BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, Altay Tankı’nı yapan bir firma olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “20 yıldan fazla üzerinde çalışılan böyle büyük bir projeyi hayata geçirmekten gurur duyuyoruz. Altay Tankı sadece bizim değil Türkiye’nin rüyası ve gururu. O bizim Kızılelmamız… Gerçek bir Kızılelma” dedi.
Savunma Sanayii Fuarı 2023 IDEF’te Ekovitrin Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Abacıoğlu’nun sorularını cevaplayan BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, katılmaktan mutluluk duydukları 2023 IDEF Savunma Sanayi Fuarı’nın dünyanın sayılı önemli fuarları arasına girdiğini söyledi. Böyle muazzam bir fuarın hayata geçirilmesinde Savunma Sanayii Başkanlığı’na teşekkür eden BMC Genel Müdürü Yalçıntaş, fuarın önemine dikkat çekti.
İHRACATTA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ
Türkiye ve dünyadan müşteri, tedarikçi, son kullanıcı ve karar mercileriyle bir araya gelinen bir fuar organizasyonu olan 2023 IDEF’in önemli bir pazar kazanım yeri olarak da önemsendiğini belirten Murat Yalçıntaş, “Geçen yıl BMC olarak kara araçları ihracatında Türkiye birincisiydik. Ayrıca Türkiye’nin toplam askeri araç ihracatının yüzde 45’ini karşıladık. Ayrıca tüm savunma sanayi sektörü ihracatında da Türkiye dördüncüsüyüz. Sonuçta yurtdışıyla ciddi bağlantılarımız var. Müşterilerimiz İstanbul’a geldiler ve araçlarımızı bir kez daha gördüler. Yine verimli toplantılar ve bağlantılar yaptık. Diğer katılımcı firmalar da fuarın verimli geçtiğini söylüyor” dedi.
ALTAY TANKI BİZİM GURURUMUZ
Ürettikleri Altay Tankı ile de ilgili bilgiler veren BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, “Altay Tankı ülkemizin gururu, Türkiye’nin rüyası, senelerce uğraşın meyvesi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), firmalar ve Savunma Sanayii Başkanlığı’ndaki insanlarımız ve son olarak BMC 20 seneyi aşkın bir ürünü ortaya koymaya çalıştı. Ter ve göz nuru döktü. En baştaki siyasi iradeden en küçük KOBİ’ye kadar burada herkesin emeği var. Onlara teşekkür ediyorum. Altay Tankı bizim Kızılelmamız. O gerçek bir Kızılelma” diye konuştu.
TEST SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Altay Tankı’nın ilk 2 seri üretimini Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) denemek üzere teslim ettiklerini dile getiren BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, “Testler bir buçuk – iki yıl sürecek. Sonunda seri üretime geçeceğiz” dedi. Altay Tankı’nın ilk 2 tane seri üretimini TSK’ya teslim ettiklerini anlatan Yalçıntaş, “Orada her türlü şartlara göre denemeden geçirecekler. Ayrıca fazla istekler de var. Hazırlıklarımız devam ediyor” bilgisini verdi.
Altay tankı için üretilen Batu isimli güç grubunu da üreten BMC Power hakkında bilgi veren Yalçıntaş, “Burada yerli ve milli motorları üretiyoruz. Birkaç yıl sonra Altay Tankı’nı yerli güç grubuyla yürüteceğiz. Aslında bu Türk savunma sanayi sektörünün başarıdır” dedi.
DEVLET DESTEĞİ MUTLAKA GEREKLİ
Savunma sanayi sektörünün devletin desteği olmadan gelişemeyeceğinin altını çizen Murat Yalçıntaş, “Çünkü sektörün birinci müşterisi Türkiye Cumhuriyeti devleti. Bizler devletin ve TSK’nın taleplerine göre iş yapıyoruz. Aracı TSK envanterine kazandırdıktan sonra bu defa yurtdışı müşteriler geliyor. TSK bugün dünyanın en başarılı ve büyük ordularından biri. Eğer bir araç TSK tarafından kullanılıyorsa bu o aracı nişanı demek” diye konuştu.
