PAZARA DÜŞEN İSTİHBARAT

Abone Ol

Çok değil bir yıl önce, İngiliz dış istihbarat örgütü MI6’in Facebook’ta eleman aradığı haberiyle internet sitelerinde karşılaşınca elimde olmadan, “demek zaafiyeti nihayet farkettiler” diye düşünmüştüm.

Zaafiyet derken, son dönemde her türlü gizli bilginin ortalıkta dolaşmasını kastediyorum.
O kadar ki, artık terör zanlılarıyla ilgili hassas bilgilerin e-Bay’da bile satışa sunulması, en hafif deyimle “zaafiyet” olarak izah edilebilir ancak.
Devlet mekanizmasını hassas bilgileri gizleme üzerine kurmuş İngiltere gibi bir ülkede, istihbarata ait görüntülerin internet sitelerine kadar düşmesine ne denebilir ki başka?

Son beş yıl içerisinde Savunma Bakanlığı’na ait altı yüz elliden fazla diz üstü bilgisayar ile yüzden fazla USB belleği kayboldu. Savunma gibi bir ülkenin en hassas bakanlığında yüzlerce bilgisayar çalınabiliyorsa, bu durum hem iç istihbaratı hem de dış istihbaratı harekete geçirecek önem de bir sorun elbette.

Kayıp bilgisayarlar bir önceki Savunma Bakanı’nı muhaliflerinin hedefi haline getirdi ve bakan, en hafif ifadeyle, “beceriksizlik”le itham edildi.
Savunma Bakanı değil sadece “beceriksizlik” ithamlarının hedefi olan... Aynı günlerde Hava Kuvvetleri’nde görevli ve emekli binlerce  personele ait kimlik bilgilerinin de çalındığı ortaya çıktı.

Hırsızlık olayının ‘yüksek güvenlikli bilgilerin tutulduğu bir askeri üste’ meydana gelmesi olayı daha ciddi hale getiriyor.
Bilgilerin sırra kadem basması bunlarla sınırlı kalsa iyi... Yine geçen yıl Savunma ve Adalet Bakanlığı’nda görevli beş bin kişinin bilgilerinin bulunduğu harddiskin çalındığını da bu listeye ekleyelim hemen.

Gerçekten son dönemde Britanya’da sık sık yaşanan bilgi kayıpları traji komik hale geldi demek yanlış olmaz. Kayıplar listesi Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri, İstihbarat bilgi ve belgeleriyle kalmıyor, uzadıkça uzuyor.

Yine aynı dönemde onbir binden fazla öğretmene ait kişisel bilgilerin kayıtlı olduğu bilgisayar CD’si de “kayıplar” listesinde yerini almıştı…
Öğretmenlerin, sosyal sigorta numaralarından doğum tarihlerine kadar kişisel bilgilerin yer aldığı kayıp CD şimdi kimlerin elinde bilinmiyor.
Bakmayın traji komik bulduğuma tam bir kara mizah konusu aslında Britanya’nın kayıplar listesi.

Korkarım, istihbarat kuruluşları kadrolarını takviye edip gizemli kayıpların önüne geçinceye dek, sırra kadem basan bilgisayar ve CD’ler, e-Bay’da satılmakla kalmayacak, “car boot sale”lerde ikinci el pazarına da düşecek.

“Bu Car Boot Sale de ne?” diyenler olacaktır okurlarımdan. İngiltere’de semt pazarları ya da ikinci el pazarlarında arabalarının bagajlarında artık ihtiyaç duymadıkları gereçleri satanların yaptığı ticarete deniyor.

Bir gün bir komşunuzu Car Boot Sale’de Savunma Bakanlığı’nın gizli bilgilerini içeren diskini sattığını görürseniz şaşırmayın.

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }