Çalışanlar torpilli ise yöneticilerin başarısızlığına katkıda bulunur demiştim bir yazımda. Ya yönetici torpilli ise ne olacak? Bu durumda başarısız sayısı artacak. Hem kurum, hem çalışanlar hem de o kurumun bağlı olduğu yer başarısız olacak. Elbette sözümüz yönetici olduğu konuda ve yönetim/ yöneticilik konusunda yetkin olmadan bir koltuğa oturtulan/oturan yöneticiler için. Aslında yöneticilik koltuğuna oturup da “Ben bu konuda yetkin değilim, beni buradan alın veya buraya oturtmayın” diyeni de görmedik. Koltuğa oturan hemen kendini o koltuğa yakıştırıyor. Bir yakınının, eşinin torpili ile veya birine devamlı övgüler düzmesi sebebiyle bir yerlere gelen, üst düzey veya orta düzey yönetici olarak, bir yerlere gelen kişiler kamuda veya özel kurumlarda kurumun geleceğini, iş süreçlerini, hizmet veya mal alanlarını, çevreyi, ülkeyi etkiliyor. Ama torpille geldiği, daima torpiline güvendiği ve daima yerini koruma kaygısı taşıdığı için işine odaklanmak yerine, torpilini güçlendirmeye çalışıyor. Veya torpil çok kuvvetliyse (Koca, yakın akraba, baba vs. faktörü gibi) artık işini de yapmamaya başlıyor. Hiç kimse umurunda olmuyor. Bir fütursuzluk ve şımarıklık içinde erkekse kendini “mahalle kahvesi”nde, kadın ise “gün gezmeleri”nde zannederek konuşabiliyor.
Sakın abarttığımı düşünmeyiniz. Kamuda ve özel sektörde çeşitli sebepler ile hala karşılaştığımız bu torpilli yöneticiler aslında hem kurumlara hem de ülkeye yük oluyorlar. Kurum çalışanlarında lakayıtsızlık veya korku hakim oluyor, müşteri talepleri ise dikkate alınmıyor. Bir de bu torpilli kişilerin, torpilleri de torpilliyse yanına yaklaşılmıyor. Hava, ego, şımarıklık ve iş bilmezlik birleşiyor. Yani “kimi kime şikayet edeceksiniz durumu” oluşuyor. Sonrasında da kurumlar zaman içinde heba oluyor.
Torpilli yönetici ile karşılaşıldığında ne yapılmalı?
Öncelikle kendinize hakim ve sakin olunuz. Kızmayınız, yeteneksizliğine ve torpilinin arkasına saklanma durumuna acıyınız. Konunuzu anlatmadan önce varsa, kurumun iyi yanlarını söyleyiniz.
Karakterine çok güvenmeyiniz, değişken olabilir. Aşırı alıngan olabilirler. Herkesi küçümseme havası içine girebilirler, aldırmayınız. Yanlışını veya kurum için yapılabileceklerini sakince anlatınız ve bu durumun onun için iyi bir şey olduğunu defalarca vurgulayınız.
Anlattığınız konuyu anlayamayacak durumdaysa, işinizi halletmeye bakınız ve bir daha o kişiyle ilgilenmeyiniz, onu ancak torpili daha kuvvetli biri anlatabilir. Sabredip bekleyiniz. Sözün özü; Yönetici torpilliyse, tedbirli olunuz. Yetkin ve akıllı olmayan kişilerle iletişim tehlikelidir.