Sonbahara merkez kararlarıyla giriyoruz

Abone Ol

2019 yaz mevsimini geride bırakırken, piyasalarda çok sert hareketler gördük. Küresel borsalardaki satışlar, güvenli limanlara olan talebin artmasına neden olurken, merkez bankalarından faiz indirme sinyallerini konuşmaya başladık. Bu tablo karşısında, USDTL bu sezonu biraz daha sakin geçirirken, ons altında ise ciddi hareketler görüldü.

Eylül ayında, piyasalar için önemli gelişmeler olacak. Ben sizin için ikisini ele almak isterim.

Öncelikle 12 Eylül günü TCMB’nin faiz kararı, 18 Eylül günü ise Fed’in faiz kararı izlenecek.

TCMB, temmuz ayındaki toplantısında beklentiler doğrultusunda 425 baz puan faiz indirimine giderken, Fed’de aynı dönemde 25 baz puan faiz indirdi. Ancak Fed’in indirimi biraz daha sigorta niteliği taşıyordu çünkü agresif olmasını piyasalar beklemiyor. TCMB’nin ise kademeli faiz indirim sürecine başlaması, piyasaların kendisini önceden alıştırması, TL varlıklarda çok ciddi hareketlere neden olmadı. Fed’de ise bundan sonraki aylarda faiz indirim sürecine ne şiddetle devam edeceğine dair net sinyaller vermediği için piyasa bu konuda tedirgin. Aslında piyasalar, Fed’den bu yıl için 25 veya 50 baz puan faiz indirimine gitmesini beklerken, ABD Başkanı D. Trump’ın ağustos ayında Fed’in 100 baz puan faiz indirimine gitmesi gerekiyor ifadesi piyasaları korkutuyor. Trump’ın çok sert bir şekilde Fed’i eleştiriyor olması, Fed’in bundan sonraki aylarda da kademeli bir şekilde faiz indirimine devam edebilir mi algısını gündeme getirmeye başlamış durumda. Eylül ayında en az 25 baz puan faiz indirimi bekleyen piyasalar, yine de emin değil.

Fed üyelerinin açıklamaları ve açıklanan ABD verileri karışık bir tablo çiziyor.

Küresel piyasalarda 18 Eylül’e doğru hareketliliğin artabileceğini düşünüyorum. Bu süreçte Fed’den gelecek açıklamalar yakından izlenmeli. Trump, Fed’i eleştirmeye devam ederse bu durum fiyatlamaları önümüzdeki günlerde daha da baskı altına alacaktır. Eylül ayında Fed’den faiz indirimi beklense bile Trump’ın istediği kadar agresif olmasını beklemediğimiz için Trump’ın Fed’e yönelik sert söylemleri sürecektir. Bu süreçte piyasaların nefes almasını daha da zorlaşacaktır diye düşünüyorum.

Piyasalarda riskler ve belirsizlikler sürerken, USDTL ve Ons altında da değişik hareketler dikkat çekiyor.

Teknik açıdan ele aldığım zaman, USDTL kurunda yukarı yönde bir eğilim oluştu ancak yönünü yukarı çevirdi demek oldukça zor. Sınırlı tepkiler veriyor. Kurda 50 haftalık ortalama 5,78 seviyesinden geçiyor. Bu seviyenin üzerinde ısrarcı kalması durumunda kur için 5.80 ve üzerini konuşmaya başlayabiliriz. Temel hikayesinde çok büyük bir değişiklik bulunmuyor. Ancak, TL tarafındaki hassasiyet sürdüğü için algıları bozacak en ufak bir gelişme USDTL üzerinde olumsuz fiyatlanabilir ve kurun yukarı yönde tepki vermesine neden olabilir. Geri çekilmelerde ise ağustos ayında gördüğümüz 5.45 seviyesini ana destek olarak izleyebiliriz diye düşünüyorum. Bu destek noktasına doğru olası satışların karşılanıp karşılanmaması önemli olacaktır. Karşılandığı sürece geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekleyebilirim.

YILIN KALANINDA ONS ALTINA TALEP SÜREBİLİR

Benim en çok sevdiğim bir diğer enstrüman ise ons altın. ABD ile Çin arasındaki gelişmeler, birbirlerine misilleme yapmaları, ABD-İran gerilimi, İngiltere’de yeni Başbakan Boris Johnson’ın Brexit ile ilgili hamleleri ve Fed’in faiz indirme sürecini konuştuğumuz sürece açıkçası ons altında geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Teknik olarak, ons altına baktığımda, 22 günlük ortalaması 1475$ seviyesine denk geliyor ve bu seviye ana destek noktası olabilir. Yazıyı yazdığım gün, ons altın 1503$ seviyesinde ve zaman zaman bu seviyenin altına doğru tepkiler verse bile sınırlı kalıyor. Yukarıda saydığım gelişmeler nedeniyle aşağı yönde zorlanıyor. Açıkçası, ana resimde 1475-1480$ bölgesini izlerim ve ons altın bu bölgenin altına gerileyemediği sürece yılın kalanı için 1500$ üzerini konuşmaya devam edebiliriz. Türkiye’de Kurban Bayramı tatilinde dışarıda piyasalar açıktı ve 1535$ seviyesine doğru yükselen ons altın bu seviyenin üzerine yükselmekte zorlandı. Dolayısıyla güçlü bir yükselişten bahsedebilmem içinse 1535$ bölgesinin üzerinde yerleşik bir alan görmek isterim. Riskler nedeniyle ons altında hassasiyet olduğu için ilerleyen günlerde aşamadığı direnci de kolay bir şekilde aşması muhtemel.

Hepinize mutlu, huzurlu bir Eylül ayı dilerim…

{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }