleştirildiği tam dolu yük taşımacılığı organizasyonudur. Taşınan malın faturalama, yükleme ve yükü indirme sırasında meydana gelen ek masraflar oluşmaz. Böylece yük alıcısına doğrudan ve en hızlı şekilde ulaştırılır. Parça parça taşınabilecek yüklerin tek seferde taşınması ile hem maliyet hem de hız ve zaman açısından büyük avantaj sağlanmaktadır.
Ancak taşıma aracının komple doldurulabileceği kadar yük bulmak her zaman mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda komple araç bedeli ödeyerek sadece yarısı dolu bir aracı yola çıkarma maliyetine katlanılması kabul edilemeyecek bir karardır. İşte bu noktada parsiyel taşıma kararı devreye girmektedir.
Parsiyel taşımacılık ise birden fazla firmaya ait olan yüklerin tek bir taşıma aracına yüklenmesi şeklinde organize edilmektedir. Bu taşımacılık modu, bir yükün bir aracı doldurmaya yetmediği zamanlarda tercih edilmektedir. En çok karayolu ve denizyolu taşımacılığında tercih edilen parsiyel taşımacılık, denizyolunda konteynerlerin karayolunda ise aracın paylaşılması anlamına gelmektedir.
Ülkemizde fiyat bakımından en avantajlı taşıma tipi parsiyel taşımadır. Komple araç kiralamaktan ziyade navlun bedeli ölçü, tonaj ve adet gibi değerlere göre hesap edilen parsiyel yükleme daha avantajlıdır. Böylece firmalar tam dolu araç maliyetine katlanmak zorunda kalmayıp, maliyet avantajı sağlayabilmektedirler. Parça taşımalar küçük ve orta ölçekli olduğu zaman parsiyel sevkiyat fiyatı daha da avantajlı bir hale gelmektedir.
Örneğin; 3 palet yük için komple konteyner veya araç kiralamak yerine parça olarak taşınması, taşıma giderini düşürüyor. Havayolu, karayolu, denizyolu ile tüm dünya ülkelerine parsiyel taşıma gerçekleştirilebilmektedir. Havayolu ile yapılan taşımalar küçük ve hızlı gönderiler için pahalı olmasına rağmen gönderilerin dünyanın her yerine ulaştırılmasını mümkün kılmaktadır. Denizyolu ile taşıma diğer modlara oranla daha ucuz olmasına rağmen yol süresi uzun sürmektedir. Karayolu ile yapılan taşımalarda ise karadan ulaşılan bölgelere ortalama bir fiyat var ve düzenli servisler bulmak mümkün olabilmektedir.