Son günlerde Fransa ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Türkiye’de gündemin en üst başlarında yer aldı. Beş yüz bin Ermeni’nin yaşadığı Fransa, yine bir azınlığın dış politikasını belirlemesine göz yumdu. Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısını Türkiye ve Fransa’da yaşayan Türk’lerin bütün itirazlarına rağmen Fransız Ulusal Meclisi’nden 22 Aralık 2011’de geçmesine izin verdi. 2012 yılında cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yapılacağını göz önünde bulundurursak Nicolas Sarkozy’nin neden Ermeni tezlerine prim verdiğini daha iyi anlayabiliriz.
FRANSIZ EKONOMİSİ ZOR DURUMDA
Ekonomik krizle boğuşan Avro bölgesinin başlıca ekonomilerinden Fransız ekonomisi zor durumda. 2011 yılının son çeyreğinde Fransız ekonomisi % 0.1 daraldı ve 2012 yılı için ancak % 1 lik bir büyüme öngörülüyor. Işsizlik her geçen gün artıyor. Paris Borsası sık sık 3000 puan altına düşürek 2008 yılında yaşanan kriz seviyelerine geriliyor. Fransız halkının morali elbette bu durumdan etkileniyor. Yaşanan ekonomik buhranlar ve alım gücünün azalması Fransızların Sarkozy’ye olan itimadını zedeliyor. Ekonominin iyileştirilmesi için verdiği bir çok sözü yerine getiremeyen Fransız Cumhurbaşkanı, kamuoyu yoklamarında zor durumda. Sosyalist aday François Hollande’ile arasındaki fark azalıyor. Hatta bazı kamuoyu yoklamalarında seçimleri kazanabileceği ortaya çıkıyor. İki turlu Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanan taraf çok az bir oy farkıyla seçimden galip çıkıyor. Taraftarlarının oy kullanmaması veya merkez sağ adaylarından François Bayrou’ya ya da eski Başbakanlardan Dominique de Villepin’e oy verme olasılığı Sarkozy’nin birden Ermeni diasporasına verdiği sözü hatırlamasına yol açtı.
OLUMSUZ GELİŞMELER SARKOZY’NİN YENİDEN SEÇİLMESİNİ GÜÇLEŞTİRİYOR
Yunanistan’ın borçlarının Avrupa Birliği halkları tarafından ödenecek olması, borsanın sürekli dalgalanması, bütçe açıgını azaltmak için sosyal yardımların kesintiye uğraması, işsizliğin % 10’ları bulması, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tekrar seçilme olasılığını olumsuz etkiliyor. Merkez sağ adayı François Bayrou ve Sarkozy’nin en büyük rakiplerinden eski Başbakanlardan Dominique de Villepin’in birinci turda Sarkozy’nin oylarını bölme ihtimali sosyalist aday François Hollande’nin seçilme şansını yüksek tuttuyor. Sarkozy’nin Ermeni tasarısıyla Türkiye’yi dışlaması ve Türk ekonimik verilerin göz ardı edilmesi sadece bir seçim yatırımı olarak değerlendiriliyor. KOBİ’ler sendikası (CGPME) Rhône Alpes bölgesi Başkanı François Turcas’nında ifade ettiği gibi güçlü bir lobiye sahip Fransa Ermenileri bu durumu çok iyi değerlendirdiler. Genel olarak Fransızlar ve Fransız iş dünyası Ulusal Meclisin bu insiyatifinden rahatsız. Birçok ticaret ve sanayi odası ekonominin yaşadığı sıkıntılarının dışa açılarak aşılabileceğine inanıyor. Bu dışa açılma projelerinde en önemli hedef ülke ise Türkiye. Fransa’nın ikinci büyük şehri Lyon’da faaliyet göteren yukarıda bahsettigimiz KOBİ’ler sendikası CGPME, Ticaret Sanayi Odaları ve hatta Medef gibi kurumlar 2012 yılı için Türkiye’ye birçok iş seyehati düzenlemeyi planlıyor. Türkiye’nin ekonomik performansından pay almak istiyen Fransız şirketler, Sarkozy’nin takındığı tavırdan hiç de hoşnut değiller. Muhalefet partilerinin ve bilhassa Sosyalist partisinin çok sert eleştirilerine maruz kalan Sarkozy, çareyi Ermeni oylarında arıyor.