Yangın sadece işletmelerin değil herkesin korktuğu, başına gelmesini istemediği ama bir o kadar da gerekli önlemleri almada ihmalkar davrandığı, bilinçsizce yaklaştığı, belki geçiştirdiği bir durum. Oysa yangının ne kadar vahim sonuçlar doğurduğunu herkes biliyor.
Peki kurumlar, işletmeler bu konuda yeterince önlem alıyor, personeli eğitiyor, uzmana danışıyor, risklerini tanıyor mu?
Bir işletmenin yangın farkındalığı ve yangın risklerini azaltmada en önemli etkeni yönetici. Yöneticinin konuya bakış açısı, verdiği önem, ayırdığı bütçe kadar kurum yangından korunuyor.
TULUMBACILARDAN, HİBRİT ÇÖZÜMLERE
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nin yakın zamanda düzenlediği yangın sempozyumunda her çeşit yangın için riskler, önlemler yeni teknolojiler konuşuldu. Yangın konusunda derin teknik ve saha bilgisine sahip uzmanlar olduğunu anladık. Yangın önlem, alarm ve söndürme sistemlerinin ne kadar geliştiğini ve Endüstri 4.0’dan faydalanıldığını gördük. Elbette önemli olan işletmelerin bu cihazları kullanması ve risklerini azaltması.
YÖNETİCİLER KURUMLARININ YANGIN RİSKLERİNİN NE KADAR FARKINDA?
Her çeşit işletmede düşük ya da yüksek tehlikesi olan kimyasalların mutlaka var olduğunu, bunların dışında da elektrik kablosundan, uygunsuz yerde içilen sigaraya kadar her şeyin risk olduğunu bir kez daha yangın örnekleri ile fark ettik. Gerçekten bir kıvılcım yetiyor ve ilk üç dakika çok önemli.
Yangın istenmeyen, düşüncelerden bile ötelenen bir durum olsa da bir gerçek. Yöneticilerin konuyu önemsemesi, uzmanlarla çalışması, gerekli önlemleri alması, kontrollerin yapılmasını sağlaması önem taşıyor. Sempozyumda bu konuda yönetici bakış açısının ne kadar çok önem taşıdığını fark ettik. İster otobüs firması sahibi olun, ister fabrika isterse bir atölye veya tehlikeli yanıcı ve patlayıcı gazlarla çalışın her kurum için risk var.
Yangın konusunda personelin gerçek eğitimi ve riski algılaması da önem taşıyor. Yangınların çıkış sebebi olarak teknik konular suçlansa da aslında önemli bir bölümü insan hatası ve ihmalinden kaynaklanıyor. Bunları önlemek mümkün mü? Elbette mümkün. Karar verici kim? Yönetici/yöneticiler. Herhangi bir yangında sorumlu kim? Yine yönetici/yöneticiler. Yani konu derin ve tamamen yönetimsel bir konu.
YANGININ ŞAKASI YOK
Yangın sadece yanan kurumları değil yakın ve uzak diğer kurumları, bölgeyi, çevreyi, havayı kısacası yaşamı ve yaşamsal faktörleri etkiliyor. Her şekilde çarpan etkileri ile milli servet kaybı.
Peki endüstriyel işletmelerin konuya bakışı, aldığı önlemler, ayırdığı bütçe, yangın konusunu ne kadar ciddiye aldığı yangın riskleri ve bu konuya ayırdığı zaman yangını ne kadar etkiliyor?
Galiba asıl yangın kurumların/yöneticilerin konuya önem vermemesinde. Belki bu konu üzerinde düşünmekte fayda var. Yasal sorumlulukları yerine getiriyor gibi yapmak kendimizi kandırmak. Yöneticiler/kurumlar yangını önemsemek, gerekli önlemleri almak zorunda bu bir vatandaşlık görevi, kurumun çevreye, işine, sektöre saygısı ve çok daha fazlası.
Sözün özü; Kurumunuz yangından, yangın güvenliğini önemseme dereceniz kadar korunuyor.