Azerbaycan’ın bağımsızlığından bu yana 22 yıl geçti. 1991-1993 yılları arasında sürekli istikrarsızlık yaşayan Azerbaycan 1993 yılında Haydar Aliyev’in Cumhurbaşkanı olmasıyla siyasi istikrarını sağladı. Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev, 10 yıl Azerbaycan’ı yönetti. 70 yıl Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin esaretinde yaşadıktan sonra bağımsızlığın tadını çıkaran Azerbaycan, Haydar Aliyev’den sonra 31 Ekim 2003 tarihinde İlham Aliyev seçimle Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. İlham Aliyev’in yönetiminde son 10 yılda Azerbaycan birçok ilkleri başardı. Zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarını işletime geçiren Azerbaycan, dünyanın en hızlı kalkınan ülkeleri arasında yerini alırken uluslararası birçok organizasyonda adından söz ettiriyor. 2015 yılında ilki yapılacak olan Avrupa Olimpiyatları’nın Bakü’de yapılması bunun bir kanıtı. Türkiye yıllardır dünya olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için çaba sarf ederken Azerbaycan sessiz sedasız Birinci Avrupa Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak.

OLİMPİYATLARA 48 ÜLKEDEN SPORCULAR GELECEK
Azerbaycan, Avrupa'nın 48 ülkesinden 18 branşta 5 bin 600 sporcunun katılacağı olimpiyat oyunlarının sorunsuz yapılabilmesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyor. Başken Bakü’nün çehresini değiştiren yeni eserlerin başında 2015 yılında yapılacak olimpiyatlara ev sahibi yapacak olan olimpiyat köyü. Bakü’de önemli bir bölümü tamamlanan olimpiyat köyünün projesinde Türk firmalarının da büyük katkısı var. Olimpiyatların yapılacağı 68 bin kişilik stadyumu Türk firması Tekfen inşa ediyor.

KARABAĞ SORUNU DEVAM EDİYOR
İlham Aliyev’in yönetiminde dünya ülkeleri arasında saygın bir yer edinen Azerbaycan’ın şu anda çözüm bekleyen en önemli sorunu Ermeni İşgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesi. Ermeniler, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini oluşturan Dağlık Karabağ bölgesine 1988 yılından göz koymuş, Azerbaycan devletinin kuruluş çalışmalarının sürdüğü 1991 yılında bölgeyi işgale başlamış silahlı çatışmalar 1993 yılına kadar sürdü. 1993 yılında Rusya, Fransa ve ABD’nin oluşturduğu Minsk Grubu iki ülke arasında ateşkes sağlayarak barış görüşmeleri için çaba harcamaya başlamıştı. Ermenistan, Dağlık Karabağ’da işgalini sürdürürken burada bir tampon bölge oluşturarak hakimiyetini sürdürme çabasında. Dağlık Karabağ sorununu çözmek için uluslararası kamuoyunu desteğini arkasına alan İlham Aliyev, önümüzdeki kısa süreçte bu işin bitmesini arzuluyor. Bu yüzden 19 Kasım 2013 tarihinde Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile Viyana’da ikinci barış görüşmesini yaptı. Aliyev’le mevkidaşı Serj Sarkisyan’la Viyana görüşmesinde önemli gelişmeler sağlandığını uluslararası otoriteler tarafından da onaylanıyor. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermenistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararına rağmen hala işgali sürdürüyor. Dağlık Karabağ bölgesindeki yaşam alanları 1993 yılından buyana terkedilmiş, sadece Ermeni askerlerinin bulunduğu adeta ‘Hayalet Bölge’ye dönüşmüş. O yıllarda arkasına Moskova’nın desteğini ve Rusya’nın ağır silahlarını alan Ermenistan, 1988 yılından beri tehdit ettiği Karabağ bölgesini işgal ederek bölgede yüzlerce insanı öldürerek büyük bir soykırım yapmıştı... Ermeni katliamından kurtulmak için Karabağ’ı terk eden bir milyondan fazla insan Azerbaycan’ın bazı kentlerinde oluşturulan toplama kamplarına yerleştirilmiş, Karabağ mültecileri neredeyse 23 yıldır evlerinden, topraklarından uzak yaşıyor. Türkiye’yi dünya kamuoyunda soykırımla suçlayan Ermenistan ise Karabağ da işlediği insanlık suçunu ve soykırımı dünya kamuoyundan saklayamıyor. Hatta, Karabağ’ı işgal eden komutanlardan biri olan şimdiki Serj Sarkisyan, şuanda Ermenistan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Viyana görüşmesinde bölgede çözüme yaklaştıklarını ifade ederken bölgenin bağımsız otonom bir yer olmasını arzuladıklarını vurguluyor. İlham Aliyev ise Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’ın bir parçası olduğunu ve ne pahasına olursa olsun geri alacaklarını sık sık vurguluyor.