10. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail’in açılış töreni, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük başta olmak üzere, devlet yetkilileri, ülke temsilcileri ve sektörün önde gelen isimlerinin değerli katılımlarıyla gerçekleşti. ICA Events Türkiye Genel Müdürü Kemal Ülgen’in açılış konuşması ile başladı. Fuar 3 gün boyunca sektörün nabzını tutacak.

Dünyanın 3. büyük demiryolu fuarı olan EurasiaRail2023'te Petronet de yerini aldı. Petronet'in bu yıl ki konsepti İTÜ tarafından düzenlenen Karbon Zirvesi'nde DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI ÖDÜLÜ'ne layık görülen ve TCDD için gerçekleştirdiği  “LOKOMOTİF OTOMASYONU İLE KARBONSUZ YOLCULUK” Projesi oldu.

Petronet standında yine TCDD için geliştirilen TEM 5000 Enerji ölçüm sistemi de büyük ilgi gördü.

Petronet Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Gemici: 'Demiryolu sektörü çok kıymetli bir sektör bu fuarda Bu yıl 19 kez düzenleniyor dünyada da çok kıymetli bir fuar aynı zamanda dünyada 3 sırada yer alıyor büyüklük anlamında Türkiye'de de ilk sırada yer alan büyük bir sektörün buluşma noktası. Birçok ekipmanı üreten sektörü sürükleyen Uluslararası bir fuar Biz de petronet olarak burada misafirlerimizi ağırlıyoruz bugüne kadar da her fuara katıldık katılmaya da gayret gösteriyoruz geliştirdiğimiz inovatif ürünleri burada sektör paydaşlarımızla buluşturuyoruz Biz Tabii yerli ve milli bir firmayız geliştirdiğimiz ürünlerde yazılım tarafında tamamen yerli donanım tarafında da en az %75'lik yerlilik payına sahibiz.' ifadelerini kullandı. 

Petronet’in “Lokomotif Otomasyonu İle Karbonsuz Yolculuk” Projesi’ne Düşük Karbon Kahramanı Ödülü

Haluk Gemici ödül hakkında ise: 'Yakıt sektöründe enerji sektöründe bugüne kadar farklı birçok ödüle layık görülen bir firmayız Fakat bu ödül bizim için ayrı bir öneme sahip ve bu ödülü kıymetli yapan birkaç faktör var Bunlardan bir tanesi Petronet'in kıymetli çalışanları mühendisleri ve Teknisyenleri sayesinde devlet demir yollarında yapmış olduğumuz takip tanıma otomasyonu ikmal tesis otomasyonu ile bu ödül daha da kıymetlendi. Çünkü orada yapılan iş karşılığında çok ciddi bir tasarruf elde edildi verimliliği arttırıcı bir ürün ortaya koyuldu düşük Karbon ayak izi için çok önemli kriterlerden birkaçı da bu saydıklarım. Fosil enerjinin yani fosil yakıtların toprağa karışmasını engelleyen çeşitli sensörlerle de bunu sağlamış olduk Dolayısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi'nin önemli hocalarından oluşan bir heyet ile bu ödül İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bize verildi. Tabii 22 Firma bu ödüle layık görüldü Türkiye çapında. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim aldığımız bu ödül benim için çok önemli ve diğerlerinden çok farklı bir anlam ifade ediyor Çünkü bu hem sektörü ilgilendiriyor hem türkiye'mizi ilgilendiriyor hem de dünyayı ilgilendiriyor biliyorsunuz Paris iklim anlaşmasına Türkiye taraf oldu yani iklim krizinin ne kadar kıymetli olduğunu bugünlerde çeşitli doğa olaylarlarıyla görüyoruz buraya Eyüp Bu nedenle artık dünya bu konuya çok önem veriyor özellikle gelişmiş ülkelerde bu çok önemli bir konu Bizim de Türkiye'de özellikle teknoloji ile uğraşan dünyaya teknoloji ihraç etmeye gayret gösteren katma değerli ürünler üretmek isteyen bir ülke olarak bu konuya dikkat ediyor olmamız gerekiyor Bu anlamda ben bu ödülü çifte başarı olarak görüyorum petronet çalışanlarına armağan olsun.'  şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D9 tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde gerçekleştirilen 8. Karbon Zirvesi’nde PETRONET, Düşük Karbon kahramanı ödülü aldı.

PETRONET mühendisleri tarafından geliştirilen Lokomotif takip sistemi (LTS) ile ödüle layık görünen PETRONET’in ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Gemici aldı.

Novotel İstanbul Bomonti̇ Hizmete Açıldı! Novotel İstanbul Bomonti̇ Hizmete Açıldı!

Ödüllü projede Radyo Frekansı Tanıma Sistemi (RFID) ve PETRONET’İN  özel üretimi olan dispenserlar kullanılarak, lokomotiflerin konumu, çalışma saati, sarfiyatı, haberleşme yöntemi ile lokomotifin ikmal merkezinde bulunan depolardaki mevcut akaryakıt miktarları ve anlık olarak lokomotifin ikmal merkezine ulaştığı bilgisi otomasyon bilgisayarına iletilmekte ve bu yolla takip edilebilmektedir.

Petronet Yönetim Kurulu Üyesi Av. Eda Gemici ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Gemici

Bunun yanı sıra, bu teknolojinin içinde yer alan “Haberleşme Güvenli Dolum Yöntemi” ile depo kapak alarmları, lokomotif alarmları ve sistem alarmları ile eş zamanlı ikmaller sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilerek, raporlanabiliyor.

Proje kapsamında;

  • İkmal merkezlerindeki yer üstü tank çiftliklerinde 150 adet seviye sensörü kullanılıyor. Lokomotiflere akaryakıt ve yağ ikmalinde kullanılan, 270 adet yüksek verimli endüstriyel dispenser ise Petronet AR-GE ekiplerince uluslararası standartlara uygun şekilde tasarlanarak Petronet İzmir Fabrikasında üretilmektedir.
  • İkmal Merkezlerinde kullanılan PETRONET DDY Serisi dispenserların 150 - 350 - 400 - 800 lt/dk dolum performansları ile daha önce 60 dk. süren lokomotif ikmal operasyonu 5-6 dakika gibi kısa sürelere indirilmiştir.
  • Böylelikle TCDD lokomotiflerinde yakıt ve zamandan tasarruf sağlanarak, verimlilik optimizasyonu gerçekleşmiştir.