Bugün konut satışı yapan firmalardan bir tanesinin yeni kampanyasını fark ettim. Firma satın alınan konutun metrekaresine eşit gramda altın hediye ettiğini söylüyordu reklamlarında. Bu bana promosyonların hangi şartlarda başarılı olabileceği konusunu düşündürttü. Meraklandırmadan sizi önce sonucu söyleyeyim; bu promosyon başarılı olmaz. Zira alıcılar bu şekilde bir alım yaptıklarında alışverişlerine denk gelen altının fiyatını hesaplayarak satıcı firmadan bunu bir indirim olarak talep edeceklerdir. Satın alınan malın fiyatı sabit olmadıkça yanında verilen promosyonlar satışı etkilemez. Daha açık ifade etmek gerekirse satın alınan malın fiyatında indirim talep etme şansı oldukça promosyonun bir etkisi yoktur ve alıcı bunun değerini asıl satın aldığı ürünün fiyatında indirim olarak talep edecektir.
Buna karşın bir hipermarkete girdiğinizde rafta herzaman aldığınız deterjanın bu sefer promosyonlu olduğunu ve yanında aynı markanın yumuşatıcısının hediye edildiğini gördüğünüzde buna olumlu tepki verirsiniz. Çünkü zaten o malı alıyorsunuzdur ve yumuşatıcının hediye edilmesinden dolayı bir fiyat artışı olmadığını bilirsiniz. Daha da ötesi yumuşatıcının fiyatını bir indirim olarak telep edemeyeceğinizi bilirsiniz. Tüketici akıllıdır, promosyon adı altında hediye edilen ürünlerin fiyatının asıl ürüne eklendiğini fark ettiğinde promosyon etkili olmayacaktır. Halbuki konut satışı yapan bu firmada ürünün fiyatının pazarlığa açık olduğu çok bellidir, altının bedelini indirim olarak isteyebilirsiniz. Firma da bunu olumlu karşılayacaktır çünkü altının maliyeti zaten fiyata eklenmiştir.
Sonuç; bu gerçek bir promosyon değildir. Bu durum aynı zamanda FMCG firmalarını taklit ederek yaratıcı pazarlama kampanyaları düzenlediğini zanneden konut firmalarının pazarlamacıları için önemli bir ders teşkil eder. Promosyonlar gerçek anlamda bir fırsat sunmalıdır tüketiciye, asıl ürüne yamanmış hediye görüntüsündeki öneriler olsa olsa tüketicinin maliyetini yükseltir ve tüketiciler kesinlikle bunu fark edecektir. Oysa aynı kampanya kesinlikle fiyat indirimi sözkonusu olmayan bir ortamda yapılsaydı çok başarılı olabilirdi, zira tüketici satın almayı düşündüğünde bir de altın değeri kadar reel avantaj sağlayabileceğini görecek ve bu ürünü tercih edecekti. Promosyon Türkiye’de oldukça iyi işleyen bir pazarlama taktiğidir ve tüketimi kesinlikle arttırabilir ancak asıl ürünün fiyatının pazarlığa açık olmaması şartıyla. Tüketicinin talebini kısa vadede yükseltmenin yolu ona reel bir fayda sunmaktan geçer, hediye görünümündeki aldatmaca promosyonlardan değil.