Türkiye, 17 Aralık’tan bu yana Recep Tayyip Erdoğan odaklı bir siyaset izliyor. Başbakan’a yapılan ‘örgütlü darbe’ ile başlayan süreçte 12 yıldır Türkiye’yi yöneten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki cumhurbaşkanıyla çalıştı. İlk dönem, yani 2007’ye kadar Başbakan’ı ‘hazmedemediği için’ her düzenleme için Köşk’ün onayına sunulan konularda kurum ve kuralları işleten 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘in görev sürecinde başkan istediği projeleri istediği gibi uygulama imkânı bulamamıştı. Zorlu ve mücadeleli yıllar geride kaldı. Başbakan Erdoğan’ın ve AK Parti milletvekillerinin iradesiyle Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıktıktan 7 yıl sonra Erdoğan rahat bir nefes aldı. Türkiye’de mega projeler peş peşe geldi. Türkiye’yi saran duble bölünmüş yollar, tüneller, Marmaray, yüksek hızlı tren, TOKİ’nin tüm ülkeye yayılan konut hamlesi, ihracat seferberliği, ekonomik bağımsızlığa giden yolda IMF ile ilişkilerin bitirilmesi… 12 yıla o kadar çok şey sığmasına rağmen akıllarda kalan ilk uygulama Tayyip Erdoğan‘ın başbakanlığı döneminde yapılan ve büyük başarı sağlayan sağlık reformu…
Bütün bunlar halkta takdir gördü ve Erdoğan 12 yılda hiç yenilmeden 9 seçimi peş peşe kazandı. Seçimler kazanılırken AK Parti’nin oyları hep arttı. En son 10 Ağustos’ta Türkiye’nin neredeyse yüzde 26’sının seçimlerde oy kullanmamasına rağmen Erdoğan yüzde 52’lik ezici bir çoğunlukla 12. Cumhurbaşkanı seçildi.
12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk günleri başladı. Erdoğan, Köşk’te de 5 yıl süreyle durmadan enerjisini siyaset ve ekonomide harcayacak gibi görünüyor. AK Parti’nin yeni Türkiye hedefleri şekillenirken öncelik, ekonomik sürecin istikrar içinde devam etmesi. Genel Başkanlık makamına layık gördüğü Ahmet Davutoğlu ile Erdoğan’ın bir uyum içinde ilk olarak 1980 Anayasası’nı değiştirmek için yeni bir çalışma yapacağı ve Türkiye’de başkanlık sistemini uygulamaya geçirmek için enerjisini harcayacağı kesin.
YENİ TÜRKİYE İÇİN BAŞLANGIÇ 2015
AK Parti’nin 12 yıllık iktidarı döneminde 2023 için konulan hedefin dışında uzun dönem için 2071 hedefi bulunuyor. Yeni Türkiye söylemini sık sık vurgulayan 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin başına güvendiği bir ismi getirerek uyum için bir 5 yıl daha siyasette aktif olmayı hedefliyor. Davutoğlu’nun organizasyonunda yeni Türkiye’nin şekillenmesinde ilk hedef de 2015 seçimlerinden zaferle çıkmak ve kesintisiz hizmeti sürdürebilmek. Ancak dış politikada Türkiye’nin yalnızlaştırılması, Ortadoğu, Irak ve Suriye’nin yanı sıra bölgede oluşturulmak istenen güçlü Kürdistan ve güçlü Ermenistan çok ciddi engel olarak önümüzde. Ekonomide Türkiye’nin önüne engel olarak sunulan AB tam üyeliği, yüksek faiz, işsizlik, ekonomik durgunluk, enerji ihtiyacı gibi engellerin ilk etapta aşılması gerekiyor. AK Parti’nin ‘üç dönem kuralı’na takılan Ali Babacan’ın önümüzdeki süreçte olmaması, çözüm süreci, dış politikada izlenecek süreç, paralel örgütle yapılan mücadele 2015’te en çok konuşulacak konular arasında. Türkiye, 2008 yılından bu yana dünyayı saran ekonomik krizi teğet atlatmış bir ülke olarak şanslı. Ancak paralel örgütle mücadele konusunda dış güvenlik zafiyeti gösteren Türkiye’nin acilen dış politika da yalnızlaştırılma çabalarını bertaraf etmesi gerekiyor. Ankara’yı dinleme üssü haline getiren ‘paralelcilerle’, İsrail, Alman, İngiliz, ABD ve İran gizli istihbarat servislerinin Türkiye’de etkisiz hale getirilmesi gerekiyor.
Yeni Türkiye şekillenirken öncelik yeni Anayasa’da olduğuna göre, önümüzdeki 5 yıl TBMM’de çok büyük bir özverili çalışma gerekiyor. Tüm toplumun refahına yansıyacak, dil, din, ırk ayırımı göstermeden herkese adalet, eşitlik tanıyacak “adil bir toplum” olma yolundaki çabaları sonuna kadar destekleyeceğim.