Özellikle balık, et, süt ürünleri gibi soğuk zincir içinde taşınması gereken ürünler kısa raf ömrüne sahiptir. Bu ürünlerin rafa en kısa zamanda ulaşması satış süresini ve olanağını artıran bir unsurdur. Soğuk raflarda en uzun süre kalabilecek şekilde taşınabilen bir ürün rekabette avantaj yaratacaktır. Bu sayede ürünler rafta eksilmeden yerine yenilerini koyma süresi uzayacak ve ölçek ekonomisi yaratılmış olacaktır. Günümüzde ürünlerin son kullanma süreleri ancak etiketlerine bakarak anlaşılabilmektedir.
Bu da gerek depolarda gerek satış noktalarında rafların sürekli kontrol edilmesi gibi bir zorluğu ortaya çıkartmaktadır. Artık kullanılmaya başlanmış olan ve ülkemizde de yaygınlaşmasını umduğumuz yeni bir ürünümüz vardır. Gıda ürünlerinde kullanılmaya başlayacak olan RFID etiketleri sayesinde depolarımızda ve satış mağazalarımızda hangi rafta, bekleme süresi dolmuş ürünler olduğu, ne kadar zaman içinde dolacağı sistem tarafından otomatik olarak belirlenecek ve raflardan ürün alınması ve ürün beslenmesi kolaylaşacaktır. Kullanacağımız yazılım raf ömrü azalan ürünlerin raflardan toplanmasını mümkün kılacaktır. Ürünler üzerine yapıştırılacak olan soğuk zincir kırıldığı anda renk değiştiren etiketler ürünlerin garantisi olacaktır.
Gıda soğuk zincir ürünleri olsun olmasın depolanmaları da ayrı bir teknoloji gerektirmektedir. Genel uygulama olarak depoların üretime değil tüketime yakın noktalarda olması gerekmektedir. Depolama alanlarının orta büyüklükte, çift kapılı veya içeriden bölmeli karşılıklıaçılmayan şişme körüklü kapılı,yerden yüksek, kolay temizlenebilen, kontrollü ve filtre edilen ısı ve rutubet kontrollü bir atmosfere sahip olması şarttır. İçeride ahşap palet yerine plastik paletlerin kullanılması, elektrikli forkliftlerin çalışması ve çalışanların kolay temizlenebilen özel elbiseler giymesi gerekmektedir. Zemin epoxy boya kaplı olmalıdır. Bu depolarda böcek ve kemirici mücadelesine önem verilmesi zorunludur. Soğuk gıda lojistiği dünyadave ülkemizde yeni bir konu olmasına karşılık ABD’de ilk tohumları 1943 yılında “Refrigeration Research Foundation” adı altında kurulan “Soğutma Araştırma Vakfı” ile atılmıştır. 1999 yılında da “World Food Logistics Organization”, “Dünya Gıda Lojistik Organizasyonu” olarak değişmiştir. 50 ülkede 300 kuruluş tarafından desteklenen bu organizasyona hiçbir Türk kuruluşunun üye olmamasıda sektörümüz olarak bir kayıptır. İnternet üzerinden www.wflo.org adresinden ulaşabileceğiniz bu siteye küçük bir yıllık aidatla üye olduğunuz takdirde gıda lojistiği ile ilgili güncel bilgilere son teknolojiye ve çok değerli kaynaklara ulaşabileceksiniz.
Ülkemizde de lojistik konusunda faaliyet gösteren derneklerin,üniversitelerin, soğuk zincir ürünleri ve dondurulmuş gıda ürünleriüreten üretici kuruluşların bu tip organizasyonların benzerini kurmalarını beklemekteyiz. Teknolojinin bu kadar geliştiği, bilginin kolay ulaşılabilir olduğu bir ortamda boş durmak aslında geriye gitmek demektir.
Gıda lojistiği krizlerden en az etkilenenürünlerin lojistiği ile ilgilidir. Ekonomik krizlerin tümünde gıda üretiminin ve tüketiminin aynı derece etkilenmediğini gözlemekteyiz. Bu özelliğinden dolayı gıda lojistiği konusundauzmanlaşmış kişi ve kuruluşlariçin ekonomik krizler korkutucu süreçler değildir. Ülkemizde dekariyer seçiminde veya ihtisaslaşma kararlarında öne çıkması kaçınılmazdır.