Değerli okuyucularımız;
bir gazeteci olarak başarılı çalışmalarını yıllardır takdir ederek takip ettiğim ve “Türkiye Ekonomisi”ne büyük katkıları olan “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği”nin pandemi sürecinde ara vermeden yaptığı başarılı ve istikrarlı çalışmalar eminim hepinizin dikkatini çekmiştir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği;
Başkan Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde pandeminin başladığı 18 Mart tarihinden bu yana iş dünyasının nabzını çok sıkı bir şekilde tutarak 365 oda ve borsanın sıkıntılarını bakanlıklar nezdinde görüşerek çözüm arama çalışmalarını titizlikle yürütüyor.
Hemen hergün bir online toplantı ile özellikle bu salgın ve sık sık yaşanan kapanma döneminde yoğun çalışma tempolarını herşeye rağmen sürdüren TOBB ve Başkanı Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu; aslında birçok iş dünyası kuruluşu ve derneğine Sn.Cumhurbaşkan’ımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Durmak Yok Yola Devam” ilkesini disiplinli birşekilde uygulayarak örnek teşkil ediyor.
Tabi bu süreç içerisinde halihazırda yakından tanıdığım ve takip ettiğim birçok iş dünyası kuruluşu ve derneğinin önceki senelerde yaptıkları toplantı, fuar, organizasyon ya da projeleri askıya aldıklarını, hatta kendileriyle görüştüğümde online yapıldığı takdirde yeterince verim alamayacaklarını düşündükleri için önümüzdeki senelere ertelediklerini de öğrendiğim birçok iş dünyası kuruluşunun bu yöndeki seçimlerine saygı duyarak, onların birçok projelerini askıya almalarına rağmen hiç ara vermeden tüm faaliyetlerine ve çalışmalarına canlı veya online hız kesmeden devam eden TOBB ve Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu’nu takdir etmemek mümkün değil.
Bu yaklaşım tabiki Türkiye ekonomisinin salgın koşullarına rağmen TOBB verilerine göre 2020'de yüzde 1,8 büyümesini sağladığı gibi G-20'de Çin'den sonra ikinci sırada olmasını da sağlıyor.
2021 ve sonrasında da büyümenin sürdürülebilir olması için var güçleriyle çalışacaklarını belirten Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu; bu süreçte dijital alandaki gelişmelere dikkati çekerek küresel salgınla birlikte şirketler için yeni bir dönemin başladığını ve ticaretin devamı için dijitalleşmenin bir zorunluluk haline geldiğini özellikle vurguluyor.
Özel sektörün yeni ekonomiye ve salgın sürecine daha hızlı uyum sağlaması için çok sayıda projeyi de hayata geçiren TOBB; Google ile iş birliğine de giderek küçük işletmelerin dijitalleşmesi, dijital dünyada varlık oluşturmaları ve müşterilere farklı çevrim içi kanallar üzerinden satış yapmalarına destek sağlamak amaçlı bir platform oluşturarak
kullanıma sunmakla birlikte aynı zamanda şirketlerin bu dönemde teknolojik dönüşüme hızla ayak uydurmaya başlamasını ve bu dönüşümü gerçekleştiren her sektörden ve ölçekten şirketlerin yeni müşterilere ulaşırken verimliliklerini de arttırmalarını sağlıyor.
Bu amaçla hazırladıkları önemli projelerden biri de; “TOBB Dijitalleşme Sanal Fuarı”. Bu fuarda TOBB olarak teknoloji şirketleri ile KOBİ'leri bir araya getiriyorlar.
Tabi teknolojinin hızla gelişmesi ve pandeminin de etkisiyle birlikte belki yıllar alacak teknolojik dönüşümün 1 yılda yaşandığını ifade eden Sn.Hisarcıklıoğlu; dijitalleşme ve e-ticaretin, tüm dünyada öne çıktığına dikkat çekerek Türkiye’de e-ticaret hacminin geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 64 arttığını ve geleneksel ticaretin neredeyse 4 katı daha hızlı büyüdüğünü, eskiden e-ticaretin genel ticaret içindeki oranı yüzde 8 iken şimdi bu oranın yüzde 14’e ulaştığını ve daha da büyümeye devam ettiğini belirtiyor.
