Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre son 12 çeyrek, yani son 3 yıl, Türk ekonomisi sürekli büyüme gösteriyor. Hatta ülkemiz büyüme rakamlarıyla tüm dünyada dikkat çekiyor.

2023’ün ikinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 3,8 olarak açıklandı. Türk ekonomisi büyüyor fakat bu büyüme geniş halk kitleleri tarafından inandırıcı bulunmuyor. Mesela büyüme başarısı gösteren Türkiye’de; başta tarım ve hizmetler sektörü olmak üzere sabit gelirli emekli, işçi ve memur açısından durum hiç de iyi değil. Onların yaşam alanları ve gelirleri 2020 pandemi döneminden bu yana sürekli azalıyor. Özellikle işçi ve memur emeklileri kesiminde 2002 yılı ile 2023 yılı arasında satın alma gücü açısından çok büyük uçurumlar oluştu.

ÖTV’SİZ MAZOTU KİMLER ALIYOR?

Çiftçiler traktörlerine ÖTV’siz mazot alamazken mavi sulardaki keyif teknelerine ve yatlarına ÖTV ödemeden istediği kadar akaryakıt alanlar yaşam alanlarını ülke sınırları dışına taşıyor. Türk kara sularında değil, Akdeniz’de, Yunan kara sularında gününü gün eden bu kesim iş yakıt almaya gelince rotayı Türk limanlarına çeviriyorlar. Çiftçiler ise tarlalarını sürmek için traktörlerine ÖTV’li yakıt almak zorunda kalıyor. Kazanca göre vergi almak gerekirken vergi tarım ve üretim yapan, istihdam oluşturan kesimlerin, dar gelirlilerin omuzlarına bindiriliyor.

Bir yıl öncesine kadar asgari ücretin üzerinde maaş alan emekli kesimi şimdi sistem hesaplamaları yüzünden asgari ücretin 1500 ila 5000 lira altında maaş almaya başladı. Bu toplumda huzur ve refahını olumsuz etkiliyor.

EMEKLİLER EKİM AYINI BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu duruma dikkat çekerek Ekim ayında emeklilerle ilgili yeni maaş düzenlemeleri yapılacağını açıkladı. Şimdi emekliler gözünü 1 Ekim’de TBMM’nin yeni çalışma takvimine çevirdi. Merkez Bankası ise son üç ayda üç defa faiz artırımı yaptı. Faiz oranı yüzde 25 e çıkarıldı. Eylül ayında da yeni artış olacağı piyasalarda konuşuluyor.

Peki faizdeki artışlar enflasyonu nasıl etkileyecek? İşte böyle bir durumda bu yılın ilk ikinci çeyreğinde Türk ekonomisi yüzde 3,8 büyüdü.

ÜRETEN VE YARIŞAN SIRADIŞI BİR ŞEHİR: ORDU

Değerli Ekovitrin okuyucuları, Eylül sayımızda da yine bir çok önemli konuyu mercek altına aldık. Bu ay kapak konusu sıra dışı üretimiyle tarım, turizm, yazılım ve sanayide dünyaya entegre olan Ordu’yu kapak konusu olarak ele aldık. OBB Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, 2019 yılından bu yana Ordu da dünya ile entegre olabilecek yatırım projeleriyle dikkat çeken başarılara imza attı. Ordu turizm, tarım, sanayide ve teknolojik yatırımlarda ciddi mesafeler aldı. Turizm de büyük bir ivme yakalayan Ordu, dünyaca ünlü kruvaziyer gemilerinin uğrak limanları arasına girdi. Tekne yatırımıyla da adından söz ettiren Ordu; üreten ve yarışan bir şehir.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN NELER YAPILIYOR?

Ekovitrin Eylül sayısına gündeme taşıdığımız önemli bir konu da “beklenen” İstanbul Depremi … Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki İstanbul’da 600 bin konutun acilen yenilenmesi gerektiğini belirterek yaptıkları çalışmaları Ekovitrin’e anlattı.

Gündeme taşıdığımız diğer konular arasında, bir çok ülkede başarılı faaliyetleriyle dikkat çeken Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden 2 ödülü birden aldı.

Son 20 yılda vakıf üniversiteleri arasında büyük başarı elde eden İstanbul Aydın Üniversitesi bu yılın en çok tercih edilen Vakıf üniversitesi oldu. İstanbul aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, son 20 yılda eğitim sektöründe yakaladığı başarı ile zirveye çıktı.

Değerli Ekovitrin Okuyucuları, dijital yayıncılıkta tamamen yenilenen www.ekovitrin.com sitemiz son üç aydır dikey büyümeyi gerçekleştiren yayınlar arasında yer alıyor.

Ekovitrin uygulamasını İOS ve Google Play Store’dan Android uygulamamızı telefon ve tabletlerinize indirerek dünyada olup biten tüm gelişmeleri anında takip edebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.