Ekonomi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Şubat 2025'te Yıllık Yüzde 20,08 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ait Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Verilere göre, YD-ÜFE Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,05, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,10, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 20,08 oranında artış gösterdi. On iki aylık ortalamalar ise yüzde 34,95 oranında bir artışa işaret etti.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Şubat 2025'te Yıllık Yüzde 20,08 Arttı
Abone Ol

Sektörel Değişimler

YD-ÜFE’de en belirgin yıllık artışlar sanayi sektörlerinde yaşandı. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 23,12’lik bir artış görülürken, imalat sektöründe ise yüzde 20,03 oranında bir artış kaydedildi.

Ana sanayi grupları bazında yapılan incelemede; ara mallarında yüzde 19,19, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 20,76, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 21,83 ve sermaye mallarında yüzde 22,47 oranında artışlar dikkat çekerken, enerjide ise daha düşük bir artış oranı olan yüzde 2,41 görüldü.

Aylık Değişim

Aylık bazda da benzer bir yükseliş trendi gözlemlendi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 3,42 artış yaşanırken, imalat sektöründe bu oran yüzde 2,03 oldu.

Ana sanayi gruplarına bakıldığında ise; ara mallarında yüzde 2,32, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,78, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 1,88, enerjide yüzde 1,31 ve sermaye mallarında yüzde 1,81 artış kaydedildi.

Bu veriler, Türkiye'nin dış üretim fiyatlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli bir artış gösterdiğini ve özellikle sanayi sektörlerinde fiyat baskılarının devam ettiğini ortaya koyuyor.