Dünyada da bildiğiniz gibi hızla büyüyen şirketlerin tamamı e-ticaret yolunu seçiyor.
Bu anlamda özel sektörün dijitalleşmesini ve yeni nesil girişimciliğin gelişmesini hedefleyen TOBB; bunun için gece gündüz çalışıyor,
firmaları ve girişimcileri dijital dünyaya hazırlıyor. Bu kapsamda da Kobi’leri dijital ortama taşıyarak teknolojik altyapılarını geliştirmek için projeler üretiyor.
Covid 19 salgını sürecinde yine en çok etkilenen “Küçük ve Orta Boy İşletmeler”; TOBB verilerine göre Türkiye’deki tüm işletmelerin %99,8’ini oluşturarak,
11,5 milyon istihdam sağlıyor ve 5,8 Trilyon TL ciro gerçekleştiriyor. Ekonomimiz içerisinde bu kadar önemli bir paya sahip olan KOBİ’lerin dijitalleşmesi de özellikle pandemi sürecini en az hasarla atlatabilmeleri ve ayakta kalabilmeleri açısından büyük önem teşkil ediyor.
Bu anlamda yakın zamanda “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği” ile bankalar arasında (TOBB ve Halkbank) KOBİ'leri rahatlatacak “Güvenceli Tedarik Zinciri Finansmanı Anlaşması” imzalandı.
Yine KOBİ’lere pandemi döneminde işlerini sürdürebilmeleri için dijitalleşmeye yönelik donanım ve becerileri sunacak “Akıllı KOBİ” platformunu da VISA ile işbirliği yaparak hayata geçiren TOBB’un işini dijitale taşımak isteyen KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlerin sergileneceği, bu konuda rehberlik ve eğitimlerin sağlanacağı “Akıllı KOBİ” platformuna siz değerli okuyucularımız da http://www.akillikobi.org.tr adresinden ulaşabilir, platform üzerinden ürün ve hizmet geliştiricileriyle iletişim kurabilir, görüş ve önerilerinizi iletebilir ve bu konuda hazırlanan eğitimlere katılabilirsiniz.
Küçük işletmelere her zaman çok değer veren ve varlıklarını devam ettirebilmeleri için çeşitli kampanyalarla tüketicilerin bu işletmelerden alışverişler yapmalarına destek olan TOBB; dünyada pandemi sebebiyle var olan ekonomik krizin ülkemizdeki etkisini azaltmak amacıyla küçük ölçekli işletmelerden orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar desteğini bu süreçte daha da çok arttırarak “Türkiye Ekonomisi”nin zarar görmemesi adına büyük çaba sarfediyor.
Bankaların son dönemde uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri haline geldiğini sık sık belirten Sn.Hisarcıklıoğlu: “Bankalar; kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde artırarak, büyümeye destek değil köstek oluyorlar. Reel sektöre sırtınızı dönmeyin” diyerek bir yandan bankalara da bu süreçte yatırımcılara destek çağrısında bulunuyor.
Girişimciliğin önemini de sık sık vurgulayan zenginleşmenin ve kalkınmanın anahtarının girişimcilik olduğunun altını çizen ve her girişimcinin ortalama 10 kişiye istihdam sağladığını belirten TOBB ve Sn.Hisarcıklıoğlu; içinde bulunduğumuz çağda kalkınmanın anahtarının girişimcilik olduğunu ama Türkiye’de girişimcilerin oranının sadece %2 olmakla birlikte bunu %5 seviyesine çıkarmamız gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda projelendirdikleri bir diğer kıymetli proje olan “Türkiye 100” programıyla girişimci rol modellerin sayısını arttırmayı, buradaki her şirketin yeni girişimcilere örnek olmasını, bütün gençlerin ve kadınların bu başarı hikayelerini duymalarını ve girişimci olmaya daha fazla heves etmelerini hedefliyor.
