Büyük bir afet yaşadık, yaşıyoruz, ekonomik, sosyolojik, demografik, psikolojik etkileri yıllarca devam edecek. Çok tartışılacak, çok konuşulacak.
İşin bina stoku sağlamlığı ayrı, yasal düzenlemesi ayrı. Çok iş var herkes farkında.
Önemli bir nokta da deprem bölgesi dışındakiler bu felakette kendilerine hangi dersleri çıkardılar? Olası depremlere, risklere hazırlık konusunda hangi planları yaptılar?
Yakın zamanda yaşadığımız pandemi, risk ve kriz konusunu gündeme getirmişti. Ama bu başka bir durum.
Hiç kimsenin aklında bu boyutta bir deprem mutlaka yoktu. Çünkü bu hiç istemediğimiz bir durum ve hayalini kurmak istemiyoruz. Fay hatları üzerinde bulunan bir ülke olduğumuza göre bu durumlar olacak. Olası depremleri biliyorsunuz.
Sorularıma gelince;
1- Bir yönetici olarak siz kendiniz beyninizde deprem fikrine ne kadar hazırsınız ve bireysel olarak (X bey, Z hanım olarak gündüz, gece, ayakta, uyurken, evde, ofiste, sokakta, araçta depreme yakalandığınızda ne yapacağınızı biliyor musunuz?
2- İş yeriniz ofisiniz, üretim alanlarınız depreme ne kadar dayanıklı, fay hattına ne kadar yakın, olası bir depremde zararınız ne olur risk hesaplaması yaptırdınız mı?
3- Personeliniz gündüz veya gece, iş ortamı veya ev, sokak, araç depreme yakalandığında ne yapacağını gerçekten biliyor mu, bireysel bilinçleri var mı? Yoksa bu konuda bir çalışmanız olacak mı, ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu tür durumlar için işletmeye destek, topluma destek anlamında bir çalışmanız, hazırlığınız var mı?
4- Bu tür durumlarda kamu ile nasıl, kiminle iletişime geçeceksiniz bir planınız güncel bilgi var mı?
5- Kurumsal iletişim uzmanınız var mı, bu tür durumlara hazırlıklı mı? Kriz anında kamuya nasıl bilgi vereceğini, basın ve sosyal medyada hangi bilgileri nasıl paylaşacağını biliyor mu? İstanbul’da bir firmaysanız Anadolu’ yu, Anadolu’daki iş ortaklarınızı tanıyor mu? Yoksa sadece yaz tatillerinde çıplak ayakla deniz kumuna neşe ile basmış biri mi?
6- Siz üst veya ara yönetici olarak yukarıdaki 5 maddeyi koordine edebilecek yetenekte misiniz? Bilmediğiniz konuları hemen şimdi öğrenmeye başlayabilecek, araştıracak, gerekli kararları verebilecek akıl, yetkinlik ve vizyona sahip misiniz?
Özel kurumlarımız, her düzey yöneticileri ve çalışanları tecrübe ve enerjileri ile ülkemiz için önemli. Riskleri önceden fark etmek, olası zararları en aza indirmek için birbirimizi önemseyip birlikte çalışmamamız gerekiyor. Herkesin uzmanlığına saygı duyulması fikrini söyleyebilmesi için uygun ortamın yaratılması lazım. Ortak akıl en iyi akıldır. Birlikte kullanılacak güç en büyük güçtür.
Sözün özü; Dileriz bir daha böyle acılar yaşamayız ama temkinli olmakta fayda her zaman var.