YÖNETİCİNİN İLETİŞİMİ KURUMUN GELECEĞİNİ ETKİLER
- “İşimle ilgili her konuyu ben herkesten iyi bilirim” diyen yönetici önerilere kendini ve kurumunu kapatmış oluyor. (Karşısındaki kişi, “şu konu şöyle de yapılabilir” dediğinde, “ben bu kadar yıldır bu işi yapıyorum” diyenler. Ne yazık ki işletme körlüğü içine de giriyorlar.
- “Geçmişte bu yöntemleri denedik” diyenler, bugün şartların, ticari ortamın farklı olduğunu göz ardı ederek fırsatı kaçırmış oluyorlar. (Bu ifadeden sonra artık karşınızdaki kişiler size yeni bir fikir önermezler. Geçmişteki uygulamalar bugünün şartlarıyşa yeniden uygulanabilir.)
- Yöneticilik koltuğunun verdiği güven ile koltuğa kurularak, oturma şekilleriyle bile insanlara tepeden bakanlar başkalarının fikirlerinden yararlanamıyorlar. Koltuğa ve makama güvenip dağları ben yarattım derseniz, karşınızdaki kişilere ve fikirlerine saygı göstermezseniz yine kaçıyor fırsatlar.
- Sektörünüz dışındaki insanları dinlememe de başlı başına fırsatları kaçırma sebebi Sektörünüz dışındakiler farklı bir gözle bakacakları için kazanımınız çok olacaktır. İyi fikirler için teknik bilgi her zaman şart değildir. Yukarıdaki iletişim ve davranış tarzlarına yeni ifadeler eklemek mümkün burada önemli olan dinleme ve karşınızdakine saygı. Böylelikle fırsatları yaratmak, kaçırmak ve kurumun geleceğini etkilemek mümkün. Yönetici olarak geçmişe doğru baktığınızda iletişim biçiminiz ile neler kazandınız, neler kaybettiniz, kurumunuza neler kazandırdınız, neler kaybettirdiniz arada bir sorgulamak gerekir mi? Sözün özü, yöneticilerin bireysel iletişim biçimi gün gelir kurumların hayatının sonlanmasına bile sebep olabilir.