“Kadın Girişimciler”e de her zaman destek veren ve 7 bin üyesiyle dünyanın en geniş kadın ağlarından biri olan “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu”nu bünyesinde barındıran TOBB; sık sık onlarla online ortamda dahi olsa bir araya gelerek yıl boyu devam edecek komisyon indirimi, reklam ve pazarlama desteği, kargo desteği, eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteği verirken, “TOBB Girişimci Kurulları” da her ilde dayanışma faaliyetleri düzenliyor, eğitim ve mentorluk hizmetleri veriyor, kadın girişimci sayısının ve istihdamının arttırılması için gece gündüz çalışıyor, başarılı kadın girişimcileri rol model olarak öne çıkarıyorlar. Üstelik bu çalışmalarla gençlerimize örnek oluyor, onların da iş dünyasına atılmalarını sağlıyorlar.
2007'de 75 bin kadın girişimci sayısı olan “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu”nda şu an sayı 140 bine yaklaşmış durumda...
Son 12 senede ülkemizde kadın girişimci sayısının artmasında “TOBB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu”nun katkısı yadsınamaz.
Yine özellikle tarım ve gıdanın öneminin arttığı günümüzde 2005 yılında TOBB'un katkılarıyla hazırlanan bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan “Lisanslı Depoculuk Kanunu” ile TOBB ve ticaret borsaları; Türkiye'de lisanslı depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli görev üstlenerek ve tarım piyasalarının etkinliğini artırarak özellikle tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu dönemde Türkiye’nin gelişmiş bir tarım piyasasıyla coğrafi konum avantajını da kullanarak tarımda merkez üssü haline gelmesini hedefliyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Başkanı Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu;
sosyal sorumluluk alanında da her sene 81 ildeki ihtiyaç sahibi öğrencilere oda ve borsalar desteği ile eğitim yardımı yaparken koronavirüs salgını sürecinde bir taraftan ülkemizin ekonomisinin büyümesi için çalışırken bir taraftan da bütün çocukların online eğitim ve öğretim programlarına erişebilmeleri için eğitime yatırım yapmayı da ihmal etmiyor ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 30 bin klavyeli tablet temin ediyor.
Kimi zaman; Diyarbakır anneleriyle buluşan kimi zaman da Ağrı, Diyarbakır, Azerbaycan, Cizre, Hollanda, Kıbrıs demeden ya da online olarak, başta bu süreçte hiç durmadan çalışan, ülkesine ve milletine her zaman değer katan Cumhurbaşkan’ımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Bakanlarımız ile, Ticaret Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TOBB üyeleri, büyükelçiler, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, farklı ülkelerin iş konfederasyonları, iş dünyası dernekleri, girişimciler, İslam Sanayi, Ticaret ve Tarım Odaları ve Asya İşbirliği Diyaloğu Dış İlişkileri Bakanları gibi birbirinden değerli devlet başkanları, bakanlar, başkanlar, kişi, kurum, kuruluşlar ve stk’larla sorunları hızla çözmek ve ekonomimizi güçlendirmek adına önemli iş birlikleri ve çözüm ortaklıklarına imza atacak görüşmeleri hız kesmeden sürdüren TOBB ve Başkanı Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu; dünyayı sarsan covid 19 salgını döneminde temsil ettiği iş dünyası, odalar, borsalar ve ülke ekonomimize ve büyümesine katkıda bulunmak, üyelerinin rekabet güçlerini arttırmak, ülkemizin iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, istihdama katkıda bulunmak ve özel sektörün önünü açmak adına çözüm odaklı projeler üreterek, bu süreçte belki de en çok gayret ve emek sarf eden kuruluşlardan biri olarak “Türk İş Dünyasının Çatı Kuruluşu” olduğunu bir kez daha ispatlıyor.