Taşımanın zor şekillerinden biri de proje taşımasıdır. Proje taşıması standart araçların taşıma kapasitelerinden hacım veya ağırlık olarak daha büyük, daha ağır olan malzemelerin taşınmasında kullanılır. Bu özelliğinden dolayı ölçü dışı taşımacılık adını da alır. Lowbed araçlara yüklenen ürünler tek parça olarak yüklenir taşınır ve indirilirler. Ülkemizde Lowbed olarak isimlendirilen bu araçların isimleri İngiltere’de, Kanada da, Güney Afrika’da Lowboy trailer olarak da isimlendirilirler. Bu ekipmanları birden fazla şekli olmasına karşılık hedef üzerine yüklenecek olan malzemenin olabildiği kadar alçak bir platforma yüklenmesidir. Bu platformun altında teker yoktur yere yakın gider tekerler platformun arkasında küçük çaplı tekerlerin üzerinde hareket etmektedir. Platformun ön tarafında da çekiciye bağlanan bir dirsek bulunmaktadır.
İlk lowbed üretimi 1920 yıllarında düşünülmüş ve üretilmiştir. Sabit yani sökülemeyen bir konstrüksiyonu vardır. Lowbed’lerin en önemli özelliği üzerine yük yerleştirilen platformun sökülmesi ve yere kadar indirilip malzemelerin bu platforma kolayca yüklenmesi özelliğidir. Sökülebilen lowbed için ilk üretim tarihi 1958 yılı olarak belirlenmektedir. Bu tipe çıkartılabilen kaz boynu adı da verilmiştir. Römorkun platformunun hareketi için sabit boyunlu, hidrolik boyunlu, mekanik çıkartılabilen veya katlanabilen tipler sözkonusudur.
Lowbed’ler bütün proje taşıması yapan firmalar için vazgeçilmez araçlardan biridir. Bu araçlarla taşınan malzemeler köprü kirişleri, tekerlekli vinçler, rüzgâr türbinleri, tekneler, inşaat ve iş makineleri, boru hatları, fore kazıklar, çelik kafes konstrüksiyonlar, santral malzemeleri taşınmaktadır.
Tonlarca ağırlığa sahip olan yüklerin taşınması sevk dilmesi zor bir operasyondur. Yedeği olmayan yükler taşınmaktadır. Lowbed’ler ile hasarsız ve hızlı bir şekilde ağır yükler taşınabilmektedir. Her yük için farklı tasarımda ve yeterlilikle kullanılmaktadır. Ölçüleri farklı olan araçlar sözkonusudur. Tecrübeli ve işin uzmanı olan proje nakliyesi firmaları ile ağır taşıma işlemleri yapılabilir. Bu tür taşımacılıkta araçların donanımı kadar önemli olan bir diğer konu ise sürücülerin ülke ve yol prosedürlerini bilmesidir. Ayrıca yola çıkmadan önce yol sörveyi yapılması, coğrafi konum tetkiklerinin doğru yapılması gerekir.
Taşımanın önemi, ürünün pahalı olması, yedeğinin bulunmaması gibi nedenlerden dolayı taşımada risk yönetimi ve sigorta kaçınılmaz faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle taşıma araçlarına özel bağlama sistemleri ile yükleme yapılmaktadır. Özel ekipmanlar hatta zaman zaman özel yolların hatta köprülerin inşa edilmesi de gerekmektedir. Taşımanın trafiğin kontrol edilerek etrafa zarar vermeyecek durumda ve hızda yapılması da bir zorunluluktur. Proje lojistiğinde HSE (Health, Safety, Enviroment ) adını verdiğimiz sağlığı etkilemeden, emniyet tedbirleri alınarak ve çevreyi rahatsız etmeden taşınması da önem kazanmaktadır. Sürücüler bile özel eğitim almış kişilerden oluşmalı ve zaman zaman eğitimleri yinelenmelidir.