İç talepte daralma büyümeyi aşağı çekti. Maliye politikasında gevşeme olmayacağına göre, para politikasının gevşetilmesi yönünde baskılar artabilir
TÜİK'in pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2012 ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 2,9 büyüdü. Aşağıda Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik  Araştırmalar Merkezi 'BETAM' araştırmacıları Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Barış Özbilgen tarafından yapılan incelemenin özetini aktarıyoruz.  

Önce yıllık gelişmelere bir bakalım. 2011'in son çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 8,4'ten 5,2'ye düşmüştü. 2012 ilk çeyrekte ise büyüme 3,2 oranında gerçekleşmişti. Böylece ikinci çeyrekte yıllık büyüme oranı yüzde 3'ün de altına düşmüş oldu. Yılın ilk yarısında ise büyüme hızı yüzde 3,1 oldu. Çeyreklik bazda ise, mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış bakış önemli. Bu açıdan düzeltilmiş verilerde ise, büyüme oranında ikinci çeyrekte büyük bir artış var. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyüme oranı geçen çeyreğe kıyasla yüzde 1,8 oldu. İlk çeyrekte aynı şekilde düzeltilmiş verilerle ekonomi yüzde 0,4 oranında daralmıştı. 
Böylece Türkiye ekonomisi düzeltilmiş verilerde geçen çeyrekteki kaybını fazlasıyla telafi etti. Ancak büyüme yüksek olmasına rağmen, iç talep daralmaya devam etti. Büyümenin ana kaynağı yine net ihracattaki artış oldu. Ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak cari açık ortalama ayda 2 milyar dolar hızla azalıyor. İkinci çeyrek sonunda 12 aylık cari açığın GSYH'a oranı yüzde 8,3 olarak gerçekleşti. Net ihracat (ihracat ithalat farkı demek)  ihracattaki yüksek artışa dayalı olarak artıyor. İhracat 1. çeyreğe göre yüzde 7,1 arttı ve büyümeye 1,8 yüzde puan katkı yaptı. İthalat ise yüzde 1,8 artarak büyümeye eksi 0,5 yüzde puan negatif katkı yaptı. Böylece net ihracatın çeyreklik büyümeye katkısı 1,3 yüzde puan oldu. İhracatın ithalattan daha hızlı artmasıyla cari açık oranı da hızla geriledi. 2012 ilk çeyrek sonunda GSYH'ın yüzde 9,3 oranında gerçekleşen cari açık, 2012 ikinci çeyrek sonunda önceden tahmin edildiği gibi yüzde 8,3'e geriledi.

Yazının devamını okumak için tıklayınız...