Fuarlarda veya görüşmelerde diğer devlet ve ordu temsilcilerinin kendilerine sorduğu ilk sorunun ‘Bu aracı TSK kullanıyor mu?’ olduğunu belirten BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, “Evet, TSK bu aracı kullanıyor, dediğimizde iş bitiyor, satış tamamlanıyor” dedi.
Devletin savunma sanayine destek verdiği sürece sektörün büyüyeceğinin altını çizen Murat Yalçıntaş, “Bugün savunma sanayi bu noktaya gelmişse başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere devlet kademesinin desteği sayesindedir. Biz öncelikle TSK’ya ve dost ve müttefik ülkelerin ordularına hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı.
Ekovitrin Medya Grubu Başkanı Kamuran Abacıoğlu ve Ekovitrin dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şeref Özata, İDEF 2023'te BMC'nin görkemli standını ziyaret etti. BMC Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Yalçıntaş'tan firmanın faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
GÜVEN VE İNANÇ ÖNCELİK
Savunma sanayinin doğrudan devlete bağlı ve devlet politikaları çerçevesinde yürüyen bir sektör olduğunu dile getiren Murat Yalçıntaş, “Ürünün kalitesi olması tabii ki önemli. Ancak sizin ülkeler arası ilişkileriniz iyi değilse ürününüz kaliteli olsa da satamazsınız. Yani o ülkeler size inanmıyor ve güvenmiyorsa sizden savunma sanayi ile ilgili ürün almaz. Savunma sanayi ürünleri alıcılarında ‘Bugün alırım, yarın bir gün beni yolda bırakır, yedek parça vermezler, bozular araçları yapmazlar’ gibi düşünceler hakimdir. Dolayısıyla ülkeler en çok güvendikleri ve inandıkları, beraber yol yürüyecekleri ülkelerden savunma ihtiyaçlarını giderirler” şeklinde konuştu.
Türk dış politikasının bugün Ortadoğu ve özellikle Körfez ülkeleriyle ilişkilerini giderek arttırdığını ve iyi dostluklar kurduğunu anlatan Murat Yalçıntaş, “Körfez bölgesinde savunma sanayine oldukça yatırım ve harcama yapan, ihtiyaç duyan ülkeler bulunuyor. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki heyetin en son Körfez ülkelerine yaptıkları gezi de bizler için son derece önemli ve açıkçası meyvelerinde hemen almaya başladık” bilgisini verdi.
DEVLET ÇATIYI KURAR BİZ DUVAR ÖRERİZ
Murat Yalçıntaş Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetinin Körfez gezisini şöyle anlattı:
“Bu gezilerin özelliği şudur: üst düzey devlet heyeti gider ön görüşmeleri ve çerçeve görüşmelerini yapar, çatıyı kurar. Biz de bunun altını doldururuz. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız 3 ülkeye Katar’a, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a gitti. Heyet daha dönmeden o ülkelerden bize telefon geldi. Şimdi biz de Cumhurbaşkanımızın kurduğu çatının duvarlarını örmeye gidiyoruz. Tabii diğer firmalar için de aynı takvim işliyor.”
Türk savunma sanayi sektörünün kamuoyuna doğru anlatımının çok önemli olduğuna vurgu yapan BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, “Doğru, tarafsız ve ilkeli yayıncılıkta bize verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz güzel bir atasözü vardır. Derler ki, ‘Müşterisi olmayan mal zaidir.’ Biz bu ürünleri üretiyoruz… Savunma sektörü biliyor, TSK biliyor, işin içindekiler biliyor. Fakat sektöre uzak olanların bu araçlar ve yaptıklarımız hakkında bilgi sahibi olmaları zor. İşte bu boşluğu siz dolduruyorsunuz” ifadelerini kullandı.