Perakende ürünler çevremizde en yaygın şekilde gördüğümüz ürünlerdir. Perakende ürünlerin son teslim noktası tüketicilerdir. Bundan dolayı üretimden çıktıktan sonra, tüketime kadar giden yolculuğu dağıtım olarak isimlendirilir. Perakende ürünlerin dağıtımında 6P dediğimiz Ürün, Fiyat, Dağıtım, Tutundurma, Personel, Sunum (Product, Price, Place, Promotion, Personnel, Presentation) konuları önem kazanmaktadır.
Perakende ürünlerin müşteriye teslim adımında küçük ölçekte, kalem sayısı çok olan ürünler sözkonusudur. Müşteri talepleri ve ihtiyaçları anında karşılanmalıdır. Tüketicilerin ürün veya satıcı bağımlılığı azdır, ürünün bulunamaması durumunda satış kaybı kaçınılmazdır. Bir zorlukta satılan, rafta biten ürünün en kısa süre içinde yenilenmesidir. Farklı ürünlerin dağıtım kanalları farklıdır. Soğuk zincir donuk ürünler, yaş sebze meyve, süt ve et ürünleri için kullanılırken, rafta bekleme süresi olan ürünler de normal dağıtım kanalı içinde dağıtılır. Sipariş sistemleri de farklılık göstermektedir. Bazı ürünler önceden sipariş edilip sevk edildiği gibi, ürünleri aracının arkasında taşıyan sıcak satış sistemi dediğimiz sistemler de sözkonusudur. Sevk edilen ürünler genellikle koliler halinde sevk edilmektedir. Yüksek taşıma hataları sözkonusudur. Bazı ürünlerle birlikte promosyon malzemelerinin de sevk edilmesi zorluk yaratır. İade oranlarının yüksek olması, bu ürünlerin depoya geri dönüşlerinin organize edilmesi de zorluklar içinde yer alır.
Dağıtım içinde yer alan depolama operasyonu da kolay değildir. Çok sayıda ürün çeşidi vardır. Cins, lot takibi, ömür takibi, farklı ölçüler farklı renkler soğuk ürünler, dondurulmuş ürünler ve taze ürünler çok dikkatli depolanmalı ve sevk boyunca kontrol edilmelidir.
Gelen ürünlerin büyük depolara paletli olarak girişi ve koliler halinde çıkışında farklı barkodlar kullanılmaktadır. Genellikle büyük araçlarla gelir, küçük araçlarla teslime giderler. Depolarda cross docking, aktarma uygulamaları da dağıtımla paralel olarak planlanmak zorundadır. Bazı sevklerin karma kolilerle sevk edilmesi, farklı raf sistemlerinin kullanılması, ürünlerin korunma sorunları, lot veya raf ömrü takiplerinin yapılması, iade edilen ürünlerin taşınması ve depolanması işin zorluklarındandır. Teslimatların mağazalara sabah erken ve birbirine yakın saatlerde teslim edilmesi, depolamada ve dağıtımda gece çalışılmasını da zorunlu hale getirmektedir.
Perakende ürünlerin satış noktalarına ulaştırılmasının da zorlukları ihmal edilmemelidir. Teslim noktalarının birbirine yakın ve çok sayıda olması, küçük ölçekli teslimat yapılmasını, rota planlaması uygulamasını gerektirir. Bazı günler ve saatlerde yolların araç trafiğine kapanması, belirli bölgelerde gece teslimatı zorunluluğu demektir. Dağıtım araçları gün içinde trafik sıkışıklığı, park yeri bulamama, tek dağıtım elemanı ile çalışma, indirme sırasında yardım edilmemesi, büyük mağazalarda teslim sırasına girilmesi, teslim anında sayım yapılması, küçük mağazalardan ödeme alınması, hasarlı ürünlere rapor tutulması, alıcının son anda mal almaktan vazgeçmesi, sevk adetlerindeki yanlışlık, ürün hataları sözkonusudur.
Perakende ürünlerin verimli bir şekilde dağıtımının yapılması için hedef yapı tüketimin regüle edilmesi, sabit tüketim planlaması yapılmasıdır. Bu da doğru reklam, doğru kampanya ve online tüketim bilgisinin alınması ile sağlanabilir. Zor bir sektördür ama çözümsüz değildir.