Avrupa Birliği ülkelerinde sosyal sigortalarda büyük bir gerileme olur, sağlık sektörü çökme eşiğine gelirken Türkiye'de sosyal güvenlik kurumu ciddi anlamda ataklar yapıyor ve insanları sağlık açısından ciddi bir şekilde koruma altına almayı başarıyor. Bu Türkiye için olumlu bir gelişme. 400'ün üzerinde özel hastanenin olduğu Türkiye'de sağlık sektöründe doktorlara tam gün yasa uygulanması istenmekte. Bu konuda gösterilen direnç muhakkak ki önümüzdeki aylarda çözülecek gelişmeler arasında yer alıyor. Türkiye sağlık sektörünün en önemli sorunlardan biri de insanlarımızın psikolojik ve psikosomatik sorunlarının büyük ölçüde artmasıdır. Büyük kentlerdeki stress ortamı, gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle alt gelir grubunda kalan insanların günlük yaşamdaki sıkıntıları, trafik, Türkiye'deki Kürt sorunu, terör olayları gibi tartışmalar insanlarımızı psikolojik açıdan büyük ölçüde etkiliyor.
AVRUPA´DAKİ DURUM
Psikolojik sorunların çözümü Almanya'da da önemli bir sorundur. Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan 5 milyon 200 bin Türk kökenli insanın sorunları ile uğraşan ve Türkçe konuşan psikiyatrların sayısı çok azdır. Bu nedenle Rotterdam'dan Velbert´e kadar birçok kentte az sayıda çalışan Türk psikiyatrlara büyük bir ilgi var. Türkiye'de de hastanelerimizde ve özel kliniklerde psikolojik sorunlarla doktora gidenlerimizin sayısı artmakta. Avrupa'daki Türkler bu konuda çok daha şeffaf olarak rahat bir şekilde doktorlara gitmekte, sorunlarını anlatmakta ve çözüm önerilerini almaktadırlar. Türkiye'de ancak üst gelir grubunun belirli üyeleri psikiyatrlara gidip sorunlarını anlatırken orta ve orta altı gruplarında bu sorunlar için doktora gidenlerin aynı oranda olmadığını görmekteyiz. Özel sağlık sigortaları bu konuda biraz tutucu davranmakta ve psikiyatrların ücretlerini hastalarına ödememektedirler. Ayni şekilde SGK'da bu konuda fazla bir ödeme yapmamakta ve hastalar belirli ölçüde masraflarını kendi ceplerinden ödemek zorunda kaldıkları için doktora gitmeden önce uzun uzun düşünmektedirler.
RUH SAĞLIĞI
İnsanlarımızda ruh sağlığı çok önemlidir. 73 milyonluk Türkiye’mizde stres altında çalışan insanlarımızın ruh sağlığı büyük ölçüde bozulmaya yönelmektedir. Bu açıdan sağlık sektöründe ve sağlık ekonomisinde psikolojik ve psikosomatik konulara daha fazla bütçe ayrılmalı insanlarımız bu konuda doktorlara gitmeye teşvik edilmelidir. Sağlık bakanlığımızın bu konuda daha duyarlı olmasında büyük ölçüde yarar vardır. Özellikle büyük şehirdeki insanlarımızın depresyona girmelerinin nedenlerini söyle sıralayabiliriz;
• İç göç sürecinin tam başarıyla sonuçlanmaması ve iç göçle büyük kentlere gelen insanların belirli statüye ve amaçlarına ulaşamaması
• Türkiye'deki insanların ekonomik nedenlerle sorunlarının artması
• Aile içi uyumsuzlukların artması, ailede dışlanma, ayrımcılık ve küçümsenmenin gelişmesi
• Toplum tarafından istenmemek ve kabul görmemek
• Büyük kentin sorunlarıyla baş edememek
• Kendini içinde yaşadığı büyük kentin toplumuna ait hissedememe ve toplum tarafından dışlanma
• İşsizlik ve ekonomik sıkıntılar
• Gittikçe artan fakirleşme ve sosyal yardımlarla yaşama mecburiyeti
• İnsanların ekonomik kayıplar nedeniyle kendini güvende hissedememesi
• Kadınlarımıza uygulanan aile içi şiddet
• Çocuklara ailede gösterilen şiddet ve baskı
Özel sigortalar psikiyatrik sorunları sigorta kapsamına almalıdır. Kalp, damar ve diyabetik gibi hastalıklar ne kadar önemliyse insanlarımız için ruh sağlığı da o kadar önemlidir.