Lojistik köyler ve daha küçük ölçekli olanlarıyla lojistik merkezler iş yapma şekillerimizde değişiklik yaratacak yapılanmaların biridir. Bütün dünyada olduğu gibi Avrupa’da da lojistik artık büyük ölçüde lojistik köyler üzerinden gerçekleşmektedir. Lojistik köyler Avrupa’da her 200 km’lik mesafe içinde bir adet olmak üzere kurulmakta ve ülkeleri ağ gibi örmektedir. Lojistik köylerde amaç bir bölgeye gelen veya bölgeden diğer bölgelere hatta ülkelere dağıtılacak olan ürünler için bir konsolidasyon merkezi yaratmaktır. Bu merkezler bölgede üretilecek ürünlerin hammadde veya yarı mamullerini komple araç doldurarak değil küçük adetlerde bile olsa zamanında getirmeye, üretimi beslemeye ve üretilen ürünlerin lojistik köylere getirilerek yine küçük adetlerde farklı şirketlerin ürünlerini parsiyel yük olarak birleştirip başka şehir veya ülkelere yollamaya yaramaktadır.
Lojistik köyler aynı zamanda bölge içinde dağıtılacak hızlı tüketim malzemeleri için bir konsolidasyon ve parsiyel yük birleştirme merkezi olarak da çalışmaktadır. Avrupa’nın birçok lojistik köyünde köy içinde depo işleten kuruluşlar bir araya gelip bir şehir içi dağıtım ağı kurmuşlardır. Bu şirket ortak sermaye ile dağıtım araçları almış, belli bölgelere gidecek olan ürünleri araçlarda parsiyel olarak birleştirip daha büyük ölçek ve daha az uğrama ile bu ürünleri tüketiciye satış noktasına teslim etmeyi amaçlamaktadırlar. Böylece taşınan malzemelerin miktarı artmakta, daha kısa dağıtım ağları ile daha dolu araç kullanımı sağlanmakta, günde 1 tur yapan araçlar iki hatta 3 tur dağıtabilmektedir.
Bu da daha az araçla daha ekonomik dağıtım yapılmasına olanak vermekte, taşıma giderleri azalmakta, maliyetler düşürülmektedir.
Lojistik köyler aynı zamanda ülke bazında parsiyel taşımacılık yapan şirketler için bir hub olarak da kullanılmaktadır. Büyük şehirlerden gelip küçük şehirlere parsiyel yüklerin aktarılması ile ilgili bu merkezlerdeki depolar kullanılabilmektedir. Kargo şirketleri için de lojistik köy ve merkezler uygun noktalardır. Bu merkezlerde inşa edilecek olan kargo aktarma merkezleri çok kapılı, büyük araçların yanaşacağı rampalarla, küçük araçların yanaşacağı daha çok sayıda rampanın karşılıklı olarak yer aldığı içinde sorter bantların çalışabileceği alçak tavanlı binalar yapılacaktır. Bunu sağlamak için lojistik köy veya merkezlerde köşe parseller kargo aktarma merkezi olarak planlanmaktadır.
Ülkemizde her şehirde birbirinden bağımsız çalışan adına nakliye ambarı dediğimiz bir sektör vardır. Bu sektörde çalışan firmalar son yıllarda birleşmekte, birden fazla şehirde yapılanmakta, ölçeklerini artırmaktadır. Nakliyat ambarları da lojistik köy ve lojistik merkezler içinde yer almalıdır. Şehir içindeki malzemeleri toplayan kısa süreli depolayan daha sonra bu yükleri gideceği yöne doğru birleştirerek büyük araçlarla yollayan şirketlerin şehir trafiğinde yarattığı yük fazladır. Buna ilave olarak şehirlere, büyük araçlarla gelen malzemelerin yine nakliye ambarlarının iş yerlerinde boşaltılıp küçük araçlarla müşterilere iletilmesi veya müşterilerin buraya gelip malzemelerini almaları şehir trafiğini olumsuz etkilemektedir. Lojistiğin konsolide edildiği, merkezi sisteme dahil edildiği lojistik köylerin ve lojistik merkezlerin planlamasında bu konuların da ele alınmasında yarar vardır.